Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.05. 21:34 mijemaja

Csirkeszárny grúz piros szósszal

Címkék: paradicsom sült mustár mártás csirkeszárny főétel szósz csirkehús húsok #összes dip hmeli szunyeli Grúziából Worcestershire szósz

csirkeszárny grúz piros szószban sütve.JPGA grúzoknak is van piros szósza, fehér szósza, zöld szósza, akár a törököknek, araboknak, és az elkészítésük is hasonló. A fehér lehet a joghurtból készülő, kaporral, oregánval, borssal, és még uborkát is reszelnek bele – tisztára, mint a tzadziki, vagy a fokhagymás, húslevessel és sóval kikevert finomság. A zöld grúz szósz zöld paprikákból és illatos friss zöld fűszerkeverékből készül. A piros grúz szósz alapja pedig – ahogy meglátjátok- a paradicsom, mert most erről a pirosról mesélek nektek.

Ebben a receptben (a képeken) éppen csirkeszárnyat sütöttem a szósszal, merthogy mi Fannival szeretjük, de csirkemell, csirkecomb éppolyan finom lesz így!! Kívül ropog, kicsit csípős, belül puha és szaftos…

Elkészítem a mártást:

Előveszek egy fedeles edényt, és úgy harmadáig töltöm paradicsommártással (kb. 2 dl sűrített paradicsomot ízesítek zöldfűszerekkel, borssal, köménnyel, vagy egyszerűen jó a ketchup).

Szép sorban adagolom és keverem a hozzávalókat:

  • ½ dl olívaolajat, 1 ek hmeli szunyeli fűszerkeveréket
  • Az olajban jól elkeverve 2-6 (mi inkább hat) gerezd összevágott fokhagymát
  • 1-2 ek jóféle mustárt (a grúz mustár hasonlít a román sárga mustárhoz, én általában magocskás dijonit használok, mert a romániai sárgák elfogytak…)
  • Adok hozzá 2-3 ek almaecetet.
  • Végül megkóstolom, akkor jó, ha picit édes, ez nagyrészt a paradicsomon múlik, ha nem az, akkor 1-2 tk barna cukorral állítom be a kellően édes ízt.
  • Worcestershire szószból is lehet hozzá löttyinteni, kb. 1-2 ek mennyiséget (ez opcionális, nem gond, ha nincs idehaza, kihagyom).

Fontos! Ha nem ecettel készítem, akkor citromlével savanyítom, ehhez először lereszelem a citrom sárga héját a paradicsomos szószba, aztán belefacsarom a levét is. De nem keverem a citromot az ecettel, mert apátok egyből megérzi, és nem szereti. Vagy ecet, vagy citrom- ehhez tartani kell magunkat…

Lehet csípőssé tenni – s én szoktam is, ilyenkor teszek hozzá 1-2 ek csípős paprika krémet, vagy magát a hmeli szunyelit készítem erős paprikával (is).                

Ha szószt (mártást) készítek, akkor ez a pép már csak összeforrantandó, vagyis összemelegítem, és ha bugyog, akkor leveszem a tűzről - és kész a fantasztikus grúz mártás.

Szószként (dipként, mártogatósnak) egy kevés hagymát is beleaprítok, vagy lilát, vagy salotte-féle fehéret.

csirkeszárny grúz piros szószban.JPGA pácolás következik!

Amikor pácnak használom ezt a szószt, akkor mindenképpen csípős paprikapépet keverek hozzá, (mert a csípőssége enyhül, s a hús ízletesebb lesz), és nem forralom össze a mártást, hiszen sül éppen eleget majd a sütőben.

Nagyon kellemes pác a húsok mellé, ezt csirkeszárnyon prezentálom nektek a képeken – és nem is bírtok ellenállni az illatának!

A hús megsütése

Ebbe az adag mártásba 10-12 db csirkeszárnyat lehet bőséggel beleforgatni. Érdemes pár órát a hűtőbe tenni, és úgy átönteni a pácot a hússal együtt a tepsibe.

Lefedve 1 óra, aztán fedő nélkül jöhet a pirítás-sütés 20-25 perc (átfordítom a csirkeszárnyakat 10 perc után, had süljön meg mindkét oldaluk! - Ennyi a készítés, szinte alig van munka vele – a végeredmény viszont nagyon finom, bármilyen hússal készítem!

Sült hús grúz mártással avagy egy könnyű variáció

Ha a vége felé, amikor a mártás már besűrűsödött, kiveszem a húsokat a tepsiből, a mártást félreteszem. A húsokat átteszem fogóval a sütőrácsra, és ott megpirítom őket, akkor sült húst kapok grúz szósszal, mert a hús ropogósra pirul, a mártást meg kikaparom a tepsiből, és tálalom a hús mellé.

A hmeli szunyeli elkészítését már többször leírtam nektek, röviden: 1-2 kk fűszerből keverjetek össze: petrezselyemzöldet, kaprot, zellerlevelet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, babérlevelet, őrölt koriandert, és ha van sáfrányos szeklicétek, kék lepkeszegmagot, akkor azt adjatok hozzá, és ki ne hagyjátok a chili paprikát, vagy más csípős paprikapépet!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr695346164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása