Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.06. 23:24 mijemaja

Lovas Gabi bográcsos marhapörköltjének készítése:

Címkék: pörkölt marhahús főétel bogrács marhalábszár húsok #összes Lovas Gabitól Pécsről

bográcsos marhapörkölt Lovas Gabitól.JPGEz a marhapörkölt az alapja Gabi cigánybabgulyásának. Keresztapátokat idézem: „Ami így kezdődik, az csak jó lehet…”

Hozzávalók:

  • egy kilónyi marhalábszár, felkockázva
  • 2-3 csík szalonna
  • 2-3 nagy fej hagyma
  • legalább egy fél fej fokhagyma
  • Fűszerek: só, piros paprika, őrölt fekete bors, színes törött bors, oreganó és majoránna ízlés szerint, de Gabi csak a marhához feltétlenül tesz 1 ek kakukkfüvet is!!!!!
  • 3 zöldpaprika (ebből 2 erős, egy édes)
  •  2-3 db paradicsom

Elkészítése:

bográcsos marhapörkölt készítése.JPG

  1. Gabi szalonnát vág fel nagyobb kockákra, a bográcsban kiolvasztja őket, a pörcöket kiszedi.
  2. A szalonnazsírra dobja az apró kockára vágott hagymát, és a felkockázott marhahúst.
  3. Így pirítgatja, pörköli saját szaftján a húst. 
  4. Amikor már nagyon kezd sercegni, akkor sózza az egészet, fűszerezi. Egy nagyobb ek piros paprikával megszórja, meghinti őrölt fekete borssal, tesz rá némi színes törött borsot is, és jöhetnek a zöldfűszerek (szárítva is): 1-1- tk oreganó és majoránna, végül a nagyon fontos 1 ek kakukkfű is. Elkeveri az egészet.
  5. Jöhet a 2-3 paradicsom felkockázva, valamint 2 erős csöves paprika, egyben hagyva (Lovas szereti kinyomni majd a belefőtt magokat a tányérjában a saját adagjához), egy húsosabb paprika felkarikázva.
  6. Kevés levet önt alá, és úgy párolja puhára a bográcsban a marhapörköltet, s ha kell, inkább mindig aláönt egy keveset, de nem főzi sok lében sosem.

Lassú munka, sokáig tart, és addig is lehet a tűz körül, a bogrács mellett beszélgetni, borozgatni...

Kérdeztétek a múltkor, mi a különbség a sima és a bográcsos pörkölt között – s egyből válaszoltam: azt a különbséget zongorázni lehet! A tűz parazsa, füstjének íze egészen elvarázsolja a pörköltet, ugyanabból az alapanyagból lesz egészen más a kész étel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr675348995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása