Nagyon szeretem a paszternákot, sütöm, levesbe teszem, főzelékbe aprítom, piacon lehet ilyen szép példányokat kapni, mint a képeken is láthatjátok. Van benne valami ősi erő, nincsen túlfinomítva, remélhetően nem génmanipulált, nem egyenforma, és kifejezetten egészséges. Igen finom zöldség, átmenet a répa és a fehér répa között, már valamikor gyermekkoromban is odakeveredett az aszódi konyhakertekbe.
A kb. 1/2 kg lencsét áztatom be először pár órára.
A főzelék fűszerei: Borsikafű, bazsalikom és zellerzöld friss csokorban, 1-2 babérlevél, csípős paprika szárazon és frissen, egy húsos paprika – ezek miatt mondom, hogy fűszeres a főzelék. A 2-3 db paszternákot tisztítom, felkockázom, hozzákeverem a beáztatott, leszűrt fél kilónyi lencséhez.
Pár gerezd fokhagyma, egy fej vöröshagyma is került bele. A hagyma lehet egyben - össze is apríthatom. Ha van kolbász, sokat hozzátesz a jobb ízhez!! Olyankor mi esszük a lencsét magában, apátok megkapja a lencsét a kolbásszal, és akkor így kerek az étel, szóval komplett az ebéd.
A lencsét így befűszerezve felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Nem árt ha az jobbféle: kovászoltlé (ettől pikánsan savanykás és még egészségesebb lesz), íróval, tésztalével, leveslével, stb. Puhára főzöm, utóízesítem sóval, és egy kevés tejben elkevert 1 ek liszttel behabarom. (paprikákat, hagymát, fokhagymát kidobom.)
Érdemes egy kis doboznyi,
Nagyon jó így, és a sok zöldségtől még rostosabb, igen jót tesz az emésztésünknek. Erre mondja Tamás: témánál vagyunk...