Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.01. 18:39 mijemaja

Csípős paradicsomos laskagomba

Címkék: reggeli gombás bazsalikom előétel paradicsompüré laskagomba #összes

csípős paradicsomos laskagomba.JPGEgyszerű ízek ötvözete ez az étel: a laskagomba lágy tapintása, a paradicsom édessége, a paprika csípőssége egy kis bazsalikommal megbolondítva, citrommal savanyítva. Gyorsan megvan - rizzsel egytálétel, (ha összekeverem, akkor paradicsomos-gombás rizottó...), sós vízben főtt, vagy tepsiben sült krumplival ünnepi vacsora, kenyérrel egyszerű egyfogás, meleg reggeli, puéliszkábval, kuszkusszal, bulgurral igencsak meglepő, extra finomság...

Egyébként ezzel le is írtam az elkészítését:

  • kevés olajra dobom a doboznyi laskagombát, hagyom, hogy miután levet eresztett, piruljon (1 ek olajra mondjuk egy doboznyi, azaz 1/4-ed kg, megmosott, csíkokra tépett gombát)
  • ha már leve elpárolgott, a gomba jól átpirult, serceg, ráöntök egy kis dobozka aranyfácán paradicsompürét.
  • Jól átkeverem, sózom és borsozom.
  • és vagy csípős pirospaprikával szórom meg, vagy belevágok egy kisebb zöldhúsú, csípős paprikát - ha most teszem, csípősebb lesz, ha az elején a gombával együtt pirítom, akkor a paprika csípősségének a nagyja elpirul, csökken
  • Hozzávágok egy-két (vagy bátrabban: egy csokornyi) bazsalikom levelet, elkeverem.
  • Ráfacsarom a citromlevet – és tálalom.

Szeretem valami zölddel megszórni, pl. zöldhagyma karikával, zeller zöldjével. A képen apátok elé tettem, ha az enyém lett volna, pici tejföllel megpöttyözném.

Ahogy írtam, magában, kenyérrel is finom, elbírja a rizsköretet, a bulgurt, a kuszkuszt, kifejezetten finom puliszkával…

VARIÁCIÓK ALAPANYAGRA

Csirkemájjal, csíkokra vágott hússal éppúgy működik ez az étel!! gyors, finom.

VARIÁCIÓK ÍZESÍTÉSRE 

Ha nagyon variálni akarom, (szoktam), nemcsak az alapanyagát (máj, gomba), a készítés apró módosításaival teljesen más ízeket tudok összehozni:

  • a legelején hozzáadok a pároláshoz 1 ek magocskás mustárt, 1 kk tört babért – és egészen más, kicsit vadasos lesz az íze
  • pláne, ha a végén 2-3 ek tejföllel rottyantom össze,
  • a tejföl a sima paradicsomos változatot is szelídíti, citrommal savanykás paprikásan bazsalikom helyett inkább tárkonyt vágok bele!
  • a tejfölhöz 1 kk oregánót vagy majoránnát keverek  – isteni ízeket kapok, munka meg szinte semmi sincs vele, ez amolyan görögös, pláne, ha fekete-zöld ölajbogyókat is belekarikázok!.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr675339256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása