Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.02. 21:24 mijemaja

sültparadicsom leves ehető virágokkal díszítve

Címkék: leves paradicsom zöldségleves krémleves vegetáriánus ehető virágok #összes

sült paradicsomleves.JPGMaga a leves nagyon érdekes ízű - de finom. Más, mint a sima, megszokott paradicsomleves, na de gondoljatok bele: a friss, nyers paradicsomleves, az uborkával stb. készített gazpaccho, a főtt paradicsomleves, a zellerrel sült paradicsomleves – mind-mind más ízű, és ez nem baj. A világ tarka, az étkezésünk is legyen változatos., nem?

Én nagyon szeretem a sült zöldségeket, eszem köretnek, csatninak, készítem krémlevesnek is őket, ez egy ilyen kísérlet, ami nekem bevált, Fannival nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes paradicsom/fő, mondjuk 10 paradicsom/4 fő
  • ½ húsos paprika, csípősnek egy csípős zöld is lehet
  • 1-2 (3-4) gerezd fokhagyma
  • Fűszerek: só, bors,
  • Édesíteni egy ek kristálycukor
  • Sütéshez 1-2 ek olívaola
  • ½ citrom leve
  • zellerzöld (vagy lestyán, oregánó, bazsalikom)
  • esetleg paradicsomlé (vagy zöldségleves), meg pirított zsemlekocka.

Elkészítése:

sültparadicsomleves készítése.JPG1. A serpenyőben előkészítem a sütnivalókat:

Ahogy mondtam az előbb a hozzávalóknál, 2-3 közepes paradicsomból kb egy adag/tányérka leves lesz. 4 főre mondjuk 10 paradicsom szükségeltetik. A szárhoz kapcsolódó részét mindnek kivágom, kikanyarítom éles késsel. (Ibi szerint ez káros, vegyük ki, dobjuk ki, nála megeszik a tyúkok. Komposzt, stb.)

Felkarikázom a nagyobbak, félbevágom a pintyőkéket.

Belerakom a serpenyőbe őket. Közéjük vágok 1-2 csík paprikát, had süljön meg az is, és ízesítse a levest, és 1-2 gerezd fokhagymát, mert az sem árt.

Megsózom, borsozom, egy ek kristálycukorral is megszórom, majd meglocsolom kevés olívaolajjal – vagy más jóféle olajjal.

2. Így teszem fel a rácsos serpenyőben, és a legnagyobb fokozaton megsütöm aparadicsomokat.  Nagyon kevés idő kell hozzá, amikor kezd pirulni, már el is zárom a tüzet, s hagyom kihűlni.

Lehetne tepsiben és sütőben is sütni, ezt akkor érdemes, ha másért is használom a sütőt, mert ami a serpenyőben pár perc, az sütőben fél óra, és nem olcsó mulatság, ám ha sütöm pl. a héjában a krumplikat, vagy húst, akkor belefér, hogy a legfelső rácsra rárakom a paradicsomokat egy kerámiatálban/kisebb tepsiben.

Ha grilleznék, akkor még ízesebb lesz, grillen megcsíkozódott paradicsomból még füstös is lesz picit az íze a levesnek – azt igen szeretem, de ritkán grillezek lustaságból.

3. Összeturmixolom: 

A sült  paradicsomot a vele ereszkedett lével, olajjal, paprikával, fokhagymával együtt turmixba teszem. ½ citrom levét belefacsarom, és némi zellerzöldet (vagy lestyánt) belevágok. Összeturmixolom.

Ha sűrű, paradicsomlével hígítom.

TÁLALOM melegen, a hűtőben kihűtve hidegen is. 

A klasszikus (egész évben használható) tálalás: zellerzöld és frissen őrölt bors (fehér, fekete, zöld…), esetleg tálkában kis pirított zsemlekocka.

Megszórni friss oregánóval, bazsalikommal.

Tálalás tavasszal üde virágokkal:

ehető tavaszi virágok.JPG

  • Bodzavirág  - ilyenkor érdemes kis bodzaszörppel is megbolondítani  (ez itt bal oldali képen)
  • vadrvácskával (középső kis mképen)
  • Ibolyával, vagy tavaszi boglárkával – a virág mellé a levelét vágom bele, s egy-két egész levél is jól mutat a levesen
  • Százszorszéppel
  • Nyáron sarkantyúkával – ekkor a sarkantyúka levelét vágom bele vékony csíkokban
  • Ha valaki akar extrákat, lehet kis eperrel ízesíteni, beleturmixolva
  • Lehet tündelevest is készíteni, kis hársteával, és a hársvirágokat rászórni
  • Én a loncvirágokkal is szeretem, vagy yukkával.(a lonc van a jobboldali virágos képen kedvcsinálónak!)

Fontos, ezekkel nemcsak ezt, bármi salátát, akár egy paradicsomos káposztát – bármit díszíthettek, ízesíthettek!!!!!

 

Sült paradicsomleves görögdinnyével

Egy extra, kipróbált ajánlat: készítsétek el görögdinnyével! Ha van maradék és nem túl finom görögdinnye, (szóval amolyan lőrinces), akkor az is beleturmixolható, - tudjátok, a görögdinnyés gazpaccho is OK- , ez esetben nem is kell a paradicsomlé hígításhoz, a dinnye jó lédús.

A dinnye édeskés, húsos és a savanykás paradicsom a sütés miatti érdekes ízével együtt nagyon jó kombináció.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr185338359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása