Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.30. 00:31 mijemaja

Vasalt csirke grúz módra tapakában

Címkék: csirke sült főétel zöldfűszerek húsok #összes Grúziából

Ez a tapaka nevű csirke a "tapaka" nevű edényben készül, innen a neve. A vasalást a tapaka, egy speciális öntöttvas edény fedele biztosította, gyakorlatilag „beleesett az edénybe, és mert jó nehéz volt, lenyomta a húsokat sülés közben. Tapakám nincsen sajnos (más húshoz is…

Szólj hozzá!

2012.08.29. 23:50 mijemaja

Vérszilva kompót

Címkék: szilva gyümölcs édesség desszert kompót vérszilva #összes

Véletlenül fedeztem fel ezeket a pirosas levelű díszfákat: s rájöttem, egy mirabolán, más néven mirabella vagy fosóka-féle (prunus myrabolana) szilva fája, amit leginkább alacsony növésű bíboros díszfaként telepített a Főkert vagy a zuglói Önkormányzat (nem…

Szólj hozzá!

2012.08.29. 23:18 mijemaja

Vérszilva parfé sásliliommal

Címkék: szilva gyümölcs édesség tejszín desszert vérszilva #összes

Vérszilva kompótot készítek de rövid lével, hogy sűrű vérszilvavelőt kapjak a végére: Fazékba teszem a mosott, kimagozott szilvát, ráfacsarok egy fél citromot, megszórom kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal. Ha van bármi kandírozott gyümölcs (cukrozott citromhéj,narancshéj, ha csak magamnak készítem,…

2 komment

2012.08.29. 20:54 mijemaja

Grúz savanyú tklapi azaz szárított szilvalepény

Címkék: szilva tartósítás befőzés aszalás #összes fosókaszilva Grúziából mirabellaszilva

Olyan ez az aszalt szilvalepény, mint a tamarindpaszta (még egy picit az íze is hasonló!). A TKLAPI = szilvahús napon szárítva, a híres grúz marhahúslevesbe, a HARCSOlevesbe is ez kell!!!!! – illetve csak ezzel az igazi. (Én mirabella szilvalekvárral vagy egy kis friss szilvával és…

Szólj hozzá!

2012.08.29. 19:16 mijemaja

Grúz tkemáli szósz azaz Tkemlisz szacebeli idehaza készítve mezei fosókaszilvából

Címkék: szilva gyümölcs tartósítás mártás befőzés #összes fosókaszilva Grúziából mirabellaszilva

Hinnétek, hogy a messzi Kaukázusban a grúzok nemzeti szilvája, a mirabolán /mirabella ugyanaz, mint a mi kis fosókaszilvánk a kert végében? Az itthonit a termés formája miatt „cseresznyeszilvaként” nevezik, de jótékony (áldásos!) hatása miatt kapta szókimondó népi nevét, és…

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása