Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.04. 00:14 mijemaja

Maradék grillezett hús hasznosítása

Címkék: sült főétel disznóhús grillezett húsok #összes maradék hasznosítása

grillezett húsmaradék felhasználása.JPG

Baloldalt melegítettem - közéepen éppen kapribogyóval, balra krumplival sütöttem újra a grillezésből megmaradt tarját.

A hirtelensült melegen és frissen az igazi – így van a grillezett húsoknál is. Ám nem szabad kicentizni (kigrammozni) a vendégek mellett, de még magunknak sem, ezért is marad. Aztán annyira szeretjük, és a grill annyi macera, hogy ha már egyszer tüzet csiholtam, akkor igyekszem egyszerre minél többet sütni: kolbászt, virslit, debrecenit, zöldségeket (ezeknek csak pár perc kell), kenyérkéket (az a pirított kenyér, ami itt születik nem is áll szóba a sima pirítósokkal…), krumplit alufóliába burkolva, töltve, fasírtokat, csevapcsicsát, stb.

HIDEGEN IS JÓ

Szóval elismerem, hogy frissen, melegen az igazi a grillezett étel, de hidegen is jó – és mi úgy, ahogy van, hidegen is esszük. Napokig.

MIKRÓBAN MELEGÍTVE

A mikró technikás melegítésének hála - abban melegítjük, úgy is esszük.

A mikróban persze nem csak simán melegítem, ott már van lehetőség utóízesítésekre is.

A legegyszerűbb a fűszeres vajjal

A fagyasztóból kivett vajrúdból szelek egy félcenti-centi vastag  ízesített vajkarikát. A mikroban felmelegítem a húst, és kivéve a vajat ráteszem és ráolvasztom a már meleg – mit meleg?! Forró!!!!!- húsra.

Ennyi kell s máris tálalom. A hús alá pl. krumplit téve, az olvadó fűszeres vaj a krumplira csurog – nagyon jó ízt ad a húsnak és a köretnek is.

A fűszeres vaj elkészítését már leírtam, csak emlékeztetőül:

  • vajat habosra keverem, és
  • bármivel ízesítem: piros vagy zöld húsos paprikával összeaprózva, zöldfűszerekkel, paradicsompürével, reszelt sajttal kikeverve, főtt tojásos, mustáros, kapribogyós, tormás, céklás, kovászos uborkás, nyers vagy ecetes uborkás, stb. adalékkal,
  • homogénen elkeverem a vajat,
  • alufóliára kenem, összegörgetem, úgy fagyasztom le,
  • és hidegen karikázom a forró húsra.

 

Nagyon finom ráolvasztott juhtúróval

Az is jó, ha juhtúrót kenek rá vékonyan, úgy teszem a mikróba, had olvadjon el rajta, s onnan kivéve tálalom még melegében.

Füstölt sajttal, vagy bármi sajttal

A sajtot megreszelem, megkenem kis vajjal, ráteszem a sajtot – mikroba teszem és a maximumon 3-4 perc alatt ráolvasztom.

Tormás tejföllel

A tejfölt kis piros paprikával kanálka tejföllel elkeverem, megkenem vele a húst és felforrósítom, vagy a fottó húsra teszem a hideg ízesített tejfölt.

Így is finom, úgy is jó.

 

PUHÁRA PÁROLOM SOKFÉLEKÉPPEN

A húsokat puhára párolom – no, ezt részletesebben is leírom nektek, de csak példaképpen, mert erre ezerféle módszer is lehet!

A hússzeleteket lábas aljára lerakom egy rétegben, és kevés folyadék társaságában, többféle hozzávaló mellépakolásával lefedve, alacsony tűznél puhára párolom.      

Párolhatom sima vízben, finom borban vagy egyszerűen bármilyen maradék levesből odamerve 1-2 merőkanállal, minden más hozzávaló nélkül – tudjátok, ez a hús így is teljesen jó.

Párolás a folyadék mellé zöldségekkel:

  • Kaprisan: Nagyon finom 2-3 ek kapribogyóval, aminek a végén egy kis lisztes tejjel besűrítem a szaftját.
  • Zöldségekkel: Mindenféle zöldségeket mellétéve szintén párolom, majd a végén zsírjára sütöm, a zöldségféléket: répát, fehér répát, zellert, karfiolt, brokkolit stb. is megpirítva.
  • Krumplival: Párolás krumplival: mire a hús átpuhul, a krumpli is puha lesz, aztán ah megpirítom, nagyon jóízű köretet kapok a puha hússzelet mellé!
  • Lecsósan: lecsómaradékkal a legkönnyebb, abba csak beleteszem, felöntöm vízzel és máris párolom. Ha nincs maradék, akkor aprózott vöröshagymát megpirítok, húsos paprikát vágok rá, aztán jöhet a sűrített paradicsom, hígítom vízzel, vörös borral, és puhára párolom. Rizzsel fantasztikus!
  • Bakonyi módra: egy kis aprózott hagyma és folyadék társaságában puhára párolom a húst, a végén jöhet mellé a gomba, a zöldfűszerek, és a lisztes tejes/tejfölös sűrítés. Nokedlivel…. Ugye, érzitek az ízét a szátokban?
  • Vadasan: kevés zsíron megpirítok egy aprózott hagymát, belereszelek egy répát és egy kisebb fehér répát, 1 ek cukorral karamellizálom, felöntöm folyadékkal (víz, bor, leves) – és ha összeforrt, beleteszem a maradék hússzeleteket. Az eddig elmondott változatból ez ég oda a legkönnyebben, ezt inkább jénaiba öntöm és lefedve a sütőben párolom. Isteni vadas lesz belőle! Zsemlegombóccal, knédlivel, sima sós vízben főtt krumplival… Aki kap belőle, nem is tudja, hogy a parázs és füst aromája teszi ilyen gazdaggá a hús ízeit!
  • Magokkal: Párolás aprózott hagymával, borsszemekkel, borókával, fenyőmaggal

 

FOJTOTT PECSENYEKÉNT PÁROLOM PUHÁRA

Fojtott pecsenye, ha alul van a hús, alatta kis olaj, na meg kevés folyadék (víz, leves), és felette a mindenféle, ami „fojtja”. A legegyszerűbb a savanyú káposzta. Szeretek szalonnacsíkokat és egy kis paprikás tejfölt tenni reá.

A krumplipüré, sajttal elkevert krumplipüré vagy zöldségpéppel ízesített krumplipaplan is nagyon jó. Reszelt sajt, szalonna ide is illik!

Zöldségek: brokkoli, karfiol egy kicsit előre főzve (blansírozás, vagyis pár perces főzés elég!). Besamellel, sajtos besamellel öntöm le, és átsütöm ropogósra a sütőben. Szuper étel mind!!

Kisebb tűzön, 180 fok körül egy-másfél óra alatt a hús puha lesz, a rajta lévő "fojtás" megpirul, a lé elpárolog. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr155342686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása