Egyszerű ízek ötvözete ez az étel: a laskagomba lágy tapintása, a paradicsom édessége, a paprika csípőssége egy kis bazsalikommal megbolondítva, citrommal savanyítva. Gyorsan megvan - rizzsel egytálétel, (ha összekeverem, akkor paradicsomos-gombás rizottó...), sós vízben főtt, vagy tepsiben sült krumplival ünnepi vacsora, kenyérrel egyszerű egyfogás, meleg reggeli, puéliszkábval, kuszkusszal, bulgurral igencsak meglepő, extra finomság...
Egyébként ezzel le is írtam az elkészítését:
- kevés olajra dobom a doboznyi laskagombát, hagyom, hogy miután levet eresztett, piruljon (1 ek olajra mondjuk egy doboznyi, azaz 1/4-ed kg, megmosott, csíkokra tépett gombát)
- ha már leve elpárolgott, a gomba jól átpirult, serceg, ráöntök egy kis dobozka aranyfácán paradicsompürét.
- Jól átkeverem, sózom és borsozom.
- és vagy csípős pirospaprikával szórom meg, vagy belevágok egy kisebb zöldhúsú, csípős paprikát - ha most teszem, csípősebb lesz, ha az elején a gombával együtt pirítom, akkor a paprika csípősségének a nagyja elpirul, csökken
- Hozzávágok egy-két (vagy bátrabban: egy csokornyi) bazsalikom levelet, elkeverem.
- Ráfacsarom a citromlevet – és tálalom.
Szeretem valami zölddel megszórni, pl. zöldhagyma karikával, zeller zöldjével. A képen apátok elé tettem, ha az enyém lett volna, pici tejföllel megpöttyözném.
Ahogy írtam, magában, kenyérrel is finom, elbírja a rizsköretet, a bulgurt, a kuszkuszt, kifejezetten finom puliszkával…
VARIÁCIÓK ALAPANYAGRA
Csirkemájjal, csíkokra vágott hússal éppúgy működik ez az étel!! gyors, finom.
VARIÁCIÓK ÍZESÍTÉSRE
Ha nagyon variálni akarom, (szoktam), nemcsak az alapanyagát (máj, gomba), a készítés apró módosításaival teljesen más ízeket tudok összehozni:
- a legelején hozzáadok a pároláshoz 1 ek magocskás mustárt, 1 kk tört babért – és egészen más, kicsit vadasos lesz az íze
- pláne, ha a végén 2-3 ek tejföllel rottyantom össze,
- a tejföl a sima paradicsomos változatot is szelídíti, citrommal savanykás paprikásan bazsalikom helyett inkább tárkonyt vágok bele!
- a tejfölhöz 1 kk oregánót vagy majoránnát keverek – isteni ízeket kapok, munka meg szinte semmi sincs vele, ez amolyan görögös, pláne, ha fekete-zöld ölajbogyókat is belekarikázok!.