Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.13. 13:15 mijemaja

Nudli köretként egytál ételként sósan készítve

Címkék: krumpli köret egytálétel előétel #összes krumplis köret Édestől Aszódról

nudli sósan egytálételként.JPGTulajdonképpen a szilvás gombóc tésztája kell hozzá, semmi extra. Azt tudjátok, apátok nem nagyon tésztás, miközben a tésztás ételek finomak, egészségesek és általában elég olcsók is. Ifjúkorunkban azzal töltöttem időt, hogy rájöjjek, a tésztafélék közül melyiket eszi meg apátok, (lakásra gyűjtve, hitelt törlesztve elég sok tésztanap volt nálunk is, nemcsak a régi földműveseknél….) Most, kicsit öregecskébben rájöttem, hogy apátok szereti a sztrapacskát, és az extrább köreteket, pl. a mezei nudlit sós változatban egészen jól elfogadja, keresztapátok nagyon szereti s miis esszük bármivel!

Hát így kezdtem el gyártani Édes nudliját sósan.                  

nudli tésztája.JPGHozzávalók:

  • 3-4 nagy szem jó öreg, kásásodó krumpli
  • 5-5 ek sima és rétesliszt,
  • 1-2 ek kukoricaliszt, egy ek gríz (búzadara)
  • Egy tojás és egy csipet szódabikarbóna
  • Só, bors bőven (bővebben, mint ahogy józan ésszel gondolná az ember lánya! Kifő a nudliból!)

 

Elkészítése 

1. Elkészítem a tésztáját:

Megfőzöm a krumplit héjában, sós vízben. Meghámozom, és még melegen összetöröm.

Amikor már kihűlt, átkeverem, és egy kis „fészket nyomok a közepébe. Abba ütöm bele a tojást, sózom, borsozom, és beleszitálom a liszteket. Először a simát (azt a legnehezebb elkeverni, aztán a réteslisztet kanalazom a szitára, végül a kukoricásat, majd a grízt.

Fakanállal jól elkeverem, összedolgozom a tésztát.

2. Elkészítem a nudlikat a tésztából:

Ezeken a képeken láthatjátok a stációkat:

nudli kisodrása.JPG

  • A krumplis tésztát ujjnyi vastagra sodrom ki a lisztes deszkán.
  • Éles késsel csíkokat vágok belőle.
  • A kis csíkokat felsodorhatom hengerformára.
  • 1-4 centis darabokra vágom fel,  s ha van türelmem, azokat is gömbölyítem.

A nudli méreteit befolyásolom:

  • milyen széles csíkokat vágok: Ha kisebb nudlit akarok, centis csíkokat, ha nagyobbat, másfél-kétcentis csík is jöhet.
  • mennyire sodrom ki – ezzel megváltozatom az alakját, vastagságát is a nudlinak.
  • mekkora darabokra vágom
  • utána sodrom-e, gömbölyítem-e,
  • villával belenyomok-e valami mintát.

Fontos! Gyorsan kell dolgozni vele, mert idővel valahogy lágyul a tészta, több liszt kell hozzá, hogy ne ragadjon, attól meg keményedik.

Látjátok mennyi féle alakban állíthatjuk elő? Ezért olyan sokféle.

Arról nem is szólva, hogy ízesíthetem már a krumpli pépet is: fűszerezhetem gombapéppel, juhtúróval, pirított káposztával, zöldfűszerrel (leginkább kaporral, petrezselyemzölddel).

3. A nudli kifőzése:                

nudli kifőzése.JPGA nudli készítésekor már felteszem a nagy fazék sós vizet forrni. Nem sajnálom a víz mennyiségét, a nudli igényli a bő vizet, a visszamaradó levet pedig elhasználom leveshez, főzelékhez. (Pl. köményes, tojásos leveshez ideális!)

A nudlikból egy adagot a szűrővel beleborítok (nem szeretem kézzel, deszkáról szedni, mert könnyen felcsap és a gyöngyöző víz megégeti a kezem!), fakanállal igen gyengéden elkeverem (rázogatni illenék, el ne nyomjam a nudlikat).

Fontos! A víz forrjék, de ne zubogjon! Pár perc is feljönnek a tetejére. Akkor még egy percet reászámolok, és kiszedem a szűrőkanállal, a tűzhely mellett már ott várja egy deszkára téve a vajling s benne némi finom olaj. Abba öntöm s fakanállal rögvest el is keverem.

Jöhet a következő adag, míg el nem fogy.

Ha sokat készítenék, a kész nudli fagyasztható is!

4. Ízesítése, tálalása 

Tálalása is egyszerű, sokféle lehet!

nudli tálalása sósan.JPGÖnmagában egytálételként:

  • Összevágott sült tojással összekeverve, pirított hagymával megszórva
  • tejföllel, reszelt sajttal összekeverve, akár át is pirítva (pl. sütőben, szalonnakockákkal ízesítve)
  • olajon pirított sonkacsíkokkal (jó hozzá egy kis tejföl, elkeverni előtte a tésztát, úgy rá a sonkacsík, és elfér mellé némi párolt zöldség)
  • zöldségekkel akár párolva, akár sütve, összekeverve
  • paradicsommártással, bazsalikomlevelekkel, tejfölös túróval (mint a jobb oldali képen)
  • pestóval átkeverve, reszelt parmezán sajttal megszórva
  • juhtúróval elkeverve, megpirítva, szalonnapörccel megszórva
  • pirított borsos káposztával, vagy pirított, hagymás-almás savanyú káposztával elkeverve
  • kurkumás csirkeszósszal (a felső bal oldali képen).... stb.

Tálalása köretként: szaftos, mártásos húsokhoz finom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr775015330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása