Miután a sonkát feldaraboltam, lefagyasztottam, és porciónként veszem előre, ezt a receptet nemcsak húsvétkor tudjuk elkészíteni...
Dorisz írta: Megfőztem a villányi sváb sonkát, nagyon finom volt.
Készítettem hercegnő burgonyát (tudod, vajas krumplipüré, tejszínnel, szerecsendióval, habnyomó zsákból sütőpapírra és ott 220 fokon 10 perc alatt megsütni, nagyon szeretem).
Mellé a sonkát forró serpenyőben megkapattam és csináltam tejszínes - tormás szószt (ecetes torma, tejszín és kis fehér bors) hozzá. Csatolom a képet, jó lett!
Dorisz nem adta meg a mennyiségeket, ezért az enyémeket adom meg, mert ha így készíteném, a hozzávalók: 4 főre kb. egy kilónyi krumpli, 10 dkg vaj, ½-
Még egy fontos, amikor a sonkát megfőzitek - a levét ki ne dobjátok! Leves (lencse, bab, sárgaborsó), főzelék- mindenre alkalmas.
Hercegnőburgonya másként
Én a hercegnő burgonyát így készítem: a friss vajas tört krumplit (szóval a tej nélküli krumplipürét) langyosra hűtöm, fél kilónyihoz egy tojássárgáját (esetleg kettőt) elkeverek, só, fehér bors, reszelt szerecsendió a fűszere. Lehet ízesíteni pl. egy marék reszelt füstölt karavánsajttal, vagy más ízes sajttal, pl. goudával, igen jó bele, de nélkülözhető, ha nincs.
Így nylontasakba töltöm, aminek egyik sarkát picit kivágtam már, a sütőpapírra nyomom a „kishercegnőket”, és 220 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig pirítom (kapja meg picit, úgy, ahogyan Dorisz képén is látszik).
Kedvcsinálónak ezen az alsó képen a Gyula-féle igazi sváb sonka – a hozzá illő villányi portugieserrel. (Egyébként ezt hirdettük meg borkóstolóra. A Gyula-féle sonka, a villányi stifolder normál és csípős változatban is, a házi tepertőből tepertőkrémet tettünk mellé, paradicsomot, paprikát, icipici csípős zöldet is a mazochistáknak, és persze sok finom vörösbort. - Az a gond, hogy drágának tartották az emberek a 8 bort, ezek a jóféle étkeket 1990,- Ft-ért. Pedig a hiperekben kapható sonkák…)