Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.12. 16:14 mijemaja

Fokhagymás sült oldalas mangalicazsírban

Címkék: zsír főétel disznóhús oldalas húsok #összes Édestől Aszódról tót konyha

sült oldalas fokhagymával sok zsírral1.JPGElismerem: az oldalas zsíros hús, de a zsíros részeket nem kell megennie annak, aki ezt nem szereti, viszont az egyik legfinomabb hús, főként ha klasszul kisütöm. Pont azért, mert egymás mellett van a zsírszövet és az izom, bizonyára átszövik az izmokat a zsírsejtek, ettől ízes maga a hús olyannyira, hogy sütés után a kutyák sorban ülnek a maradékokért.

Édes ezt a húst mindig bő zsírral sütötte s sok fokhagymával. Sok sima (bolti) disznózsírt tett rá indításkor, a vége felé pedig lepirítás előtt leöntötte a keletkezett fokhagymás-és az oldalas ízemlékét őrző zsírt kis üvegekbe – ez számunkra máig az egyik legfinomabb sült zsír.

Édes gyakran készítette, nem véletlen, hogy Tamás most is kérte, adjak neki oldalas zsírt a jóízű újhagymához.

Gyermekkoromban az oldalast (s más húst is) így tartósított Édes, a bödön aljára tette a sült húst, leöntötte a zsírral – aztán a kamrában állt, a téli disznóvágástól nyárig biztosan nem romlott meg így a hús. Amikor kellett, elővette Édes a bödönt, kiszedte a húsdarabokat, átmelegítette a sparhelt sütőjében – és ehettük, olyan volt, mintha frissen sütötte volna!!!

Tamás kifejezetten kérte, tegyek egy kis húst is a zsírba, szereti azzal kenni a kenyeret…    

Hozzávalók:

  • Oldalas (fejenként 2-3 kétcsontos ízecske)
  • sok fokhagyma (1-2 fej belemegy)
  • fűszerek: só, bors, köménymag
  • egy fej félbevágott hagyma
  • egy nagy doboz bolti mangalicazsír

sült oldalas fokhagymával sok zsírral2.JPG Elkészítése:

  1. A húst felvágom szeletekre, besózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel.
  2. A tepsibe tett hússzeleteket bőven megszórom összenyomott fokhagymával (lehet egyben is hagyni!!)
  3. Mellé teszek egy félbevágott fej hagymát ízesítőnek, leöntöm 1-2 pohárka vízzel, és rákanalazom az egész zsírt.
  4. Berakom a sütőbe, és 150-160 Co-on jó két órát lefedve sütögetem.
  5. Kiveszem: a húsdarabokat ideiglenesen valami tálba teszem, a zsír nagyjátt üvegekbe öntöm. (Tudjátok, villát teszek a kis befőttes üvegekbe, el ne pattanjanak a forró zsírtól!)
  6. A húst a maradék kis zsírra visszateszem fedő nélkül, magasabb hőfokra 10-15 percet megpirulni. Ami lehet, kisül még belőle.

Mindannyian jóízűen esszük, szereti a reteksalátát, a sima krumplit, de kenyérrel is finom ám! S persze a finom sült zsír – Tamás is kap, keresztapátok is belőle, de nekünk is marad!

-  - - - - - - 

Egy volt házinénim mesélte el, hogy amikor jöttek az oroszok a háborúban, rekviráltak a kamrájukból mindent, amit el tudtak vinni, és volt egy nagyon nagy bödön tele zsírral. Nehéznek találták, csak kivettek belőle s a maradékra az orosz katona rászart, nehogy már megegyék mások, amit hátrahagytak. Édesanyja ott zokogott a bödön felett, mikor már elmentek a katonák. Ez a kis történet nagyon sokáig visszhangzott bennem, az egész „felszabadítási” hivatalos elmélet ellenpontjaként, a háború értelmetlen őrültségeként.  A házinénimet egyébként a szülei fiúruhába öltöztették, a mellét csíkokra tépett lepedővel körbetekerve lekötötték, hogy lapos legyen, összekenték arcát, ruháját, hogy mocskos legyen s még így is eldugták a pincében, ha lehet, ne találják meg a felszabadító katonák…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr215014091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása