Mártiéknál vendégségben eszegetjük ezt a sütit, apátok is eszegeti (! - Ez nagy szám nála, igen jó minősítés!), a kistányéron az utolsó szeletért ketten is nyúlnak, aztán igazságosan elfelezik…
Kérdem, hogyan hívja ezt Márti? Mi mézes bélesnek mondtuk odahaza - mondtam (bár abban volt középen lekvár, és nem volt csoki a tetején). Egy srác: Mi mézes krémesnek hívjuk. Á, - mondja egy másik srác: ez a mézes zserbó.
Nem lehet, ez nem is zserbó tészta, nincs is benne dió, ez a mézes krémes- vitatkoztam vele, mire éppen bejön Márti: Ez a mézes zserbó.
Kiderült, az a srác, aki tudta a nevét, a Márti fia volt, mondta is, eszi már harminc éve, hát csak tudja a nevét…
Jöjjék hát Márti receptje arról, hogyan készíti harminc éve a mézes zserbót.
Tészta:
- Egy tálba készítünk 45 dkg finomlisztet, belekeverünk 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát.
- Közepébe kis lyukat formálunk.
- Kis lábasban 15 dkg cukrot, 2 evőkanál mézet (lehet 3 kanállal is!), 5 dkg margarint (4 dkg vajat) 4 evőkanál tejet 2-3 percig folytonos keverés mellett főzzük, majd a lisztbe forrázzuk, összekeverjük.
- S ha kissé kihűlt, 1 egész tojást teszünk bele.
- Jól összegyúrjuk.
- Deszkán 4 részre osztva vékonyra nyújtunk 4 lapot.
- Laponként sütjük, sütőpapíron, a tepsi tetején (világos barnásra a méz miatt).
Krém:
- Egy lábasban 3 púpos evőkanál réteslisztet elkeverünk ¼ liter tejjel (a tejet fokozatosan adagoljuk a liszthez, hogy csomómentes legyen!)
- Folytonos keveréssel sűrű péppé főzzük.
- Ha kihűlt, belejön 20 dkg margarin és 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor habosra kikevert krémje. (A krémbe több adagban kerül bele a főzött krém.)
A kész krémet 3 részre osztjuk, és azt a kisült lapokra kenjük.
A tészta felső lapjára csokimáz kerül.
Csokoládé máz:
12 dkg porcukrot, 1 tojás fehérjét, 7 dkg margarint (vajat), 3 ek kakaót (ha lehet, holland minőségűt) jól összekeverünk, egy kicsit megolvasztjuk (de nem szabad felforralni!).
A mázt azonnal a tésztára öntjük, vizes késsel gyorsan elsimítjuk.
1 nap után fogyasztható, 3-4 napig eláll.