Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.23. 22:26 mijemaja

Hagymás krumplisaláta érlelve palócosan

Címkék: saláta krumpli hagyma köret palóc krumplisaláta előétel #összes Édestől Aszódról tót konyha

érlelt tót krumplisaláta.JPGEzek a képek vacakok: nem adják vissza, ez a krumplisaláta mennyire finom! Ecetes burgonyasalátát készítek, csak az öntete nem sima cukros-ecetes  és nem is ecetes-olajos (citromos stb. öntetről nem is szólva), hanem édesanyám kedvenc gyorspáca, s abban érlelem a salátát, fantasztikus lesz!

Öntet (vagyis a krumplipác) elkészítése 

Felteszek fél liternyi vizet, adok bele 1-2 babérlevelet, pár szem borsot, szegfűborsot, kis koriander és pár szem mustármag kerülhet még bele, de ezek nem feltétlenül, viszont mindig adok hozzá üvegenként egy borókamagot is. Ha van citrom, belekarikázom.

Amikor már meleg a víz, hozzáadok egy tk sót, 1-2 ek cukrot, elkeverem feloldódásig,  (ki-ki szájíze szerint, kóstolva édesítse az öntetet, nem szabad édesnek lennie, épp csak édeskésnek! A sót is ellenőrizni kell). Tárkonylevelet, borsikafüvet is belefőzhetek, de akár zellerszárat is. Ha nincs zöld, a végén szórok bele egy kis szárított majoránnát, nagyon szeretem így együtt ezeket az ízeket.

Amikor felforr a víz, hozzáadok annyi ecetet, hogy kellemesen savanyú legyen. Mindig csak löttyintek, kóstolok, ígérem, ha megmérem, elmondom, mennyit, de hol 10%, hol 20%-os ecetet, hol 6%-osat na meg ízesítettet használok, mert ahogy öregszenek az ecetek, pont ilyesmire használom el az aljukat.

Elkészítem a krumplisaláta alapját:

Nagyon kevés sós vízben, héjában – szinte csak gőzben- megfőzöm a krumplit, fejenként 2 szemet számolva

Amíg a krumpli készül, előkészítem a hagymát: vöröshagymát vagy lila hagymát szeretek vegyesen összevágni ehhez, vékonyra karikázom és besózom. Nem lehet túl sok a hagyma, 8-10 krumplihoz elegendő 3-4 hagymafej.

Még melegen meghámozom és karikákra vágom a krumplikat, ne feledjétek, néha így se könnyű lehúzni a héját, de hidegen már vastagon lehet csak leszedni! Ámde nem ez a fő oka, ez csak spórolás. Azért kell melegen, mert szeretem a meleg krumplit és a meleg páclevet egybeönteni a készítésnél, így lesz aztán a legízletesebb a kész saláta!

Üvegben elkészítem a krumplisalátát az érleléshez

érlelt tót krumplisaláta elkészítése.JPGAz üveg aljára terítek egy réteg hagymát, tisztára mint a ruszliknál, arra a hagymával elkevert krumplit, a tetejére is hagymát s végül az egészet leöntöm a páclével.

Ahogy lehűlt, hűtőbe, (télen kamrába) teszem, és hagyom állni, 1-2 nap múlva az igazi, de még egy hét után is fantasztikus! Ha marad hagyma, önmagában PAZAR saláta! Ebben épp ez volt a jó: télen elkészített Édes egy jó nagy adaggal, a nagy zsírosbödönbe tettük (vagy az ötliteres uborkás üvegbe), künn a kamrában teli volt ezzel a salátával s rájártunk, ki hogy éhezett meg. Mindig elfogyott…

Tálaláskor zöldfűszerrel, elsősorban snidlinggel, aprózott zöldhagymával érdemes megszórni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr775040018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása