Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.22. 16:31 mijemaja

Mézes béles ahogy Édes csinálta F Nagy Angéla könyvéből

Címkék: méz desszert sütemények #összes krémes sütik mézes sütik

mézes béles.JPGEzen a régi képen még az Édes készítette mézes bélest látjátok: nagyon szerettétek! Kár, hogy nem nagyon fotóztunk ételeket, sütiket, hogy megőrizzük magunknak a nagy közös családi emlékek részeként. De a recepteket régen is becsülték, gyűjtötték az asszonyok, Ezt a receptet Édes is őrizgette, egy szakácskönyvből való, F.Nagy Angéla könyvéből.

Csobánka gyermekkori barátnőm volt. édesanyja, Marka néni minden egyes hétvégén sütött a családi receptfüzetéből valamit, s amikor Marka néni meghalt - a következő hétvégén már Csobánkának kellett alig tizenévesen sütnie - elvégre ez a dolgok rendje, minden vasárnap sütemény az ebéd után, barátnőm átvette ezt az íratlan, családi szokásjogon alapuló kötelezettséget. Én már Csobánka halála után se bírtam évekig sütni, Édes halála is inkább lelombozott, mintsem sütésre sarkallt. Azért próbálkozom, és a régi recepteket lassan elő-elő veszem, igyekszem nektek átaladni őket, még Csobán Marka néni receptjeiből is a megőrzött kedvenceimet...

A tészta elkészítéséhez a hozzávalók:

  • egy tojás
  • 4 dkg vaj/3 dkg zsír
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 ek méz
  • 2,5 ek tej
  • 15 dkg cukor
  • 45 dkg liszt

Krémjéhez valók:

  • 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 dl tej, 1,5-2 ek dara.
  • pikáns lekvár. (Édes hecsedlit, meggyet vagy ribizleit használt! nem jó a málna! a barack is túl édes volt hozzá!)

Elkészítése:

  1. „A tojást összekeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel, a tejjel meg a cukorral, és gőz fölött sűrűre főzzük.
  2. Még melegen beletesszük a lisztet, és meglisztezett deszkán összegyúrjuk.
  3. 4 részre osztjuk, egy félórát pihentetjük és 4 vékony, világos lapot sütünk belőle, kizsírozott sütőlemezen. (Lehet a nagy gáztepsin is sütni és négy részre vágni.)
  4. Közben elkészítjük a krémet: a tejből és a darából sűrű tejbegrízt főzünk, majd ha kihűlt, összekeverjük a vaníliás cukorral és a cukorral összekevert vajjal.
  5. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, ráfektetjük a második lapot, ezt pikáns gyümölcsízzel kenjük meg (ribizli vagy málnaíz), rátesszük a harmadik lapot, amelyet krémmel vonunk be, és lefedjük a negyedik lappal. Kicsit lenyomtatjuk, majd vaníliás porcukorral hintjük meg.

Másnap keskeny, hosszúkás szeletekre vágjuk. Nagyon sokáig eláll ez a különleges és nem drága sütemény.”

Tényleg különlegesen finom! És nem is volt drága, különben Édes nem süti. Ahogy a "pikáns lekvárnál" írtam, mi hecsedli lekvárt, ribizlit vagy meggyet használtunk, a málna, a barack, birs túl édes hozzá. Szeder vagy áfonya se rossz, na de hol volt Aszódon áfonya?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr734977573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása