Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.11. 13:04 mijemaja

itt a farsang áll a bál kezdődik a farsang és a farsangi fánksütés

Címkék: farsang népszokások desszert kelt tészta sütemények #összes Villányból Ibitől

farsangi fánk Villányból 1.JPGVízkeresztet követő napon, január 7-én kezdődik a farsang húsvéti böjtig tartó időszaka.

Kezdő napja mindig állandó, utolsó napja a húshagyókedd viszont vándorol a húsvét függvényében. Azt követő nap már a húsvét előtti böjt kezdete, a hamvazószerda – igaz, a népi hagyomány és a népi ésszerűség, takarékosság még egy napra felfüggesztette a böjtöt, és torkos csütörtökön (van, aki zabáló csütörtöknek nevezi) meg lehetett enni minden farsangi maradékot.

Miután a húsvét vándorünnep, (a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap húsvétvasárnapja), a böjt ideje viszont állandó, ezért aztán maga a farsangi időszak lesz változó hosszúságú.

Nem véletlen hát, hogy a paraszti életben nem is a farsang eleje a nagy ünnep, hanem a vége, a farsang farka, egyrészt a böjt előtti vígasságok ideje, másrészt ekkor volt az igazi háromnapos örömünnep, a tél és a tavasz jelképes küzdelme a tavasz győzelmével, vagyis a télbúcsúztatóval. Mohácson a búsójárással, mifelénk a Galgamentén a kiszibábúval, Sódar-vajdával, sok népi játékkal.

Kivisszük a Kiszit,

Behozzuk a Sódart,

Kivisszük a rosszat,

Behozzuk a jókat! – énekeltük gyerekként. Pedig már nem volt Kiszibábú, volt viszont Sódar uraság…

A farsang  farkának ünnepnapjai gyermekkoromban:

Farsang vasárnap = ételei: káposzta hússal (belefőzött disznóhússal, savanyán, rizzsel vagy kelt vagy krumplis gombócokkal), vagy töltve, farsangi pampuska

Farsang hétfő  = ételei: disznóságok, hurka és kolbász volt, ez pecsenyésnap volt!

Húshagyó kedd = maradék pecsenyék, csirke vagy disznógulyás, a lényeg a tartalmas leves és utána csörögefánk - megmondták a gyerekeknek, egyék meg, mert ami marad, azt elviszi a Ciberevajda!

Ez a három napos ünnep a farsangfarka. Ezt követi a

Hamvazó szerda = a húsvéti nagyböjt első napja. Utána jön a

Torkos csütörtök = erre a napra a népi józandság alapján a böjt felfüggesztve, hogy minden maradékot meg lehessen enni, ne vesszék kárba, (szóval coki a ciberevajdának!),  de aztán jön a télvégi –tavaszváró böjt.

Kérdem Ibit, náluk is tartották a három napos ünnepi étkezést? Ibi  szerint nem volt kiemelt nap náluk se a farsang vasárnap, sem a hétfő, csak a kedd, mert hamvazószerdától kezdve húsvétig nem ettek húst, Paula mama nagyon komolyan vette a böjtöt. Viszont éppen ezért kedden fontos volt a fánk, sőt, a farsang napjai alatt kétszer-háromszor is sor került a fánksütésre. Nem szoktam olajat sütés után újra felhasználni, de a fánkot lehet a bő olajban többször is sütni, s így az a sok olaj sem vész kárba- mondta. - Tavaly pl. Jóska névnapján, József napkor sonkával készítettem a bablevest és mellé készítettem farsangi fánkot, ez volt a névnapi vendéglátós ünnepi ebéd. Sikere volt!

Felénk Édes tartotta ezeket az étkezéseket. Vasárnap volt pampuska (farsangi fánk), és kedden a csörögefánk ideje. Egyszer épp húshagyó kedden voltunk lent Villányban, ott is azt mondta Paula  Mama, (felírtam, onnan tudom ám ilyen pontosan!), hogy „húshagyó kedd van, fánkot kell sütni a farsang farkán!”- vagyis a svábos konyhában is ott volt a helye.

Akkor Ibi, a sógornőm ott sütötte a fánkot a gáztűzhelyen, lefotóztam és elhoztam a receptjét is. (Nem tudom, látszik-e képeken, aztán még egy fánksütést is fotóztam, s összeraktam nagyjából időtrendbe.)

Nem is egy, hanem két recept volt a füzetében. Az egyik a kolléganőjétől, kiadós, nagy adaggal. A másik Ibi receptje a kelesztőtál használatával. A kettő majdnem egyezik, Ibinél a vaj mennyisége erőteljesebb, citrom levét és reszelt héját és rumot is használ a süteményhez. Ezeket mind díjazom! de azért leírom mind a kettőt, hiszen kipróbált receptek, jó ha megőrizzük őket.

Szalagos farsangi fánk receptje Ibitől

Amióta – talán már tíz éve is- van kelesztőtálam, csak azt használom, technológiaváltás volt,mert ahhoz kevesebb tej kell, és ahhoz a tálba a tejet teszem először, nem a lisztet- mondja Ibi. (Most egyeztettem vele telefonon, hogy pontosítsuk a receptet, egy fánkrecept legyen tökéletes, nem szeretnék hibázni, a fánk akkor is kényes, ha a recept szuper.) – Ebből a mennyiségből 30-32 darab fánk lesz, és mert a sütéskor 4 darabot tudok tenni az edénybe, ezért 8x4 darabot sütök meg, belefáradok az állásba még így is. Fedő alatt 2-3 perc sütés, aztán fedő nélkül is 2-3 perc, igaz, hogy így 5 perc alatt megvan a négy darab. Egy szűk óra, mire kisütöm az összest, nem olyan sok, de nekem elég fáradság. 

Hozzávalók:

3+1  dl tej, 5+4 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 60+5 dkg liszt, két tojássárgája, csipet só, 2 ek rum

fél citrom leve és reszelt héja 

Ennyi bevezetés után a fánkkészítés, Ibi szavait idézem:

Először felfuttatom az élesztőt. 3 dl tejhez teszek 5 dkg cukrot, 2 dkg élesztőt és 5 dkg lisztet. A tej langyos legyen, nem lehet túl hideg, mert nem indul be az élesztő, és túl meleg sem, mint amikor forr a bor, ha túl meleg lesz, az rossz, leáll az erjedés.

A kelesztőtálba öntök fánk esetében 1 dl szobahőmérsékletű tejet. (Ha kalácsot készítek, akkor 3 dl tejet öntök! – de ahhoz több lisztet adok.)

A kelesztőtálban lévő tejhez  langyosan adom a felfuttatott tejet.  

Rászitálok 60 dkg lisztet. Hozzáadok két tojássárgáját, 4 dkg cukrot, csipet sót, 2 ek rumot, fél citrom levét és reszelt héját.

Géppel dagasztom. Ez kb. 5-8 perc, míg elválik az edénytől és az aljától is a tészta.

Közben egy fél vajat, 5 dkg olvasztott vajat dolgozok bele langyosan. (Margarin is lehet!)

A kelesztőtál tetejét vékonyan ecsettel beolajozom, mert így nem ragad hozzá egy csepp tészta  sem.

Légmentesen lezárom, és ¾ ó kelesztem. Eddigre a tészta felpuffan – felnyomja a tál tetejét.

Lisztezett deszkán kézvastagságra nyújtom sodrófával.

Félbehajtom és újranyújtom –ez is egy tipp szalagra – talán ezzel szélesebb a csík, a „szalag” a fánkon.

Megmértem, az a pohár, amivel kiszaggatom, 6,5 cm-es átmérőjű. Ezzel a fánkokat kiszaggatom, a lisztes deszkára rakom őket szépen sorban, vászonterítővel letakarom és megint kelesztem.

1,5 órát kellene, de nem mindig várom meg.

Kezdődhet a sütés!

farsangi fánk kelesztése.JPGKisüti a fánkokat:          

Ehhez a mennyiséghez egy liter olajat teszek fel az edénybe, a fánkoknak úsznia kell. Nem lábast használok, hanem kis nyeles fazekat, mert így is kell a liter olaj, lábasba még két liter sem lenne elég magas a sütéshez. Így viszont csak négy fánk fér el benne. Azért csak ennyi, mert egyik fánk sem érhet az aljához és az edény oldalához sem sütéskor.

(Hát igen, ne feledjétek, sem a gombóc, sem a fánk nem szeret szorongani, kell, hogy legyen helye a sütésnél, ne érjenek össze.)

Először fedő alatt 2-3 percig sütöm, aztán megfordítom a fánkokat és fedő nélkül 2-3 percig a másik felüket is megsütöm. (Erre mondtam, hogy kb. 5perc, mire a négy fánk megsül.)

Így lesz szalagos a fánk, hogy amíg az egyik oldala sül, fedővel letakarom.

farsangi fánk sütése.JPG

Sorban sütöm a fánkokat. Vaníliás porcukorral (és nem vanilincukorral, mert az mesterséges aromaanyaggal készült!)  szórom meg. Lekvárral esszük.

farsangi fánk tálalása1.JPGIbiék igen érdekesen eszik a fánkot. Mifelénk a fánkot eleve úgy készítettük, hogy mélyedést nyomtunk a közepébe, és úgy sütöttük ki őket, s aztán a mélyedésbe került a lekvár.

Ibiék  a fánkot pufinak sütik meg, és a tányéron félbevágják vízszintesen, megkenik lekvárral és úgy fogyasztják. Miután ez Ibi farsanki fánkja, így demonstrálom nektek: 

farsangi fánk tálalása2.JPG

farsanki fánk fogyasztása Villányban.JPGFánkevés közben én felhoztam ezt a számomra szoktalan kettévágós módszert, rákérdeztem, miért eszik így. "Töttösön" (ahol korábban éltek sógornőmék, és az is sváb település, mint most Villány) is így eszik mások is - mondta Ibi.

Apátok: Ha a fánk tetejére teszem a lekvárt (felső kép, és tényleg demonstráció), akkor lecsúszik. Ha kettévágom, nem csúszik le. Így ésszerű enni.

Végül nem firtattam tovább, ami ésszerű, az ésszerű, a megszokás is megszokás, a körülöttünk lévő vilgá szopkásai is iránymutatóak - ez vélhetően valami sváb szokás, és a hagyományokat tisztelni kell.

Arra jöttem rá, hogy a tót farsanki fánk azért is másabb, mert abban van helye a lekvárnak, (egy kis mélyedés), s ha most farsangkor majd megsütöm Édes farsangi fánkját, akkor majd demonstrálni fogom, hogy arról nem csúszik le a lekvár, és a miénk is csak egy hagyomány. A neve ráadásul már szinte el is kopott, mi pampuskának hívtuk, de már nemigen hallom ezt a szót.

A fánkokhoz evett lekvárt ibi készítette, házi barack és házi ribizli. A ribizlidzsem receptje is megvan, még a dédmamátoktól származik. Ott lesz a befőzések között, azt is megőrizzük!

Ibi kolléganőjének receptje:

farsangi szalagos fánk receptje.JPGHozzávalók: 8+1 dl tej, 2 ek cukor, 5 dkg élesztő, 1,1 kg liszt, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 5 dkg vaj 1 kk só.

1. Összeállítja a fánk tésztáját:

Elkészíti a kovászt: 1 dl langyos tejbe 2 ek cukrot tesz és belemorzsolja és felfuttatja az élesztőt. Belekever 10 dkg lisztet is. Így hagyja állni pár percig.

Nagy edénybe tesz 10 dkg porcukrot, 4 tojássárgáját, jól elkeveri és lassan felönti 8 dl langyos tejjel.

Beleteszi a kovászt, a sót és az 1 kg átszitált lisztet. Összedolgozza és rétestészta keménységűre gyúrja. Végül beleteszi az 5 dkg olvasztott vajat.

Hólyagosra dolgozza a fakanállal.

Vászonkendővel letakarja a tálat és a tűzhely mellett hagyja másfél órát pihenni a tésztát.

2. Kiszaggatja a fánkokat:

Lisztezett gyúródeszkára rakja és kézzel ujjnyi magasra lapítja.

Utána kiszaggatja fánkformával.

Letakarja és ismét állni hagyja.

3. Kisüti a fánkokat bő olajban:

Amikor eltelt az idő, felteszi az olajat melegedni, és süti a fánkokat. Ibi hozzáírta, a benne lévő ½ literrel szemben 1,5 liter olaj kell!

Úgy lesz szalagos a fánk, hogy amíg az egyik oldala sül, fedővel letakarja. Fedőt leveszi, megfordítja a fánkokat, és akkor már fedő nélkül süti a másik oldalukat.

Hagyományosa porcukorral szórja meg átszitálva, még melegen, és baracklekvárral kínálja.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr154971557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása