Ilon néni temetésére sütötte Márti ezt az egyszerű, kiadós, finom, hosszan elálló, jó előre megsüthető vendégkínáló süteményt. Ilon néni jó háziasszony volt, méltó volt a halotti torra érkezők kínálására ez a jó kis rágcsálnivaló.
Márti Ilon néni menye, házias, okos, vibráló egyéniségű asszony, igazi tanárnő, az Arany János programban dolgozott évekig. (Ebben a vidéki tehetséges gyermekek fejlesztése volt a cél.)
Ilon néni anyósom, a villányi Paula mama nővére, 92 évet kapott a sorstól, sok szeretetet, jó férhet s egy szerető fiúgyermeket, az ő felesége Márti, aki igen jól főz, nagyon jól süt. Nem illett még a temetést követő családi összejövetelen sem receptet írogatni, de Márti megígérte, elküldi postán – és szótartó ember révén, el is küldte, ezért tudom nektek ideírni. Márti leírása:
A tészta előkészítése előző nap:
17 dkg vajat, 17 dkg margarint, 36 dkg finomlisztet, 2 tojás sárgáját, 1,5 dkg sót (egy csapott evőkanállal), 1,5 dkg tejszínt (vagy tejfölt), 1 dkg élesztőt (hidegen szétmorzsoljuk), hidegen jól összedolgozzuk.
A tészta krémszerű lesz.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Elkészítése:
Fél centiméter vastagra nyújtjuk, tetejét tojás sárgával kétszer megkenjük, közben hűtjük.
Végül sajttal megszórjuk.
1,5 cm-es kockákra daraboljuk.
Forró sütőben sütjük. Könnyen túlsül!!!!
Elálló süti. (Több hétig is jó!)
Jó sütést kívánok! Márti
Hozzávalók:
- 17 dkg vaj
- 17 dkg margarin
- 36 dkg finomliszt
- 3 tojás sárgája (2 tojás sárgája a tésztába, egy a kenéshez)
- 1,5 dkg só (egy csapott evőkanál),
- 1,5 dkg tejszín (vagy tejföl),
- 1 dkg élesztő
- 5-10 dkg sajt
Tami édesanyja kérdezte tőlem, Taminak vegyen-e konyhai mérleget most, hogy a lánya elkezdett sütni. Mondom neki, vegyen!
Édes nem szerette használni, de ő éppen ezért kelt bodagokat, buktákat készített, pogácsát, amit nem kell annyira méregetni. De minden komolyabb sütemény receptjét komolyan kell venni. Mint Csobánks, gyermekkori barátném, Ibi, a sógornőm Villányban: komoly süteményhez pontos recept van és azt be kell tartani, 2 dkg-mal több liszt és esetleg fojtós lesz a tészta, 2 dkg-mal kevesebb és vacak az íze ...
Itt is, nézzétek Márti receptjét: 17 dkg vaj és 36 dkg liszt. Nem szemre 17 dkg, hanem lemérve. Ha jó süteményt akartok sütni, bizony kell hozzá a konyhai mérleg. megjegyzem, a végén már Édes is vett magának, az övé van meg nekem.