Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.12. 17:47 mijemaja

Köményes sült karaj (vagy comb!) ahogyan Édes készítette

Címkék: sült savanyú káposzta főétel karaj párolt disznóhús kömény húsok disznócomb #összes Édestől Aszódról

köményes hús édesanyámtól 1.JPGAzt hiszem ez is elég régi tót étel lehet. A mi vasárnapjainkon a rántott hús ritka vendég volt, de nagyon gyakran ettük a köményes sültet káposztával is, gombóccal is (knédlivel fantasztikus!!), krumplival is. Ha valaki krumplit evett, mondták is róla, „Reá szorult a tót vendégségére”, annyira jellemző volt a krumpli a mindennapjainkban.

Hozzávalók:

  • személyenként egy-két szelet karaj vagy comb
  • négy főre egy fej vereshagyma, 1-2 fokhagymagerezd
  • fél kilónyi savanyú káposzta
  • diónyi zsír, egy szelet szalonna (ha van)
  • fűszerek: só, bors, őrölt paprika, őrölt és egész kömény, borsikafű, babérlevél

Elkészítése:

1. Egy diónyi zsíron kockázott szalonnát pirítok. Liszttel megszórom, vízzel felöntöm, és az egészet beleöntöm egy tepsibe. (Ha nincs tepsi, akkor egy széles lábasban készítem egyből.)

2. A karajt vagy a combot centis szeletekre vágom, kicsit kikloffolom, aztán besózom, vagyon kevés borssal beszórom, végül átdörzsölöm bőven őrölt köménnyel.

3.) A tepsiben lévő zsírra rárakom szépen egymás mellé a hússzeleteket, meghintem őket egy kis piros paprikával. (nagyon kevéssel! nem paprikás hús lesz.)

Alájuk öntök egy kis vizet, lefedem a tepsit, aztán az egészet beteszem a sütőbe. Bekapcsolom, és közepes tűznél ott is hagyom vagy másfél órát. Időnként locsolgatom.

Ha nem sütőben készítem, akkor egy nagy lábasba rakom a diónyi-két diónyi zsírt (nem sajnálom, mert ha kiöntök belőle, nagyon finom zsíros kenyérhez!!), szépen egymás mellé teszem rá a hússzeleteket, meghintem őket egy kis piros paprikával, alájuk öntök egy kis vizet, lefedem a lábost, és kis tűznél jó sokáig párolgatom kis tűznél.

köményes sült készítése 1.JPG4. Amikor puha a hús, akkor az egy elágazás: vagy elkészítem a zsírján a köménymagos káposztát, vagy simán a hús megszórom pici liszttel, átforgatom a rövid lében, összeforralom (tudjátok, a lisztíz eltüntetendő, muszáj  1-2 percig forralni!). Tejjel ízesíthető, hígítható – és tálalható! ez a szaftos köményes hús.

5. Ám a káposztához ezt a köményes húst ipeg csak zsírjára sütöm, kiveszem a húsokat egy tányérra, és a visszamaradt zsír a további munkálatok alapja. Ebből készítem a köményes párolt káposztát!

6. A húsok visszamaradt zsírján átpirítok egy lapos ek köménymagot.

7. Amikor már kipattogzott, hozzáadok egy fej összevágott vereshagymát, és azt is átpirítom.

Fűszerezem: egy kis borsikafűvel, babérlevéllel.

Édes szokott rátenni néha egy kis almát, lilahagyma karikákat vagy ráreszelt egy kis répát. (Mindegyik csak finomabbá teszi a kész káposztát, de egyik sem feltétlenül fontos, az úgy is finom, simán magában!)

8. Hozzáteszek kb. fél kilónyi-kilónyi, előtte valamelyest összevágott  savanyú káposztát a levével együtt.

Ha kevés a leve, öntök rá egy kis vizet.

Jól átforgatom (a borsikafűből nem adok sokat, fontos, hogy egyenletesen legyen benne!).

köményes sült készítése 2.JPG9. Lefedem és puhára párolom.

10. Szaft elkészítése:

Kétféleképpen készítek szaftot az ételhez. Az egyik, hogy a káposztát kiemelem az edényből, és a levét és kevés tejföllel összeforralom. (Hús, káposzta, szaft külön – így is lehet kínálni.)

A másik, ahogyan Édes csinálta: a kész káposztát egy kevés lisztes tejföllel, no meg annyi vízzel, amennyi szaftot szeretett volna, besűrítette. Nagyjából 1 lapos ek rétesliszthez adott 2-3 ek tejfölt és 1-1,5 dl vizet az összeforraláshoz.

Tálalás:

A húst kelt gombóccal és a tejfölös szafttal kínálom, mellé adva a párolt káposztát, vagy a húst a szaftos káposztával tálalom, mellé adva a kelt gombócot.

A kelt gombóc jellemzően tót étel, apátok nincs oda érte, de mi szeretjük! A köreteknél leírom nektek a készítését.

köményes sült.JPG                       

Ez a bal oldali hús  karajból készült és káposztával, gombóccal tálaltam.

A mellette lévő jobb oldali képen a hús  combból  készült és vajas tört krumplival  tálaltam.  Ez a fenti 4.pontban leírt husi – nagyon szeretjük!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr525013083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása