Ez a marhapörkölt az alapja Gabi cigánybabgulyásának. Keresztapátokat idézem: „Ami így kezdődik, az csak jó lehet…”
Hozzávalók:
- egy kilónyi marhalábszár, felkockázva
- 2-3 csík szalonna
- 2-3 nagy fej hagyma
- legalább egy fél fej fokhagyma
- Fűszerek: só, piros paprika, őrölt fekete bors, színes törött bors, oreganó és majoránna ízlés szerint, de Gabi csak a marhához feltétlenül tesz 1 ek kakukkfüvet is!!!!!
- 3 zöldpaprika (ebből 2 erős, egy édes)
- 2-3 db paradicsom
Elkészítése:
- Gabi szalonnát vág fel nagyobb kockákra, a bográcsban kiolvasztja őket, a pörcöket kiszedi.
- A szalonnazsírra dobja az apró kockára vágott hagymát, és a felkockázott marhahúst.
- Így pirítgatja, pörköli saját szaftján a húst.
- Amikor már nagyon kezd sercegni, akkor sózza az egészet, fűszerezi. Egy nagyobb ek piros paprikával megszórja, meghinti őrölt fekete borssal, tesz rá némi színes törött borsot is, és jöhetnek a zöldfűszerek (szárítva is): 1-1- tk oreganó és majoránna, végül a nagyon fontos 1 ek kakukkfű is. Elkeveri az egészet.
- Jöhet a 2-3 paradicsom felkockázva, valamint 2 erős csöves paprika, egyben hagyva (Lovas szereti kinyomni majd a belefőtt magokat a tányérjában a saját adagjához), egy húsosabb paprika felkarikázva.
- Kevés levet önt alá, és úgy párolja puhára a bográcsban a marhapörköltet, s ha kell, inkább mindig aláönt egy keveset, de nem főzi sok lében sosem.
Lassú munka, sokáig tart, és addig is lehet a tűz körül, a bogrács mellett beszélgetni, borozgatni...
Kérdeztétek a múltkor, mi a különbség a sima és a bográcsos pörkölt között – s egyből válaszoltam: azt a különbséget zongorázni lehet! A tűz parazsa, füstjének íze egészen elvarázsolja a pörköltet, ugyanabból az alapanyagból lesz egészen más a kész étel!