Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.05.31. 23:02 mijemaja

Tamarillo egzotikus paradicsom a fáról

Címkék: gyümölcs egzotikus #összes tamarillo

tamarillo 1.JPGEper, faeper, paradicsom, faparadicsom, kutya, fakutya…- na, melyik a tamarillo? Hát a faparadicsom, de a paradicsomfa termésére állítólag új-zélandi tengerészek mások szerint az ország marketingesei úgy gondolták, hogy az újonnan kitalált, s a spanyol amarillo és a maori tama (vezető, élen járó) szókapcsolatából alkotott új fantázianév, a tamarillo egzotikusabb a faparadicsomnál.

Van kisebb cserje és nagyobb (6-7 m-es) fa, szép nagy, húsos levelekkel, szerintem kifejezetten mutatós kis fa. Van nagyobb cseresznye és van kisebb alma méretű tamarillo gyümölcs, van piros és van sárga változata.

tamarillo 2.JPGFélbevágjuk: kikanalazzuk- így a legegyszerűbb enni.

A héját nem eszik, mert a gyümölcsbőr mellett van keserű ízű valami benne. A magjai is kesernyések, de finomak, és valahol olvastam, hogy olyan, mint a borsozott paradicsom. Nem, nem olyan, pikáns, érdekes, savanykás, de nem borsos.

Ehető nyersen gyümölcsként, és vitathatatlan, hogy a gyümölcssalátához fantasztikus képi adalék (ettől csak a sárkánygyümölcs ütősebb!)

Ehető pépesen, püréként s vagy így, vagy szeletként karikázva levegőn szárított sonka mellé egzotikus kísérőként, sajtokkal is tálalhatom.

Nem meglepő, de püré formájában vízzel, cukorral ital készíthető belőle, (olvastam, hogy Latin-Amerikában ezt teszik).

Annyira édes és pikánsan paradicsomos, hogyha lenne elegendő (jó áron), bizonyosan extra jó lekvár is főzhető belőle, párolva kompót készíthető belőle, de ehhez nálunk túl drága… Ezen az áron dísznek a gyümölcssaláta tetejére, vagy egy darabon többen is osztozva élvezkedünk – darabonként több százért kóstolni érdemes, rendszeresen fogyasztani esztelenség.

Pedig nagyon egészséges gyümölcs, a fanyarsága – ez az! Nem keserű, hanem fanyar!, mondhatni nem vak, hanem bátor- okkal utal sok vitaminra, nagyon sok benne a C-vitamin, és a legendák szerint kifejezetten zsírégető a hatása, ami ugye manapság fontos a lányoknak.

A végére hagytam egy nagyon finom felhasználását: hosszában szeletelve, beborsozva, olajozva, grillen megsütve fantasztikus! Ha lenne tamarillo fa a kertünkben, gyakrabban csinálnám…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr605338273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása