Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.05. 19:58 mijemaja

Vajban sült gyömbéres körte szilvaröszterrel

Címkék: körte szilva édesség gyömbér desszert puding #összes gyümölcsös édesség

vajban sült gyömbéres körte szilva öntettel.JPGNagyon szeretjük a körtét, könnyű, kellemes, nem olyan erőteljesen savas, mint az alma. Eszem sütve édesen, sütve salátával, balzsamecettel sósan, (amolyan pikáns-sósan és édesen egyszerre). Ez a körte igen finom desszert így elkészítve.

Fejenként egy körtét, mondjuk négyet elkészítek:

1. Előkészítésük:

  • A körtéket félbevágom, magházukat kivájom.
  • Meglocsolom őket frissen facsart citromlével (finom is, végi is a fehérségüket).
  • Megszórom őrölt gyömbérrel, fahéjjal és egy pici vaníliás porcukorral. (Itt a vanília aroma pár cseppje is jó hozzá!!)
  • és leöntöm 1 ek akácmézzel, és így berakom lefedve a hűtőbe érlelődni.

2, Elkészítésük: Pár óra múlva előveszem őket, és serpenyőben megolvasztott forró vajban átsütöm a körtéket. (A páclevet félreteszem, kelleni fog az öntethez!) Akkor jó, ha már szép aranybarnás színt kapnak.

Kiveszem, és a körtéket egy-egy kistányérba teszem.

Jöhet a szilvás öntet, a röszter:

1. A visszamaradt vajba beleszórok egy ek cukrot, felolvasztom, és arra rádobom a félbevágott, kimagozott szilvákat.

2. Jól átforgatom, a körte pácolásból maradt mézes-citromos levet is hozzáöntöm, és kb. ½-1 dl  vízzel, vagy vörös borral, netán tejjel felöntöm. (Vigyázzatok, minddel egészen más lesz a végeredmény! Vízzel semlegesebb, a borral – főleg így a végén- igazán boros, a tejszínnel amolyan Édes-féle ízt kap.)

3. Pár percre összerottyantom, és a körték köré öntöm.

Díszítés: 

Ha van otthon puding, a közepébe kanalazom. Ha nincs puding, egy szilvadarabot ültetek a körték kivájt magházának helyére, de hideg pudinggal (fagylalttal, jégkrémmel – csak ezekkel azonnal fogyasztandó!) számomra sokkal finomabb, így még apátok is megeszi a pudingot, amit egyébként nem is hajlandó megenni. Azt hiszem, számára ez így nem puding, talán krém, vagy ehető izé, amit már a férfiak is megesznek.

A lényeg: Szuper!

Majd elfeledtem, a hozzávalók:

  • Fejenként egy körte, pl. négy szép példány, kicsit keményebb fajta és állagú
  • ½ citrom leve
  • 1 tk őrölt gyömbér, lapos tk őrölt fahéj, esetleg egy széttört kardamom pici magjai, egy tasak vaníliás cukor (Itt a vanília aroma pár cseppje is jó hozzá!!)
  • 1 ek akácméz
  • Diónyi (3-5 dkg) vaj
  • 1 ek kristálycukor vagy méz karamellizálni
  • Fejenként 3-4 szem, 10-15 szem szilva
  • Lehet 1 dl vörösbor is, vagy pár csepp tejszín, de ilyenkor más és más lesz a mártás íze! Ez opcionális,
  • akárcsak egy kis puding a körtéhez

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr465343887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása