Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Ajánlat

linbrunn.JPG

               www.linbrunn.hu

vinoron.JPG

                www.vinoron.hu

 

osszesrecept.hu

Legjobb receptes blogok

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.22. 13:14 mijemaja

Házi hájas krémes tésztájának receptje Ibitől régi családi recept

Címkék: desszert sütemények #összes hájas sütemény Villányból Ibitől disznóháj

Házi hájas tészta.JPGIbi, a sógornőm -tehát a nénikétek- Villányban ezt a hájas krémest készíti nekünk a leggyakrabban. Ugyanis ha megkérdezte, mit süssön, akkor ti azonnal azt kiabáltátok: azt a krémest, azt a finom krémest! - s ez a házi hájas krémes. Minden falusi háztartásban sütötték régen, elvégre rendes portán vágtak disznót, a disznónak volt hája, azt gondosan félretette a gazdasszony, és karácsonyi ünnepekre meg is sütötte. Ez volt a vendégkínálás egyik csúcsa édességben.

Elkértem s leírom nektek a sógornőm receptjét, de hozzáteszem: Csobán Marka néni hájasa, vagyis a gyermekkorom galgamenti palóc konyhájának hájas krémes tésztája ugyanilyen finom, de nem egyezik, jó pár részletben eltér tőle. Marka néni tésztája valamivel könnyedebb volt, mint a sógornőmé – és ez eredhet az eltérő liszt-háj arányokból. Ha tehát valaha is nekigyürkőztök, hogy elkészítitek, akkor próbáljátok ki mindkettőt, úgy válasszatok közülük. (Ezt így elmeséltem keresztapátoknak, Laci elmerengett: hol lesz már disznóháj, mire a lányok hájas krémest sütnének? instant disznó lesz...)

Ibi hájas tésztájának hozzávalói:

  • 45 dkg liszt
  • Dió nagyságú zsír,
  • egy tojás sárgája
  • Pár csepp ecet (16%-os erős ecet)
  • Némi szódavíz (nem lehet megadni, mennyi, függ a kezünktől és a liszt finomságától, sikértartalmától is!)
  • 25 dkg háj

A háj előkészítése:

Ibi általában 2,5 kg hájat vesz, mert ez 10 adag tésztához alkalmas. A sütéshez használt háj a disznó ún. „fodorhája”, a hashártyát tölti ki, töpörtyűre nem is alkalmas zsírszövet, főleg a zsírosabb disznók esetében lágy, szinte krémes állagú. (Állítólag maga a szó, hogy „háj” nagyon régi szavunk.)

Ibi a hájat egy éjszakára hideg vízbe áztatja. (Érdemes ilyenkor kitenni a fagyra, legyen nagyon hideg. Onnan kivéve, szárazra törölve jön egy kis kézimunka: leszedi a hártyáját, mert az nem jó rajta, még sós rúdként is zavaró. (Ettem ilyet gyermekkoromban, tudom, le kell szedni.)

Ibi a régi húsdarálóval kétszer is átdarálva. Aztán a liszt egy részével még egyszer. (Kb. a liszt ötöde-negyede kell ehhez). Azért kell bele a liszt, mert a háj magában megavasodna, de így lisztesen egész nyárig kitart avasodás nélkül.

Ibi eztán cipócskákat formáz, ennyiből 10 darabot. Ez épp tíz adag hájas sütire elegendő. Egyet elhasznál, kilencet lefagyaszt. Épp azért vesz ennyi hájat, mert ha már egyszer ennyi babramunka van vele, kevesebb adaggal nem érdemes annyit koszolni, vacakolni. Ezt épp az előbb mondta a telefonba, mert rákérdeztem, ő hogy készíti elő a hájat. Hát, úgy, mint mi Aszódon, bár Édes képes volt inkább késsel elkaparni (mint a májat, ez mangalicahájnál simán ment), hogy ne kelljen elmosogatnia a húsdarálót…

Hájas tészta elkészítése: 

  1. Ibi      összedolgozza a 45 dkg lisztet a tojássárgájával és a sóval, elmorzsolja benne      a dió nagyságú zsírt, majd a masszából pár csepp ecettel és szódavízzel a      rétesnél keményebb tésztát készít. A 45 dkg lisztnél figyelembe veszi azt      a lisztmennyiséget, amit már korábban beledolgozott a hájba!
  2. Kinyújtja, majd rákeni a 25 dkg darált – és némi liszttel előre átdolgozott hájat.
  3. Háromszor hajtogatja 4 irányból. A  receptleíráson nézhetitek is, Ibi lerajzolta, és a sorrendet be is      számozta: először alulról felfelé, aztán felülről lefelé, majd balról  jobbra, végül jobbról balra. Azért fontos a sorrend, mert így lesznek klasszul  rétegesek a lapok!
  4. házi hájas tészta hajtogatása.JPGKét hajtogatás között mindig 30 percet pihenteti a tésztát egy vajlingban, tiszta konyharuhával letakarva, hűvös helyen, a háj nem szereti a meleget.
  5. Kész a tészta. Ibi nem írja le itt, csak a feljegyzés tetején rögzíti, hogy „4 lap, gáztepsi hátulján, 8-ason” – vagyis a sógornőm ebből a tésztamennyiségből 4 nagy lapot süt, tehát 4 cipóra oszthatja a tésztát, lisztes   gyúródeszkán  sodrófával kinyújtja egyenként a tepsi méretére 3-5 mm vastagra. Fontos! Sütés előtt villával megszurkálja – ezt ki ne hagyjátok! hogy ne legyenek puffadt hólyagok benne! - és megsüti a krémes lapjait vagy a tepsi kikent, lisztezett hátoldalán, vagy sütőpapírt téve alá (ez már mostanság,  modernebben).

A lapokat napokkal előre meg lehet sütni, a krémet elkészíteni egy óra is bőven sok, vagyis vendégváráshoz nagyon kényelmes, ugyanakkor fantasztikusan finom ez a sütemény!!!

Ráadásul ez egy jó hájas tészta, és nemcsak krémeshez jó, mert lehet készíteni belőle bármit, felhasználása a vajas tésztával egyezően sokoldalú.

  • Négyzetekre vagy hosszúkás egyenlő szárú háromszögekre vágni, és megtöltve kiflit sodorni (dió, mák, túró, sajt, gesztenye stb.)
  • lekvárral töltve szerelmes levelet készíteni
  • lekváros papucsot hajtogatni, stb.

A kifliket, papucsot felvert tojással kell megkenni és előmelegített sütőben megsütni. 

Tudnotok kell, Ibi azért nem adta meg sokáig a recepteket, mert azt mondta, szeretné szépen leírni, s úgy odaadni, ezt az összefirkált, negyvenéves kincses konyhai füzetét folyamatosan használja, de mások előtt szégyenlené megmutatni. Mondtam neki, Te Ibi, ez egy kincsesbánya! Tele van családi receptekkel, csupa kipróbált finomság, ez így értékes, ahogy van! Én erre kívülállóként is büszke vagyok, hiszen ez is a ti családi örökségetek része. Az Édesanyám féle galgamenti hagyományos receptjeink mellett, az én utazásaim közben összeszedett ízek mellett így teljes a családi konyhatárunk, nem?

S a recept is teljesen érthető, csak hát nektek kicsit aprólékosabban magyarázom, mert szeretném, ha érthető lenne az elkészítése gyakorlatlanul, kezdő szakácsleányként is!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr794977296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.