Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.05.30. 13:37 mijemaja

Egyszerűen hagymával marinált lazac tavaszi ibolyával tálalva

Címkék: saláta lazac halak citrom ibolya füstölt előétel hideg konyha #összes ehető virág füstölt lazac saláta

hagymával marinált lazac ibolyával 1.JPGIgazi tavaszi különleges és mégis piszok egyszerű laza vacsora (könnyű reggeli, ünnepi előétel stb.).

A füstölt lazac drágának tűnhet, mert mondjuk pár szeletke ezer körül kapható, ám ez már önmagában is elég elegendő körítéssel négy embernek egy szép reggelihez – ráadásul hal, tengeri, egészséges, omega-3, 6 zsírsavak, A-vitamin – szóval érdemes enni. Nyersen is eszik mások (szusi, lazac carpaccio pl.), de én csak füstölten tudom nyersként megenni, ezért is esszük gyakran.

Íme a hozzávalók:

Hagyma, kapor, citrom, füstölt lazac, olaj – és a tálaláshoz tavaszi virág, ibolya, százszorszép, később sarkantyúka... (képeken minden látszik, csak az olaj nem, a lazacra csurgattam mutatóba kis olívaolajat, de elfolyt, mire lefotóztam.

hagymával marinált lazac ibolyával 2.JPGElkészítése:

A hagymával kezdem, mert azt vékonyra felkarikázva külön sózom, s egy zárt edényben hagyom, hogy jól átjárja a só.

A marinád: igazi jóféle olaj (elsősorban extra szűz olíva, de dió, mákolaj is lehet, mandula, sárgabarackmag nem, apátok azokat csak kanállal eszi, lenyelve gyorsan, ételben elutasítja őket!), olyan olaj, ami biztosan egészséges, és citromlé.

hagymával marinált lazac páclé.JPGA citrom megmosott, lesikált héját szívesen lereszelem előtte, (ha eszembe jut!), a levét belefacsarom, a reszelt héját is hozzáadom, és kikaparom a kis cafatokat is a marinádba.

A kapor legszebb zöldjeit levágom (azokat vízben tartom szépnek tálalásig), a többi részeket, a szárakat is összeaprózom, és azt is hozzáteszem. (Puhulnak a szárak és átadják az aromáikat.)

Só, esetleg kis fehér bors, néha frissen darált fekete, máskor zöld vagy rózsabors, netán tarkabors kerül bele.

A halat beleforgatom egyesével a marinádba, minden egyes szeletke közé odarakom a sózott hagymát, és így rétegezem szépen őket.

Lezárom az edényt, és hagyom a hűtőben összeérni a lazacot a hagymával. Frissen is jó, pár óra múlva is, és 2-3 napig tartom maximum, de elébb elfogy.

hagymával marinált lazac ibolyával 3.JPGAz ibolyát tálalás előtt szedem, megmosom vízben, kicsit leszárítom (hogy a marinád olaja jól be tudja vonni), és a zsenge, alsó levélkéket is leszedem salátának, netán más kerti zöldeket is, a hagymával összekeverve a lazac rózsaszínje, s az élénkzöld friss levelek mutatósak is, egészségesek is.

Ugyancsak tálalás előtt teszem rá a szép zöld kaporlevélkéket, mert így frissen igazán aromásak, roppanósan zamatosak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr445335874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása