Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.17. 21:56 mijemaja

Csángó rostélyos villányi borral készítve minálunk

Címkék: marhahús főétel párolt húsok rostélyos #összes

csángó rostélyos.JPGEz egy jó zöldségesen elkészített rostélyos. Ceaucescu alatt az éttermekben mindig lehetett kapni valamilyen „vita” húst, nagyon gyakran ilyen zöldséges, tartalmas mártással. Rostélyosból készítve ismert étel nálunk is, én meg már Erdélybéli csavargásaim alatt megszerettem, szívesen készítem azóta is idehaza.

Hozzávalók:

  • Fejenként egy rostélyos (ha vastagabb, vagy kisebb étkű valaki, akkor elég egy két főnek is)
  • Diónyi zsír (ha szalonnazsír, még jobb!)
  • Leveszöldség, egy répa (nem több, ne legyen édes a mártás), 1-2 fehérrépa, egy kisebb zellergumó, ha van, jöhet a zöldje is, karalábét is teszek bele, ha van otthon, egy-két levél káposztát, kelkáposztát is beleaprítok.
  • Egy-két hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma
  • Egy-egy paradicsom, paprika (1 ek lecsó) jó bele! Én a paprika csumákat is beleteszem pároláskor.
  • Fűszerek: só, bors és lestyán levél
  • Egy ek sima liszt
  • Egy ek kristálycukor
  • Kis doboz sűrített paradicsom
  • 1-2 dl száraz, jóféle vörösbor (nekünk portugeiser Villányból, ezért nevezem csángó villányi rostélyosnak: csángó módra, villányi borral = OK)

csángó rostélyos előkészítése.JPGElőkészítés:

  • Minden zöldséget a nagyobb lyukú reszelőn megreszelek.
  • Hagymát összeaprítom, fokhagymát is.

Elkészítése: 

csángó rostélyos elkészítése.JPG

  1. A rostélyosok szélét bevagdosom és megpróbálom alaposan, mindkét oldalát kikloffolni. (Ha a hentes túl vastag szeleteket vág, akkor ez nem túl sikeres kísérlet részemről), mert nem árt elroncsolni picit a hús felületét, és csökkenteni a vastagságát. 
  2. Megszórom sóval, belelapogatom. 
  3. Felolvasztom a zsírt, s ha már forró, rádobom a húst, mindkét oldalát átsütöm. 
  4. A húst kiveszem, a zsírjára szórom a hagymát, fokhagymát, a lábas egyik részére szórok egy ek cukrot, amit karamellizálok, aztán elkeverem a hagymával. 
  5. Jöhetnek mellé a zöldségek, átforgatom őket, rászitálom az egy ek lisztet, azt is elkeverem. Megvárom, míg jól átpirul (sötétebb lesz a zöldségek színe, összetöppednek valamelyest). 
  6. Sózom, borsozom, ráöntöm a dobozból a paradicsompürét, hagyom, had kapjon kicsit oda, (úgy jobb a paradicsom íze a kész ételben!). 
  7. Jöhet a jóféle villányi bor, nem sajnálom, mert ha odakap a mártás, az nem tesz jót az étel ízének! 
  8. Visszateszem az előzőleg átpirított rostélyosokat, és lefedve, nagyon kis tűznél puhára párolom. FONTOS: gyakran kell átkeverni, és ellenőrizni, van-e elég folyadék a hús mellett, mert a zöldség, a cukor miatt tényleg könnyen odakap az alja, és akkor még a kutyák sem eszik meg! Na jó, a húst megeszik, de a mártást már nem, tényleg. 
  9. Amikor kész a hús, akkor teszem rá az összevágott lestyánt, és összeforralom. 
  10. Lehet enni így is, de ha szépet akartok: a mártásból ki kell venni a húst, és vagy így kell turmixolni (szitán, tésztaszűrőn stb. áttörni), vagy egy kis lisztes tejfélével összeforralni, aztán turmixolni.
  11. A húst a selymes mártásba visszateszem, úgy tálalom nektek.

csángó rostélyos szaftja.JPGItt a szaft-demonstráció ezen a képen, amin a két kanál van: jobbra van a turmixolás nélküli mártás - az is finom! Balra a kisebb kanálban a szűrt, selymesebb mártás. 

Tejszínnel megint szinte egy másik mártást kapok - de azzal fel is kell forrósítani!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr574970579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pedróka 2013.01.17. 19:22:58

Örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot!

mijemaja 2013.01.21. 21:35:50

@pedróka:
Szívből örülök, hogy ide találtál. Tudod, néha elmélázok azon, kit szólítanak meg az ételeim? kis családomon kívül kit invitálok a konyhámba? Tudok-e bármi érdekest mondani másoknak? A lányaimnak bizonyosan, mert amiket leírok, azokat főzöm, és ezekkel a receptekkel igyekszem átadni nekik a konyhaságaimat, ami most még nem igazán érdekli őket. Ezért is van, hogy ennyire részletesen írok le mindent, alaposan, egyszerűen mesélem el, mit csinálok, hogy még a leánykáim is elkészíthessék a leírások alapján az ételeket.
Sok hátralékom van, pl.rengeteg süteményt kell még sütnöm az eddigi életem során begyűjtött, bevált receptekből. Kicsit mesélős itt minden, hasonlít rám, és ha néha másról is mesélek, azt a lányok kifejezett kérésére teszem.
Szóval ilyen ez a blog. Remélem, találsz olyan ételt, ami tetszeni fog. S ha bármit hozzátennél, elvennél, kiegészítenél, örülnék, ha elmondanád,
Maja
süti beállítások módosítása