Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.02.08. 00:38 mijemaja

Grúz diós tészta

Címkék: dió sajt tészta főétel #összes Grúziából tésztás sós

grúz sajtos diós tészta.JPGGrúziában jártam jó sok évvel ezelőtt, és az egyik vacsoránál tettek az asztalunkra diós tésztát. Megörültünk neki („á, végre valami, amit jól ismerünk…”), és akkor jött a pofára esés, a megörvendett diós tészta nem volt édes. Nem is volt igazán diós, kiderült, hogy sós, sajtos a tészta. Elhihetitek, szegény kicsi falumban senki nem evett sajtos diós tésztát, ott meg fent Grúzia hegyei között az került az asztalra. (Még pár év, és lassan újra elmehetünk...)

Orosz tudásom kisebb volt az igyekezetemnél és a kíváncsiságomnál. Ugyan idehaza lekörmöltem az ott evett érdekes ételeket, néha el is készítettem őket, de nem autentikus az étel, amit leírok nektek, csak épp igyekszem ízemlékeim alapján az ott evett ételekhez hasonlót készíteni nektek is.

Elkészítése:

grúz sajtos diós tészta készítése.JPGFelteszem főni a tésztát, leginkább laskát.

Készítem a mártását.

  • A diós tésztához a diót a grúzok nem darálták, hanem – gyakran a zöld fűszerekkel, leginkább a korianderzölddel együtt- mozsárban összetörték. (Lássátok a képeken!)
  • Aztán serpenyőben hevítettek zsiradékot (én vajnak gondolom az íze után, így aztán diónyi vajat használok 4 főre), rádobták a jó maroknyi diót, és megfűszerezték: sóval, őrölt fekete borssal, én teszek hozzá őrölt koriandert, szerecsendiót is, néha egy kis gyömbért. (Ezek a fűszerek látszódnak a 2.kisképen a vaj és korianderes dió mellett.) - Nagyon jó pörkölt diószag lesz tőle a konyhában!
  • Egy kis tejszín, és igazi ottani juhsajt került még hozzá, én többféle sajtot használok bele, akár tejszínes puha krémsajtot is, és akkor a tejszínt teljesen kihagyom. (Látjátok a sokféle sajtot? Füstölt karavánt is teszek bele!)
  • Egy érdekes trutyit kapok.

 

Azonnal hozzáadom a frissen kifőtt, meleg tésztát, ahogy ott nekünk is tették, elkeverték, és már oda is tették az asztalunkra.

A végén mi is szórhattunk rá sajtot is, (amit az elején nem akartunk csinálni, de jó volt) és zöldfűszereket is.

Hozzávalók

½ kg-os tészta

2-maréknyi pucolt dió

Korianderzöld, ha nincsen, akkor petrezselyemzöld, zellerzöld, akár vegyesen is.

Kis vaj (diónyi)

Fűszerek: só, őrölt fekete bors, őrölt koriander, szerecsendió. (Néha teszek bele egy kis gyömbért is.)

1 dl tejszín,

Hát grúz sajt helyett ami akad. 10-15 dkg legalább bele, és valamennyi még rászórásra a tányéron.

Itthon Édesék a grúz húspogácsát megették, (hát az nagyon bejött mindenkinek, azóta is készítem!!!), a mártásokon cöcögtek, (a korianderes grúz zöld mártáson Édes elvérzett, lefitymálta, apátok nagyon szereti), az adzsikát azonnal befogadtuk, örökbe fogadtuk, a sajtos diós tésztát viszont nem kedvelte meg az aszódi pereputty, hiába variáltam is, pl. beleaprózott gépsonkával, a dióval pirított füstölt sonkával akartam még elfogadhatóbbá tenni az itthoni gyomor számára. Akkor nem vált be, de én azóta is sokkal bátrabban használom a diót, pl. különféle mártásokhoz, csirke vagy hal mellé.

Ezt a diós mártást megőriztem más ételekben is, használom, pl. vörösboros körténél (borsosan, gyömbéresen).(!!! NAGYON jó, Dávid pl. imádta.)

Apátok érdekesmód s ti is - viszont megeszitek, nem nagy hejehujával, de elfogy. Pl. Antal Imre-féle paradicsomos salátával készítem apátoknak, aki szerint nagyon érdekes, különleges ízű ez a tészta, nem tudja eldönteni, szereti-e, de néha jólesik.

Ilyenkor kérdezek vissza: Akkor most főzzek még ilyet vagy sem?

- Főzzek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr505068751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása