Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.05.30. 22:12 mijemaja

Piszkeleves és piszkekrémleves azaz egresleves köszmételeves

Címkék: leves gyümölcsleves krémleves egres piszke köszméte #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

piszke krémleves egresleves köszmételeves.JPGSzeretjük a piszkét, apátok nyersen, gyümölcsként, ha már megérett, én édes mártásnak, sós-savanykás mártásnak, levesnek, krémlevesnek is egyaránt.

Krémlevesnél csalni szoktam, kevés körtét, almát rakok hozzá, és így természetes úton lesz édesebb is, krémesebb is a krémleves.

Ez lenne az édes piszkeleves.

A levesben a zöld piszke a jó, mártásba az érettebb szemek.

  • ½ kg piszke
  • 1 ek cukor, citromlé, fahéj ízlés szerint
  • egy lapos ek liszt, 2 dl tej a sűrítéshez, esetleg egy tojás sárgája
  • sűrítéshez-bővítéshez egy alma, 1-2 körte

A piszkét megpucolom, (elül-hátul lecsippentem a szöszt is, a szárat is), és ha krémleves lesz, akkor a körtét, almát úgyszintén, a körtét citromlével meglocsolom, kis fahéjat szórok rájuk és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi bőven. Egy ek cukrot adok hozzá, icipici sót.

Ha sima levesről van szó, akkor jön a lisztes-tejes ereszték – amihez a piszkelével előbb külön felhígítom, aztán keverem csak bele a levesbe. Azért keverem ilyen hamar, mert mire összeforr 5-10 perc alatt, az elég is a gyümölcsnek is. Tényleg nem kell neki sok idő, mert szétpattan, összesik hamar a piszke.

Szokás volt felénk ebbe a lisztes eresztékbe egy tojássárgáját is elkeverni, de ha azzal készül, azt csakis a legeslegvégén lehet a levesbe adni!!

Gyakran ezt a levest is (mint a piszkeszószt) -  tojáshab galuskával tálalta Édes.

Ha jól megfogalmazom a különbséget:

  • hosszabb lével és zöld piszkével = leves készült.
  • ugyanez rövid lével, sűrítve, zöld piszkével, savanyán = hús mellé mártás, pl. főtt hús mellé, keumplival nagyon szerettük,
  • Rövidebb lével, sűrűbbre készítve, érett piszkéből és biztosan belefőzött tojáshabbal  = édes piszkeszósz

Piszke krémleves:

piszke krémleves.JPGA piszke krémleves simán turmixolással áll elő, de a magok miatt érdemes ezután még átpasszírozni egy levesszűrőn. A passzírozást ajánlom, mert a sok mag künnmarad. Én azt egyébként el szoktam kanalazni, mert szeretem, na de a krémleves jobb nélkülük.

piszke krémleves 2.JPGHa szépen és melegen akarom tálalni, akkor kerüljön bele dísznek pár szem egész piszke.

Ha hidegen tálalom, akkor is…

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr525336585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása