A kertben frissen kiszedett salátákat Ibi darabokra vágja. Négy főre két fejet számít, ha a boltban veszi, mert azok nagy fejek, de ha a kertből szedi, azok ilyen kisebbek, aezért abból akár nyolcat is számol. Akár ennyi, akár annyi, a salátákat mindíg nagyon alaposan, többször is átmossa.
Elkészíti az öntetet, (ezzel leöntve válik „öntötté”a saláta a végére).
Egy evőkanál cukrot 2 ek 20%-os ecettel és diónyi zsírral – összeforral, s azt felönti kb.
Közvetlen tálalás előtt leönti vele a salátákat, elkeveri és tálalja.
A képeket látjátok, szerintem egyértelmű, hogyan készíti. Hagymás resztelt krumplival és Ibi fasírtjával ettük – már mind a kettő készítését leírtam nektek.
Hazafelé mondom apátoknak, - „Érdekes, Ibiék nem pörccel készítik az öntött salátát, mint ahogyan mifelénk”. (Azt, hogy tejföllel ettük, Ibi meg nem, meg sem említettem, Jenő és Ibi nem tejfölöznek, ezt már ti is tudjátok).
- Mi az hogy öntött saláta? – kérdezte meglepve. Kiderült, fogalma sem volt arról, hogy ez nem sima fejes saláta, hanem zsírral összeforralt öntetű. Igaz, én se tudnám megszerelni az autót, a hűtőt, a villanyt, stb. Így legalább jól passzolunk.