Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.22. 16:09 mijemaja

Mézes zserbó Mártitól Szegedről egy harminc éves kipróbált jó recept

Címkék: méz szódabikarbóna desszert sütemények #összes krémes sütik mézes sütik Mártitól

mézes zserbó.JPGMártiéknál vendégségben eszegetjük ezt a sütit, apátok is eszegeti (! - Ez nagy szám nála, igen jó minősítés!), a kistányéron az utolsó szeletért ketten is nyúlnak, aztán igazságosan elfelezik…

Kérdem, hogyan hívja ezt Márti? Mi mézes bélesnek mondtuk odahaza - mondtam (bár abban volt középen lekvár, és nem volt csoki a tetején). Egy srác: Mi mézes krémesnek hívjuk. Á, - mondja egy másik srác: ez a mézes zserbó.

Nem lehet, ez nem is zserbó tészta, nincs is benne dió, ez a mézes krémes- vitatkoztam vele, mire éppen bejön Márti: Ez a mézes zserbó.

Kiderült, az a srác, aki tudta a nevét, a Márti fia volt, mondta is, eszi már harminc éve, hát csak tudja a nevét…

Jöjjék hát Márti receptje arról, hogyan készíti harminc éve a mézes zserbót.

Tészta:

  1. Egy tálba készítünk 45 dkg finomlisztet, belekeverünk 1 csapott kávéskanál szódabikarbónát.
  2. Közepébe kis lyukat formálunk.
  3. Kis lábasban 15 dkg cukrot, 2 evőkanál mézet (lehet 3 kanállal is!), 5 dkg margarint (4 dkg vajat) 4 evőkanál tejet 2-3 percig folytonos keverés mellett főzzük, majd a lisztbe forrázzuk, összekeverjük.
  4. S ha kissé kihűlt, 1 egész tojást teszünk bele.
  5. Jól összegyúrjuk.
  6. Deszkán 4 részre osztva vékonyra nyújtunk 4 lapot.
  7. Laponként sütjük, sütőpapíron, a tepsi tetején (világos barnásra a méz miatt).

Krém:

  1. Egy lábasban 3 púpos evőkanál réteslisztet elkeverünk ¼ liter tejjel (a tejet fokozatosan adagoljuk a liszthez, hogy csomómentes legyen!)
  2. Folytonos keveréssel sűrű péppé főzzük.
  3. Ha kihűlt, belejön 20 dkg margarin és 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor habosra kikevert krémje. (A krémbe több adagban kerül bele a főzött krém.)

A kész krémet 3 részre osztjuk, és azt a kisült lapokra kenjük.

A tészta felső lapjára csokimáz kerül.

Csokoládé máz:

12 dkg porcukrot, 1 tojás fehérjét, 7 dkg margarint (vajat), 3 ek kakaót (ha lehet, holland minőségűt) jól összekeverünk, egy kicsit megolvasztjuk (de nem szabad felforralni!).

A mázt azonnal a tésztára öntjük, vizes késsel gyorsan elsimítjuk.

1 nap után fogyasztható, 3-4 napig eláll.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr674977548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása