Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.12. 18:14 mijemaja

Repceméz amit a piacokon krémméznek is neveznek

Címkék: méz repce #összes virágméz egyedi virágnéz

repceméz.JPGÉn nagyon szeretem a repcemézet. Egyrészt a vegyes virágméznél is olcsóbb, de ez csak gazdasági szempont. Ami lényegesebb: krémes, de könnyen kenhető, ezért ebből tudok lecseppenésmentes vajas-mézes kenyeret kenni magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Az íze igazán könnyű, semleges, előfordulhat, hogy kicsit kesernyés, de nem zavaróan, ráadásul kristályosan kifejezetten jól édesít, kevés kell belőle a kávéba – ugyanis megszokott reggeli tejeskávéhoz ezt szeretjük a legjobban édesítőszerül. Az illata is kellemes, emlékeztet a virágzó repcére. A képeken az aszódi, galgamenti repcevirágzást fotóztam le nektek…

A méz eredeti színe halovány szalmasárga, de nagyon gyorsan kikristályosodik, s ekkor  leginkább krémszínű, a fehértől a nagyon világos sárgáig terjed, és az állaga tényleg krémszerű.

Az alattyai méhész azt mondta, amikor virágzik a repce, akkor annak virágpora és méze nagyon tápláló a méhek számára is, és talán ez az első méz, amit önállóan kipergethet, a méhek megélhetésének veszélyeztetése nélkül. (Ennek ellenére sok méhész benn hagyja és vegyes virágmézet készít, mert azt drágábban tudja eladni…vagy ezzel eteti a méheket, ha nincs elegendő virág.)

Pedig már csak azért is értékes méz ez számotokra, mert közvetlenül szűrés után tölti be az üvegekbe, ezért szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül belekerül – és onnan a vajas kenyérrel minket erősít, vitalizál.  A méhészem szerint ennek a méznek a legalacsonyabb a savtartalma, ezért gyomorsav gondol esetén javasolják.

Ezt a mézet is az élelmiszeripar használja leginkább – na nem vajas-mézes kenyérhez, hanem  a sütéshez. Pl. a cerbonaszeletek előállításához.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr595014286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása