Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.04.08. 00:30 mijemaja

Maradék főtt tojás hasznosítása

Címkék: saláta húsvét tojás maradék maradék felhasználása főtt tojás #összes tót konyha

főtt tojás maradék hasznosítás.JPGA minap rákérdeztetek, mit kezdek a sok megmaradt húsvéti főtt tojással.  Rájöttem, Édes leleményei, a sok maradék újrahasznosítás még szinte nincsenek is leírva! Pedig pont az jellemző a palóc konyhára, hogy nem kiméri az adagokat, (elvégre bármikor jöhet vendég, és meg kell kínálni, na meg nem eszünk, ha a vendég nem kap, nem véletlen, hogy így írom: fejenként 2 krumpli + még kettő ráadásnak, vendégnek, jobb étvágynak…).

Kezdem azzal, ha lágytojás marad, azt sürgősen keményre főzöm pl. abalében, sonkalében vagy egy lecsós alapban.

Lecsós lágytojás: Hagymát pirítok, rávágok paprikát, paradicsomlevet és átforgatom a tojást benne. Nagyon jó meleg reggeli, könnyed, tunkolós vacsora!

Abalé: egy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma, bors, esetleg kis zöldfűszer - és ha ebben megfőzöm a tojást, az sokkal jobb lesz!

Rakott krumpli

Rögvest a rakott krumplit és annak húsvéti maradékos: SONKÁS rakott krumpli változatát is megemlítem. (Leírtam, nézzétek meg, morzsa, főtt krumplikarika, főtt tojás, valami egyéb: (kolbász vagy sonka, darált hús, sült hús vagy pörköltmaradék), krumpli, és jöhet a szaftos öntet: tejföl, tejszín, tojással elkevert tejszín, besamel, sajtos besamel – és összesütni. Van, aki tesz rá a végén sajtot, lehet tenni, nélküle is jó.

Savanyítom a főtt, megpucolt keménytojást

A keményre főtt tojást a tótok igen hasznosan savanyították, így jó pár napig csak egyre finomabb lesz. A „Savanyú főtt tojás” már leírva, most annyi: fűszeres-ecetes-cukros marinádot készítek (1/2 liter vízhez 1 tk cukor, 1-2 babérlevél, pár szem bors, 1-2 szegfűbors és boróka, néhány gerezd fokhagyma, s néha teszek hozzá mustármagot, koriandermagot is, néha vágok bele paprikát – máskor hagymát, összeforralom), és kihűtve használom tovább.

Ebbe a lébe és zárható üvegbe teszem a főtt tojást, hűtőben több napig is eláll. Attól függően, miket teszek mellé akár más-más ételnek is minősül.

Az összeforraláskor mehetnek bele a zöldségek: (blansírozom ezzel őket!)

  • Pl. répát vagy paszetrnákot vágok a lébe, az megy vele pácolódni.
  • Cukkinit,  patiszont vágok bele,
  • Csípős zöld paprikát, édes piros kápiát vagy kaliforniát karikázok hozzá– más és más csípősen, édes paprikával
  • Piros retket, fehéret vagy feketét, mi anno még cukorrépát is karikáztunk bele, stb.

Nagyon szeretem főtt krumplival összerakni – úgy nem áll el olyan hosszan, de tojásos-ecetes hagymás krumplisaláta lesz, önálló fogás.

Virslivel is kombináltam már többször!! Apátok pácolt virslije a mellé pácolt tojással, hagymakarikákkal együtt igen finom, komplett étel.

KÖRETEK

1.) Egy régi, érdekes köret a „Jutka köret”:

ehhez a nagylyukú reszelőn megreszelem a főtt tojást.

Vajat (olajat) melegítek, belerakom a reszelt tojást, átforgatom és rengeteg (bazi nagy csokornyi) összevágott petrezselyemzöldet adok hozzá. Összekeverem és készí is.

Ezt variáltam már: sajtkockákkal, lisztben megforgatott, barnára pirított hagymával, főtt krumplikockával is.

2.) Tojásos rizs (nem rántotta, de reszelt főtt tojás is jó a rizshez - én kis zöldborsóval, vagy zöldbabbal, zöldhagymával lazítom!)

Tojásmártás:

Besamellt készítek, és belekeverem akár a reszelt tojást, akár a maradék „Jutka köretet”.

A tojásmártáshoz nagyon jó a zöldfűszer: zöldhagyma, vagy snidling, petrezselyemzöld a legjobb.

Krumplihoz, húshoz… nagyon jó.

Kaszinó tojást készítek

A tojást felezem, a sárgát elkeverem bármivel pl. vajjal, fűszerezem, visszarakom. Tartárt készítek a majonézből, franciasalátát alapnak, és együtt tálalom. Már leírtam részletesen, hogy készítem.

TÖLTÖTT tojások

A tölteléket azért sem részleteztem az előbb, mert gondoltam, hangsúlyozom, hogy töltött tojást lehet készíteni többféle töltelékkel, és úgy szoktam tálalni, hogy egy nagy tálra zöldsaláta alapot rakok, rá a félbevágott, töltött tojásokat. Érdemes díszíteni is őket!

A tojásokat félbevágom. A fehérjét töltöm, a sárgájából készítem a tölteléket.

Alapja tehát a tojássárga villával széttörve, lazítom vajjal, krémsajttal (mascarpone is jó!), besamellel, majonézzel, tejföllel, ezeket akár kombinálom is.

Lehet fűszerezni, lazítani mustárral, paprikakrémmel, ajvárral, tormával...

Ízesítem szinte bármivel, maradékfelhasználásra, hűtőpucolásra tökéletes ez az étel:

  • pirított hagymával
  • sós kis hagymakockákkal
  • globus májkrémmel vagy egy darabka összetört sült májjal
  • pirított, összevágott gombával
  • sonkamaradékokkal, maradék hússal, pörkölttel, sültekkel
  • körözöttel akár fehér, akár paprikásan piros, sok zölddel fűszerezett
  • paprika, uborka, paradicsom, olajbogyó, kovászos uborka, alma, kivi... kockázva jó bele
  • felvágottakkal
  • halkonzervvel stb.

Díszítés: piros arany, sajt reszelve, kockákkal, uborkacsík, kovászolt uborka kocka, karika, paradicsom, paprikadarabkák, és krémek: tormás krém, majonéz, tejfölös paprikás, ajvár, stb.stb. pl. Tormás majonézzel! Ezt ki ne hagyjam!  Snidlinges tejföllel – az is szuper! Ajvárral, petrezselyemzöldes fokhagymapéppel (román muzsdéj akár tejföllel, akár tejszínnel, fehér borral hígítva, akár magában, sok olívaolajjal)…

SZENDVICSEK: Tojáskrémes szendvics, meleg szendvicsalap is

Ezek a fentebbi tojáskrémek mennek pirítósra vagy reszelt sajttal meleg szendvicsnek

Tojáskrémmel hidegtál avagy MACKÓ BÜFÉ (gyermekkorom hideg büféje):

  • sonkát (azt a nagy gépsonkát pl.)  megkenek a krémmel és feltekerem, csírákkal, magocskákkal szeretem nagyon
  • cukkinit vagy uborkát hosszában nagyon vékonyra vágok, és tojáskrémmel megkenve feltekerem
  • salátaleveleket, savanyú (kovászolt) szőlőleveleket is meg lehet kenni a tojsákrémmel, és igen extrán néz ki – a vastag részt alul ehhez kivágom a salátából, hogy könnyebben tekerjem.
  • Vízben felmelegítem a sajtot, kisodrom és töltöm vele, aztán ebből is hengerfélét formázok.

Töltött tojások rántva, panírban vagy bundában

A sonkamaradék felhasználásakor már meséltem, hogy a töltött tojást összeillesztem, és így panírozom ki, majd kisütöm.

Majonézzel, tartárral, nagyon finom!

Ha nem panír, hanem sörtészta, bortészta, palacsintatészta fogja össze, úgy is jó, csak akkor nem rántott tojás, hanem „bundás tojás” a neve. Elég babrás az elkészítése, és őszintén, csak a különlegessége miatt készítem néha, a savanyú tojássla harmadennyi munka sincs és apátiok jobban szereti…

Majonézes tojás saláta

Nem csak tojás és majonéz, hanem bármi, ami akad:

  • kockázott, többféle sajttal
  • almával, kovászolt uborkával
  • főtt-sült zellerrel, uborkával, paprikával
  • céklával, sós vagy ecetes uborkával
  • zöldborsóval, sok petrezselyemzölddel
  • zöld és fekete olajbogyókkal
  • kukoricával és vörös babbal…

Ezek példák az én salátakészítésemből, de ki tudja még hány változat lehetséges!

Tojássaláta snidlinggel és tejföllel

Az összevágott tojást elkeverem mustárral, tejföllel és snidlinggel, borsozom, citromlé és OK.

Lehet összeforralva is készíteni! lehet besamellel is... és persze reszelt sajttal gazdagítani.

Tonhalsaláta

Imádjuk a tonhalsalátát, egyenlőre a RIO MARE vált be, próbáltam olcsóbb fajtákat, hiába néz ki úgy, az íze sokkal rosszabb másféléknek, szóval egyenlőre vagy igazi tonhal, vagy „Riomare”.

Alapfelépítése nálunk:

  • Citrom, olívaolaj az öntete, esetleg só és fehér bors megy bele.
  • Paprika kicsi kocka, még kisebb kocka, minél színesebben
  • Paradicsom
  • Zöldsaláta, rucola, vékony répacsík, nagylyukú reszelőn reszelt  zöldek: répa, paszternák, zeller, cukkini,
  • Főtt bab, főtt kukorica,
  • Főtt tojás reszelve, kockázva

Tésztasaláta keménytojással

Majonézzel, sült zöldségekkel

Tojással töltött fasírt, a stefániafasírt

Fasírtmasszában stefánia fasírt: már leírtam, fasírt masszába töltöm a keményre főtt tojást és vagy formában (pl. őzgerincben) vagy tepsiben, vagy serpenyőben kisütöm.

Kemény tojással töltött marhastefánia

Hidegen is fantasztikus!!! Leírtam, hosszú, nézzétek meg: a stefániát felszúratom a hentessel, vagy sima tojással, vagy darált húsos masszába burkolt tojással vagy sajtkrémmel csúsztatott tojással megtöltöm, nagy odafigyeléssel megsütöm… szuper, tényleg, melegen is, hidegen is, köretek mellé, kenyérrel egyaránt finom. Az egyik legjobb hidegtál.

Töltött szegy:

Ilyenkor a kockákra vágott főtt tojás és kovászos uborka megy a fasírtmasszába – ezzel töltöm a szegyet.  Ugyancsak, mint fent, óvatosan, figyelve (sütőzacskó!!!) megsütöm. Isteni.

Tőtike vagy töltött káposzta vegetáriánusan főtt tojásból

Ez is megvan külön, összevágom a tojást vagy reszelem, és tölteléket készítek, nyers tojás, sajt, esetleg pirított gomba mehet mellé.

Rizs, gersli is lehet a hordozóanyag.

Töltöm az édes vagy a savanyú káposztalevelet, a kelkáposzta levelet, a karalábé levelét vagy a szőlőlevélkéket. Aztán ízes lében puhára párolom őket.  Így is nagyon jók!

Egyéb ötletek csak felsorolás jelleggel:

Töltött kelkáposztarózsa, 

savanyúkáposzta rózsa,

tojáskrémmel bekent, fasírttal burkolt karfiol vagy brokkoli.

Zöldségkrémlevesek főtt tojáskockákkal tálalva

Sólet rávágott tojásgerezdek

Zöldborsó főzelék főtt tojással

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr35206522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása