Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.02.10. 00:52 mijemaja

Magdi féle szalonnába bélelt hús vagyis szalonnába burkolt töltött karaj Töttösről

Címkék: disznó sült sonka sajt főétel karaj bacon disznóhús húsok #összes Magditól Töttösről

szalonnába bélelt hús 1.JPGVendégségben voltunk Töttösön, és a házigazda Magdi csinált finom „sokmindenfélét”. Ezt a húst is. Számomra az egyik legérdekesebb az volt, ahogyan az egészet szervezte! Nagyon tetszett pl., hogy úgy várta a vendégeket, hogy elkészítette a pörköltet, aztán a vendégek előtt, pár perc alatt összedobta a nokedlit, kifőzte, tálba halmozta, elénk rakta, és úgy frissen ehettük.

Akkor tolult fel bennem az emlék, hogy „de hiszen nálunk is így csinálta az Édes!”, én meg eltoltam magamtól a nokedli-készítést, mint bonyolult praktikát, amire nem érek rá munka után...Ezt a hozzáállást Magdi hatására változtattam meg, sőt, a nokedli mellé – ha már régi emlékek, Édes aszódi és Ancsi néni érsekújvári sztapacskáit is elkészítem már azóta újra.

Aztán életem egyik legjobb beszólását is ott hallottam. Elfogyott a gáz, Magdi két tűzhelyen is főzött-sütött, (ott voltak ők, mi a vendégek és menyecskék is jöttek), s amikor a gázpalack leállt, Magdi bepánikolt. Vehemensen  nekiállt veszekedni az urával, akinek elmondotta volt ugye az egész héten gyakorta, hogy „kifogyóban a gáz, cserélni kéne a palackot”. Mondta, de hiába mondta, emiatt indulatosan pörölt-pörölt hites urával, aki csak állt, hallgatott, átgondolta az eseményeket, és kimondta komótosan, nyugodtan, egy élet bölcsességével a verdiktet: HÁT EZ TÖRTÉNT.

Kész, egyéb kommentje nem volt. Magdinak el is állt a szava, (szó bennakadt, lehelet megszegett), s a percnyi csendben belőlünk kitört a kacagás, olyan édes volt az a pillanat.  Azóta bármi vacak helyzetben csak felnyerítünk: hát, ez történt, és tudjuk, hogy ez ellen nincsen apelláta.

- -  - - Na de ez csak egy intermezzo volt a szalonnába bélelt hússütéshez vezető úton, amihez el is érkeztünk: csak néztem, Magdi hogy csinálja.

Kezdjük a hozzávalókkal:

  • egy fél kilós bacon nagyja
  • kilónyi karaj szépen felszeletelve
  • szeletelt sajt 10 dekányi
  • gépsonka, füstölt száraz sonka pár szelet
  • só, bors, kevés olaj
  • tejföl, kevés fehér bor (1-2 dl)

 

Elkészítése:

szalonnába bélelt hús készítése.JPG

1. Magdi kibélelt egy nagy jénait úgy bacon szalonna szeletekkel, hogy azok jól hajoljanak ki a peremén is túl.

2. A jénait aztán szépen megrakta

  • előkészített, bepácolt karajszeletekkel,
  • és közéjük berakott mindenfélét: sonkát,
  • sajtot,
  • hagymakarikákat, fokhagyma gerezdeket,
  • sózta és borsozta őket,
  • meglocsolta olajjal,
  • aztán megint jött a húsréteg, és így tovább. Magdinál legalább 4 húsréteg volt!!!!!! Azt hittem, egy regimentnek készül, és sosem fog elfogyni…. 
  • A vége szintén hús volt.

3. Magdi kevés fehér borral elkevert tejfölt öntött rá, megjegyzem könnyen tette, van saját szőlőjük, fehér és vörös bor is a pincéjükben, szóval ezzel végezve Magdi a szalonnaszeleteket gondosan visszahajtotta, kvázi becsomagolta az egészet.

szalonnába burkolt töltött hús.JPG4. A jénai fedelét rátette, és berakta az egészet a sütőbe. Sütötte 180-200 fokon.

5. Adott neki cirka egy-másfél órát, aztán leszedte a fedelet, külső segítség igénybe vételével leöntötte a keletkezett folyadék nagyját, - ezt még megismételte vagy kétszer és ez fontos művelet, mert ha nem teszi, akkor nem pirul meg a hústorta!!- így aztán a végére a kevés folyadékban a szalonnaszeletek meg is pirultak.

Ezért kellett leönteni, - mert ha nem teszi, akkor csak puha szalonnákban úszott volna az egész. Így viszont kifordította egy deszkára a hústortát – mert végül azzá lényegült át az egész, formás, összeálló, ízes hústömeggé.

6. Amikor megpirult szépen a szalonnaköntös, akkor kivette a sütőből.

A tortát bazi nagy késsel (irigyeltem érte, éles is volt, ugye, asztalos emberek mellett ez jogos elvárása a ház asszonyának), és így tette a tányérokra.

Valami eszméletlenül finom lett.

S amin meglepődtem: a végére úgy elfogyott, hogy nem is tudtam repetázni, pedig próbáltam, de így járt, aki lassan eszik.

Idehaza is elkészítem: igazi férfias étel, a húst szerető pasiknak, pl. Tamásnak, keresztapátoknak való (nekünk viszont 2 réteg karaj is elegendő).

szalonnába burkolt hús tálalása.JPGItt a hústortát melegen vacsorázzuk, aztán meg másnap hidegen reggelizzük…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr135072032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása