Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.02. 17:40 mijemaja

Gyors sóskamártás halakhoz húsokhoz vagy csak lepcsánkához tükörtojáshoz és fagyasztásra

Címkék: tartósítás főzelék mártás vegetáriánus szósz sóska fagyasztás #összes sós mártás

sóskafőzelék gyors módszerrel 1.JPGHa nem pörcölgetek*, vagyis a szalonnát kihagyom a sóskamártás főzése előtt, és nem lacafacázok az előfőzéssel, külön aprítgatással, akkor ez a gyors sóskamártás lesz.

Hozzávalóim:

  • ½-1 kg sóska, (sok kell, mert összeesik, s ha marad, simán lefagyasztható s hónapokig jó a mélyhűtőben!)
  • petrezselyemzöld, olívaolaj és fokhagyma, só, bors,
  • és ennyi húsleves vagy tejszín (tejföl, joghurt), amennyivel szép kenhető pépünk lesz.

Zsenge sóskaleveleken lehet tálalni a halat, friss petrezselyemzölddel, na meg félrerakott apró sóskalevélkékkel megszórni, hogy még szebb legyen.

A gyors elkészítése:

  1. A sóskaleveleket megmosom, és a turmixba teszem, kevés olajjal, pár gerezd fokhagymával.
  2. Összeturmixolom.
  3. Edénybe teszem, mehet alá ízesítő zsiradék (pl. a füstölt sonkazsír).
  4. Ráöntöm a sóskapépet, és összepöfögtetem. Pár perc.
  5. Már csak egy kis sűrítés van hátra, ha lusta vagyok, egy ek zsemlemorzsa, ha nem, egy igen lapos ek liszt és 1-2 dl tej.
  6. Összepöffen és kész.

Tálalás pl. így.

sóskafőzelék gyors módszerrel 2.JPGÉdesanyám így ette a sóskát: sós vízben főtt krumplit készített, összetörte, mellé szedte a sóskamártást, akkurátusan összekeverte és a zöld trutyit szépen elkanalazta. Én már gyerekként is ellene voltam, biza mindig ilyen szép feng shuisan, (jing-jangosan: egyik fele a világos krumplipép, másik fele a sötét zöld sóska, elvágólag), és a villán raktam őket össze. Apátok meg nem is eszi.

Ti hogy eszitek? Mint Édes.

Odahaza kevesebb húst ettünk gyermekkoromban, mint manapság, ezért a sóska és a krumpli jellemzően nem húsos étel volt, így ettük a Galgamentén szegényes palócosan:

  • maximum egy kis sült szalonna,
  • barna hagyma (azaz barnára pirított hagyma),
  • vagy tükörtojás volt a feltétje, vagy még az sem, elvégre volt krumpli.
  • Az már luxus vasárnapi ebéd volt, ha húslevest főzött Édes, a hús kiugrott belőle – az lett a főtt hús a sóskamártáshoz, és főtt krumplival így lett a második fogás. Több fogás nem volt.

 

SÓSKA FAGYASZTÁSA EZZEL A MÓDSZERREL

Egyébként a sóskát, ha szezonja van és elég olcsó a piacon, szoktam venni pár kilónyit és ha elég nagy a mélyhűtő, érdemes elrakni. Többet nem, mert a mirelitben a sóska és a paraj meglepően jók és nem is drágák.

Ha lenne a kertemben sóska, akkor az persze más, hülye volnék nem lefagyasztani a fölösleget. Anikó üvegben eltett sóskája is nagyon jó (receptjét már leírtam nektek!), s előnye, hogy nem a mélyhűtőt foglalja.

A sóskát levélként nem fagyasztom. Nagyon nem marad szép, és sok helyet foglal. (A  medvehagyma levelét is csak azért hagyom egyben néhány adagnál, mert az jól egymásra rakható, kevesebb helyet foglal, s levesbe belefőzve finom kis zöld csík lesz belőle. Szeretem, és ezért elgyöngülök, na meg medvehagymát nem is nagyon kapni mireliként.)

A sóskát előaprítom. Vagy késsel, vagy turmixolva.

Nagyon kevés zsiradékon átpárolom, mert így összeesik. Jóval kevesebb helyet foglal majd el!!!

Az elkészített mártásfélét (csak írjam rá, mi van benne! Beleöntöm folpackkal kibélelt műanyag, lapos tálba. Megfagyasztom, és a tálból kivéve, nylontasakba csavarom a már merev, lapos és szép formájú sóskát, így már elég kevés helyet foglal el a fagyasztóban.

Egy papírcetlire  ráírom, mi van benne, mikor készítettem.

Aztán csak kiveszem, kitekerem, és megy a lábasba. Alá a fokhagymás olaj vagy a  füstölt sonkazsír, vagy jó vaj, kevés víz, s mire felolvad, már csak egy kis tejszín hiányzik belőle.  

-          ha fokhagymás olaj, akkor finom fokhagymás sóskamártás lesz, kis zsemlemorzsával is sűríthetem,.

-          Ha sonkazsír, akkor tejes eresztékkel sűrítem.

-          Ha vaj, akkor csak tejszín, mert az így luxus. 

*pörcölgetés: amikor a szalonnakockákat kiolvasztom, kiveszem szűrőlapáttal a pörcöt s a visszamaradt szalonnazsírra dobom az aktuális ételt, pl. itten a sóskát.

Ha így csinálom, és megállom, hogy főzés közben ne egyem meg a pörcöt, akkor ezzel szórom meg tálaláskor ez ételt, - nemcsak mutatós, de igencsak finom is így!! A szalonnazsírtól füstös-ízes a mártás/főzelék, a pörctől szinte minden, ahogy olvasom, még a szalonnafagyi is...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr715338357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása