Én nagyon szeretem a repcemézet. Egyrészt a vegyes virágméznél is olcsóbb, de ez csak gazdasági szempont. Ami lényegesebb: krémes, de könnyen kenhető, ezért ebből tudok lecseppenésmentes vajas-mézes kenyeret kenni magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az íze igazán könnyű, semleges, előfordulhat, hogy kicsit kesernyés, de nem zavaróan, ráadásul kristályosan kifejezetten jól édesít, kevés kell belőle a kávéba – ugyanis megszokott reggeli tejeskávéhoz ezt szeretjük a legjobban édesítőszerül. Az illata is kellemes, emlékeztet a virágzó repcére. A képeken az aszódi, galgamenti repcevirágzást fotóztam le nektek…
A méz eredeti színe halovány szalmasárga, de nagyon gyorsan kikristályosodik, s ekkor leginkább krémszínű, a fehértől a nagyon világos sárgáig terjed, és az állaga tényleg krémszerű.
Az alattyai méhész azt mondta, amikor virágzik a repce, akkor annak virágpora és méze nagyon tápláló a méhek számára is, és talán ez az első méz, amit önállóan kipergethet, a méhek megélhetésének veszélyeztetése nélkül. (Ennek ellenére sok méhész benn hagyja és vegyes virágmézet készít, mert azt drágábban tudja eladni…vagy ezzel eteti a méheket, ha nincs elegendő virág.)
Pedig már csak azért is értékes méz ez számotokra, mert közvetlenül szűrés után tölti be az üvegekbe, ezért szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül belekerül – és onnan a vajas kenyérrel minket erősít, vitalizál. A méhészem szerint ennek a méznek a legalacsonyabb a savtartalma, ezért gyomorsav gondol esetén javasolják.
Ezt a mézet is az élelmiszeripar használja leginkább – na nem vajas-mézes kenyérhez, hanem a sütéshez. Pl. a cerbonaszeletek előállításához.