Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.22. 20:00 mijemaja

Egyszerű olcsó elálló és finom sajtos sós kocka Mártitól

Címkék: sajt borkorcsolya sós sütemények #összes Mártitól

sajtos sós kocka olcsó és finom.JPGIlon néni temetésére sütötte Márti ezt az egyszerű, kiadós, finom, hosszan elálló, jó előre megsüthető vendégkínáló süteményt. Ilon néni jó háziasszony volt, méltó volt a halotti torra érkezők kínálására ez a jó kis rágcsálnivaló.

Márti Ilon néni menye, házias, okos, vibráló egyéniségű asszony, igazi tanárnő, az Arany János programban dolgozott évekig. (Ebben a vidéki tehetséges gyermekek fejlesztése volt a cél.)

Ilon néni anyósom, a villányi Paula mama nővére, 92 évet kapott a sorstól, sok szeretetet, jó férhet s egy szerető fiúgyermeket, az ő felesége Márti, aki igen jól főz, nagyon jól süt. Nem illett még a temetést követő családi összejövetelen sem receptet írogatni, de Márti megígérte, elküldi postán – és szótartó ember révén, el is küldte, ezért tudom nektek ideírni. Márti leírása:

A tészta előkészítése előző nap:

17 dkg vajat, 17 dkg margarint, 36 dkg finomlisztet, 2 tojás sárgáját, 1,5 dkg sót (egy csapott evőkanállal), 1,5 dkg tejszínt (vagy tejfölt), 1 dkg élesztőt (hidegen szétmorzsoljuk), hidegen jól összedolgozzuk.

A tészta krémszerű lesz.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Elkészítése:

Fél centiméter vastagra nyújtjuk, tetejét tojás sárgával kétszer megkenjük, közben hűtjük.

Végül sajttal megszórjuk.

1,5 cm-es kockákra daraboljuk.

Forró sütőben sütjük. Könnyen túlsül!!!!

Elálló süti. (Több hétig is jó!)

Jó sütést kívánok! Márti

Hozzávalók:

  • 17 dkg vaj
  • 17 dkg margarin
  • 36 dkg finomliszt
  • 3 tojás sárgája (2 tojás sárgája a tésztába, egy a kenéshez)
  • 1,5 dkg só (egy csapott evőkanál),
  • 1,5 dkg tejszín (vagy tejföl),
  • 1 dkg élesztő
  • 5-10 dkg sajt

Tami édesanyja kérdezte tőlem, Taminak vegyen-e konyhai mérleget most, hogy a lánya elkezdett sütni. Mondom neki, vegyen!

Édes nem szerette használni, de ő éppen ezért kelt bodagokat, buktákat készített, pogácsát, amit nem kell annyira méregetni. De minden komolyabb sütemény receptjét komolyan kell venni. Mint Csobánks, gyermekkori barátném, Ibi, a sógornőm Villányban: komoly süteményhez pontos recept van és azt be kell tartani, 2 dkg-mal több liszt és esetleg fojtós lesz a tészta, 2 dkg-mal kevesebb és vacak az íze ...

Itt is, nézzétek Márti receptjét: 17 dkg vaj és 36 dkg liszt. Nem szemre 17 dkg, hanem lemérve. Ha jó süteményt akartok sütni, bizony kell hozzá a konyhai mérleg. megjegyzem, a végén már Édes is vett magának, az övé van meg nekem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr404977851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása