Amilyen mázlisták a magyarok, szép hazánkban a liliomféle medvehagyma (Allium ursinum) több helyütt is olyan szépen tenyészik/tanyázik, kiterjedt telepeket alkot, hogy fajtamézet gyűjthetnek a vállalkozóbb kedvű méhészek.
„Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát... Ez a medvehagyma”
A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-
- bár a hagymagumőárt kár (mert akkor ugye nem lesz jövőre), de az is roppanósan finom,
- a szára (salátákba, levesekbe, főzelékbe aprítom),
- a levele (ugyanez plusz sütikbe, omlettekbe stb., és fagyasztható is, szárítható is- de szárítva nem szeretem, ezért fagyasztom),
- a bimbója, a virága - ehető, a bimbót olajban teszem el, marinálom, sós vízben tartósítható
- a termése, mint a kapribogyó
- s a virágméze! hát, isteni..
A medvehagyma-méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik, mert bár áprilisban már többféle növény virágzik, de nem a bükkösökben, ahol a medvehagyma terem. Nektárja édesharmattal sem keveredhet, amit a fákon élősködő nedvszívó tetvek állítanak elő, mert ilyen kora tavaszi időkben azoknak sem jött még el az ideje.
Viszont nehéz elválasztani, mert hidegebb tél után a méhek még nem kaptak erőre – jószívű méhész nem veszi el tőlük a mézet, főleg nem, ha roborálja őket az akácvirágzásra…Ezt az alattyai méhész mondta nekem.
Medvehagyma fesztivál? Igen, Nagy Bandó András, Mecsek, Orfű.
A méhek döngenek-zsonganak a virágzó medvehagyma mezőkön, és állítólag még a kaptárból is kijön a fokhagymaszag. Szerencsére maximum a frissen pergetett méz illatán érződik, később, a tárolás során ez már eltűnik - viszont bízhatunk benne, hogy antibakteriális, légzésjavító, koleszterin-csökkentő, vértisztító és immunerősítő gyógyhatású ez a méz.
Az íze is finom, üde, fűszeres, a színe zöldesborostyános, elég sötét, de enyhén zöldes árnyalattal. Nagyon hamar megesszük, mert annyira DISZKRÉT kellemes illatú, ízű, hogy mindenre alkalmas: süteményekbe, krémekbe, salátákba, teákba, még a kávéhoz is illik, szóval mindennapi fogyasztásra ajánlom bárkinek, aki hozzájut. Egy év múlva már kristályosabb, (sőt, kialakulhat benne a „kétréteg”, se semmi vész, ugyanolyan finom.
Ami miatt különösen kedvelem, hogy apátok náthája idején szokott limonádét vagy forralt bort kérni, s a mézes-citromos reszelt répát is megeszi, szóval ő csak akkor fogyaszt mézet, ha beteg.
Azt mondják róla: a medvehagymaméz tényleg nagyon egészséges, s mint a fokhagyma, ez a méz is vértisztító, fertőtlenítő hatású!
Teába hársmézet, de a forralt borba a medvehagyma mézet nagyon szeretem belerakni, mert úgy vélem, ami ennyire fokhagyma illítú virágból van, ilyen finom a virág levele, ízes a hagymája, szóval az csak gyógyíthat, ha édesapátok megissza.