Nagyon világos, nagyon tiszta, az átlátszó halványzöldes-sárgás színű, vaníliás zamatú méz nagyon folyik, és igen erősen illatozó – van olyan méhész, aki azt mondja, levendula illatú!- , kicsit hűsítő ízű, nagyon selymes, igazi desszertméz.
Szinte ontja azt az illatárt, amit a napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a vadon termő növényből ebbe a mézbe zárnak a méhek. - Legalábbis ezt mesélte nekem az alattyai Móczó Vilmos, méhész, tőle vásárlok szívesen, mert tudom, igazi mézet kapok, semmi mahináció, cukor meg ilyesmi. Ő annyira szereti a méheit, hogy a nagy hidegben pl. nem volt virágjuk, látszott rajta, szinte neki is fáj. Ha sárga címkés az üveg - az mind tőle van!
Amire használom:
- Nagyon jó gyümölcssalátákba, könnyű ráönteni, bár a bőséges illatával vigyázni kell.
- Teába,
- forralt borba szeretem tenni – persze csak forralás után, közvetlenül ivás előtt. Olyan folyékony, könnyű elkeverni, s ezeknél még jó is, hogy illatos.
- Tejeskávéba a hm-elmegy-kategória, mert elnyomja a kávé ízét, legalábbis nekem.
Gyógyhatása van, állítólag jó hatású a vérnyomásra, de az biztos, hogy igen illatos. S ami fontos, ez is jellegzetes magyar méz, ha minden igaz, hungaricum.
Még egy nagyon fontos!! Mivel a növény nem termel virágport, így a méz virágpor tartalma elenyésző, vagyis virágpor-érzékenyek számára ideális!