Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.03. 23:02 mijemaja

Hársméz

Címkék: méz hársvirág hárs #összes virágméz egyedi virágméz

hársméz.JPGVáltozó színű, de jellemzően világos borostyános gyönyörűség. Nagyon szeretem! Illata jellegzetes, aromás. Íze finom, erőteljes, rendkívül zamatos. A méhészek azt tartják, nyugtató hatású – akár a hársvirág tea is- , idegcsillapító és fertőtlenítő, emiatt nagyon jó akkor szopogatni vagy teában inni, ha éppen náthásak vagyunk…

Csodaszép fa a hárs: nagy, magasra növő, erőteljes lombozatú és arányos. Ha virágzik, tele lesz fürtös virágaival, és a környéke úszik a hársvirág illatárjában. (Talán a keskenylevelű ezüstfa, amit felénk olajfának mondtak gyerekkoromban, az még ennyire illatos.

Ezek a csodálatos illatú hársfák adják az egyik legegészségesebb hatású nektárt a méheknek: ahogy már mondtam, nyugtat, gyógyít a hársméz. Állítólag viszonylag nehezen kristályosodik, ami igaz volt az alattyai hársra, de nem volt igaz a villányira.

Lányok, figyelem! A hársmézből készítik a legtöbb, legjobb arcpakolásokat!!

Három okból nem főzök vele, és gyümölcssalátákba se nagyon keverem: egyrészt túl erőteljes az aromája, elnyom egy csomó más ízt, és fel tud zavaróan erősödni, másrészt picit kesernyés utóíze van, ami nem szerencsés, ráadásul meleg hatására, pl. sütéskor-főzéskor az még fel is erősödik, harmadrészt túl drága és finom.

A felső képen kristályos már a villányi hársméz, ami kép most jön, azon cseppet sem az. Bár, amit most vettem, az pl. alul kicsit kristályos már, mert tavalyi hársméz, és egy év elegendő idő ehhez. De nem gond: meleg vízzel telt tálba teszem, lassan felmelegszik, és a méz újra átfolyósodik.

hársméz hársvirág.JPGNézzétek a mézet! ugye, milyen gyönyörű? Hát még ha az illatát is éreznétek – ha betegek vagytok, hársmézzel készül a tea, a limonádé, a reszelt citromos répa, a fekete retek mézzel, a mézes fokhagyma…

Tejeskávéba is kiváló, isszuk mi ketten Fannival, ha nincs krémes (és olcsóbb) repceméz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr335338633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása