Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.12. 16:44 mijemaja

Villányi fasírt Ibitől, avagy szalonnás fasírtgolyói

Címkék: sült főétel darálthús disznóhús vagdalt húsok #összes Villányból Ibitől

szalonnás fasírtgolyó 1.JPGApátok nagyon szereti a nővére, Ibi fasírtját. Tényleg más, mint Édesé, más, mint az enyéim: és ha alapvető különbséget keresek, akkor azt gondolom, talán a füstölt szalonna íze és a szerecsendió aromája miatt olyan különlegesen finom.

Ibi ráadásul akkurátus ember: nemcsak a 2 dkg sót méri ki az 1 kg húshoz, hanem az ételeket is mindig ugyanúgy készíti, nála a recept az betartandó mennyiségeket jelent, ezért aztán a fasírtja jellegzetes ízéhez ti is tartsátok be!

Tehát a pontosan betartandó hozzávalók:

  • 1 kg dagadó vagy lapocka teljesen finomra megdarálva
  • 2 dkg só (Ibi pontosan kiméri mérlegen)
  • Egy csík szalonna igen apróra kockázva (nem szabad többet, mert túl zsíros lesz a fasírt íze!)
  • 1 fej hagyma aprózva vágva
  • Kb. egy fej fokhagyma összenyomva
  • 2 tojás
  • Vastag késhegynyi bors
  • Kevés szerecsendió
  • 1 ek piros paprika
  • Zöldségzöldje aprítva
  • Másfél zsemle + 1 db nyers krumpli finomra reszelve
  • Liszt a formázáshoz
  • Olaj a sütéshez

Elkészítése.

szalonnás fasírtgolyó készítése.JPG1. A húst a hagymával, fokhagymával, szalonnával és krumplival meg kell darálni. Rögtön el kell mondanom: Ibinek van igazi régi húsdarálója  (remélem, megöröklitek majd tőle, valami dédanyai eltörhetetlen öntöttvas példányról van szó), és ő:

  • Az egy kilónyi húst darabokra vágva,
  • az egy fejnyi fokhagyma gerezdeket,
  • egy fej elnagyolva felkarikázott hagymát,
  • az egy csík felkockázott szalonnát
  • és az egy darab hámozott, feldarabolt krumplit
  • egy az egyben belerakja a darálóba, és úgy darálja finom, homogén masszává az egészet.

 

2. Tálba teszi a masszát jön a két tojás beleütve, a fűszerek (só, bors, reszelt szerecsendió, a piros paprika, zöldségzöldje), valamint a másfél zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva. (Ibi azzal egyező térfogatú kenyérrel is helyettesíti a zsemlét, ha nincs a háznál.)

3. Összedolgozza az egészet.

4. Kicsi golyókat formáz, amiket lisztben hempergetve tálcára tesz. (Azért kicsi a húsgombóc, mert Ibi is a „kérget” szereti a legjobban!)

Ibi a fasírtot éppúgy süti, mint Édes: olajban úszva, először lefedve 4-5 percig, aztán átfordítva fedő nélkül. A hőmérsékletnél a lényeg: ne gyorsan süljön magas hőfokon, mert akkor megég a külseje és nyers marad a közepe, de alacsony hőmérséklet sem jó, mert akkor alig sül, ellenben megszívja magát a húsgombóc az olajjal. Az a jó hőfok, ha szép lassan pirul.

Ibi fasírtmasszája azért is nagyon hasznos, mert:

  • fasírtnak is jó,
  • egy tojással összefogva viszont máris húsgombóc a csorbalevesben,
  • és rögtön alkalmas töltelék töltött káposztához vagy paprikához is.

- - - - - - -

Ennek bizonyítéka a következő néhány kép. Voltam Ibinél, épp csinálta a fasírtokat, és lefotóztam (a felső sor az volt, ahogyan a recipe után „utángyártottam” – és azt bátran mondhatom, betartva a recept előírásait, a fasírt íze pont olyan, mintha Ibi készítette volna. Íme Ibi fasírtkészítése:

                  Fűszerezi a húst …..                bedolgozza a kenyérbelet…    kb. ennyit

szalonnás fasírt készítése 1.JPGegy adag masszát félretesz töltött paprikába, a többibe belereszeli a krumplit és összedolgozza… 

szalonnás fasírt készítése 2.JPGSüti a fasírtgolyókat: 

szalonnás fasírt készítése 3.JPGTálalás: resztelt krumplival és öntött salátával (külön-külön leírtam már mindkettő elkészítését nektek!)

 szalonás fasírt tálalása.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr175014108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása