Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.07. 00:03 mijemaja

Kuszkusz főzése köretnek

Címkék: köret durumbúza arab konyha #összes egyiptomi konyha

kuszkusz tálalása.JPGAki járt Marokkóban, Egyiptomban, szóval az Észak-afrikai országokban, vagy egyszerűen csak vannak arab barátai, jó ismerősei, netán – mint nekem anno, évfolyam és tankörtársai (bár ez a fogalom mintha már nem lenne az egyetemeken), az bizonyosan evett kuszkuszt.

Aki pedig kíváncsi rá, simán vásárolhatja nálunk is, és elkészítheti szaftos húsok különleges köreteként, vagy extra édességnek is.

kuszkuszhoz zene.JPGMi a kuszkusz? A durumbúza darája. Úgy is készítik, szinte, mint a grízt, épp csak nem pirítják meg előtte, és a főzőlé pedig ízes. Van más gabonából, pl. árpából is készített kuszkusz is, de azt ritkán látni, a sima durumbúzást meg már szinte mindenütt kapni.

Egyszerű kuszkusz főzési alapszabályok:

Egy tasak kuszkusz eddigi tapasztalataim alapján 6 dl.

Ehhez 1,0-1,2 liter víz kell, de jobb, ha nem sima víz, hanem valami jóféle, pl. zöldségleves, húsleves, vagy legalább sós-zöldfűszeres víz. (A másfél és a kétszeres között van valahol az igazi!)

Felforralom.

Ha már forr, fogom a kuszkuszt, s mint a grízt, fakanállal keverés mellett folyamatosan beleöntöm. Megvárom, míg pöffen egyet, s már húzom is le a tűzről. Ekkor szoktam 1-2 ek olajat is hozzákeverni, vagy ehhez a mennyiséghez 10 dkg teavajat – attól nagyon finom lesz!

Lefedem és állni hagyom. 10-15 perc múlva kész a pergő kuszkusz.

Miután szokás a hús mellé párolt zöldségeket is az asztalra tenni, ezért én úgy szoktam készíteni, hogy a zöldségeket megfőzöm a sós vízben, utána leszűrve 1-2 ek olajon átpárolom őket.

A szüredék már jó ízű, azt forralom fel, s abba főzöm bele a kuszkuszt.

Ha van reszelt citromhéj –mint a képen is látjátok- simán hozzákeverem a kuszkuszhoz.  

kuszkusz főzése.JPGMásik módszer: Húslevesben főzöm a kuszkuszt

(Ez a Batthyany kuszkusz lehetne, hiszen húslevesben főzöm, vajjal keverem el =  Batthyany rizs, nem?)

Bőséges húslevest készítek.

A benne főtt zöldség lesz a kuszkusz kísérője.

A húslevesből veszek el egy liternyit, abba főzöm bele a kuszkuszt, s belekeverem a vajat a végén.

A főtt húsból készítek egy savanyú vetrecét (vagy hamis hagymás tokányt, attól hamis, hogy főtt húsból van) – és kész a magyaros arab étel: vetrece, kuszkusz, főtt zöldségekkel…

Az arabok általában párolni szokták, és van direkt kuszkuszfőző edényük is.

kuszkusz Marokkóban.JPGA lényeg, hogy valami jó sűrű, ritkalyukú szitaféle kell, ami egy adott edényt jól lezár. Mivel a kuszkusz pici, a sima szűrőim nem megfelelőek, mert átesnek rajtuk. Ha lenne rozsdamentes szitám, ami ráfér egy fazékra, és még le is tudom valamivel fedni, hogy a gőzök bennmaradjanak - akkor az kb. egy kuszkuszfőző szerkezet.

Az araboknál a következő az alap: alul készül a szaftos hús, sok zöldséggel.

Felette, a zárt edényben, a gőzben párolódik, duzzad meg a kuszkusz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr465340947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása