Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.01. 10:04 mijemaja

Medvehagyma méz

Címkék: méz medvehagyma #összes virágméz egyedi virágméz

medvehagyma méz.JPGAmilyen mázlisták a magyarok, szép hazánkban a liliomféle medvehagyma (Allium ursinum) több helyütt is olyan szépen tenyészik/tanyázik, kiterjedt telepeket alkot, hogy fajtamézet gyűjthetnek a vállalkozóbb kedvű méhészek.

„Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát... Ez a medvehagyma”

A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény minden része ehető:

  • bár a hagymagumőárt kár (mert akkor ugye nem lesz jövőre), de az is roppanósan finom,
  • a szára (salátákba, levesekbe, főzelékbe aprítom),
  • a levele (ugyanez plusz sütikbe, omlettekbe stb., és fagyasztható is, szárítható is- de szárítva nem szeretem, ezért fagyasztom),
  • a bimbója, a virága - ehető, a bimbót olajban teszem el, marinálom, sós vízben tartósítható
  • a termése, mint a kapribogyó
  • s a virágméze! hát, isteni..

A medvehagyma-méz a legtisztább fajtamézek közé tartozik, mert bár áprilisban már többféle növény virágzik, de nem a bükkösökben, ahol a medvehagyma terem. Nektárja édesharmattal sem keveredhet, amit a fákon élősködő nedvszívó tetvek állítanak elő, mert ilyen kora tavaszi időkben azoknak sem jött még el az ideje.

Viszont nehéz elválasztani, mert hidegebb tél után a méhek még nem kaptak erőre – jószívű méhész nem veszi el tőlük a mézet, főleg nem, ha roborálja őket az akácvirágzásra…Ezt az alattyai méhész mondta nekem.

Medvehagyma fesztivál? Igen, Nagy Bandó András, Mecsek, Orfű.

A méhek döngenek-zsonganak a virágzó medvehagyma mezőkön, és állítólag még a kaptárból is kijön a fokhagymaszag. Szerencsére maximum a frissen pergetett méz illatán érződik, később, a tárolás során ez már eltűnik -  viszont bízhatunk benne, hogy antibakteriális, légzésjavító, koleszterin-csökkentő, vértisztító és immunerősítő gyógyhatású ez a méz.

 

Az íze is finom, üde, fűszeres, a színe  zöldesborostyános, elég sötét, de enyhén zöldes árnyalattal. Nagyon hamar megesszük, mert annyira DISZKRÉT kellemes illatú, ízű, hogy mindenre alkalmas: süteményekbe, krémekbe, salátákba, teákba, még a kávéhoz is illik, szóval mindennapi fogyasztásra ajánlom bárkinek, aki hozzájut. Egy év múlva már kristályosabb, (sőt, kialakulhat benne a „kétréteg”, se semmi vész, ugyanolyan finom.

Ami miatt különösen kedvelem, hogy apátok náthája idején szokott limonádét vagy forralt bort kérni, s a mézes-citromos reszelt répát is megeszi, szóval ő csak akkor fogyaszt mézet, ha beteg.

Azt mondják róla: a medvehagymaméz tényleg nagyon egészséges, s mint a fokhagyma, ez a méz is vértisztító, fertőtlenítő hatású!

Teába hársmézet, de a forralt borba a medvehagyma mézet nagyon szeretem belerakni, mert úgy vélem, ami ennyire fokhagyma illítú virágból van, ilyen finom a virág levele, ízes a hagymája, szóval az csak gyógyíthat, ha édesapátok megissza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr745338606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása