Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.01.23. 22:48 mijemaja

Vasalt csirke narancsosan

Címkék: sült narancs főétel vasaló csirkehús húsok #összes

narancsos csirke vasalva.JPGSzeretem a nagy parazsas vasalómat, amivel tudom sütés közben puhítani a húsokat. Gyakran használom, mert alatta klasszul megpirulnak a hússzeletek, és szinte bármelyik hús finomabb lesz tőle.

Ehhez a narancsos változathoz valók:

  • Kicsontozott csirkecomb vagy mell (vagy egy-egy – szintén kicsontozott!!) fél csirke étkesebb férfiúk részére)
  • Kettő narancs legalább
  • 1-2 ek zsír
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • Zöldfűszer (kakukkfű, oregánó, zsálya, stb.), én előszeretettel rozmaringot használok a narancshoz, kis zsályával
  • s a mártáshoz étkezési keményítő és tej vagy tejszín 1 dl

Elkészítése gyors és egyszerű, s a vasalóval a végeredmény garantáltan finom

Zsiradékon megpirítom az aprított fokhagymát és rádobom az előkészített (tisztított, felvágott, kellő méretű) és besózott csirkemell/netán csirkecomb darabokat.

Fehéredésig pirítom mindkét oldalát, megszórom őket zöldfűszerrel: kakukkfűvel vagy rozmaringgal, de pl. oregánót, majoránnát, petrezselyemzöldet, izsópot, turbolyát, zsályát is érdemes használni.

Aztán jön a vasaló, és azzal lenyomva sütöm át a hús mindkét oldalát, amíg meg nem pirul. Ahogy az öreg fanszenes és súlyos öntöttvas vasaló (bolhapiacon, vaterán simán kapható ám nektek is!) a friss zöldfűszereket szinte beleperzseli a húsba, nagyon ízes lesz tőle a csirke!

Amíg sül a hús, addig mindkét narancs héját lereszelem, levét kifacsarom, ami húsa van, azt is kikaparom.

A sülő húsra öntöm a narancslevet rostostul. Átforgatom rajta a csirkéket, s így adom krumplipüré mellett elétek, ahogy a képen is látszik.

A visszamaradt pecsenyelevét összeforralom, belekapirgálom mindazt, ami a serpenyőben leragadt a húsokról, és vagy ezzel a lével locsolom meg a pürét, vagy mártást készítek belőle.

Narancsos mártás az ízes pecsenyeléből 

A narancsos mártáshoz egy kis étkezési keményítőt (mondjuk egy teáskanálnyit) elkeverek 1 dl tejjel, vagy simán 1 dl tejszínt adok a pecsenyeléhez s azzal melegítem forrásig.

Ilyenkor a mártást külön teszem az asztalra a csirke mellé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr945040043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása