Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.09. 22:39 mijemaja

Szaftos burrito avagy enchilada mártás burritóval

Címkék: tortilla egytálétel bab főétel zöldségek darálthús húsok disznócomb #összes Mexikóból zöldséges étel

szaftos burrito.JPGÉtteremben vagy tálkában adnak így burritot, mert ez nem a zsírpapíros változat, amikor a kezedbe veszed és eszed is az utcán, hanem a mártásos, szafttal tálalt burrito – ezt már csak késsel-villával lehet enni, szóval ez úriasabb változat, de nagyon finom!!

Saját magamnak – teljesen hortobágyi alapokon- a pörkölthús szaftját egy kis tejföllel paprikássá átlényegítve!- öntöttem körbe ezt a finomságot, de hitelesebb források már kifejezetten nevesítenek ilyen-olyan szaftot: chiliszószt, enchilada mártást, na de már ott is tesznek bele itt-ott tejszínt, leöntik spenóttal, vagyis amit leírok az a „burrito szaftosan mifelénk” étek.

Már sokszor mondtam nektek, a burritonak nem annyira a tölteléke a lényege, hanem a „külső burkolatának” (vagyis a tortillának) a tálalása (tortilla behajtva, felgöngyölve), és ezt a fajtát általában megsütik (vagy kisütik).

Vagyis a burritó egy töltött és sült tortilla.

Akár a töltött húsos-zöldséges palacsinta, ahogyan mi körbeöntjük a pörkölt tejfölös szaftjával a mi palacsintákat, körbeöntik a mexikóiak is, hiszen ők is tudják, mi a finom…

A szafttal tálalt burritoval is variálhatunk, tehetünk bele szinte bármit, de nem szokás sokfélét beletenni:

szaftos burrito készítése.JPG

  • Kell valami jóféle szaft: fűszeres tejföl, ízesített szószok (salsa, avokádókrém pl.), amivel megkenjük a tortillát
  • Azt megszórjuk sajttal (mindenképpen kell bele összeolvasztani a benne levőket!)
  • Jöhet a töltelék, de nem sokféle, hanem egy vagy kétféle a szokásos: sült vagy pörkölt, szaftos húsok, virslik, halak és mellé sajtok, vagy zöldségek, különösképpen bab, BAB és BAB (!), de lehet fűszeres krumpli is, valamint elfér benne a rizs, pl. mexikói rizs.
  • Végül a töltött burrito sütve (szárazon pörkölve, olajban sütve, sütőben megpirítva)vagy anélkül tálra kerül, és leöntjük finom mártással.

Csak érdekesség: ha a tortillát megtöltöm a babbal, hússal, zöldségekkel (szóval ezzel-azzal), feltekerem, mint a palacsintát, de nem dugdosom be a végét, nem pirítom át, hanem lerakom egy jénaiba, elkészítem a szószt, és átsütöm 40-45 perig, de közben félidőben megszórom sajttal, rápirítom és tálalom, - akkor ez az ún. „enchiladas”.

Elmesélek egy alap enchilada mártást:

  1. Ha van szalonnám, akkor szalonnakockákat olvasztok ki 1-2 ek zsiradékon, és vele pirítok üvegesre egy kisebb fej vereshagymát is. A végefelé belekeverem a felaprított 3-4 gerezd fokhagymát is.
  2. Beleszórom az 1 ek réteslisztet, sötétebb zsemleszínűre pirítom.
  3. Hozzáadom a piros paprikát (édesnemest, csípőset egyaránt 1-2 ek mennyiséggel), elkeverem és felöntöm 2-3 dl jó hideg (!!) vízzel. Simára keverem. (Őszinte leszek – ha nem jön össze, akkor ennél a pontnál átszűröm egy tésztaszűrőn, nehogy csomós legyen a mártás!! De a hideg víz általában elég a simasághoz…)
  4. Fűszerezem: őrölt köménnyel, fekete borssal, sóval. Zöldfűszerekből is jöhet bele bőven: oregáno, majoránna, bazsalikom, zeller, petrezselyemzöld, korianderzöld…
  5. Egy közepes doboznyi paradicsompürét adok hozzá – vagy fél kilónyi paradicsomot aprózok bele. Az előbbi kényelmes és gyors, az utóbbi finomabb…                       
  6. Főzöm nagyon kicsi lángnál éppen gyöngyözgetve, tudjátok, paradicsom, odakozmálhat, ha nem vigyázunk!

Kész is. Nem emlékeztet benneteket az enchilada mártás Édes sima paradicsomos szószára???!!!

A legutolsó képen látható enchilada mártás például a következőképpen készült:  

  1. Egy csészébe tettem 1 ek réteslisztet.
  2. A hús szaftját leöntöttem, a darált húsos pörköltről, és összekevertem szép csomómentesre a liszttel. A szaftban már ott volt a kömény, a fokhagyma,  a hagyma, a bors, zöldfűszerekből a majoránna és a zellerzöld. Szóval ezekkel már nem kell fűszerezni a mártást!
  3. Serpenyőben átforrósítottam, megszórtam 1 ek őrölt erőspaprikával, de 1 ek erőspista is megfelel, sőt szerintem a darált csípős paprika direkt jó, s ha van erős húsos paprikám, azt is belevagdosom igen-igen apróra (arab féleképpen miszlikre, Egyiptomban ettem ugyanis nagyon, de nagyon összeaprított paprikát, paradicsomot a csicseriborsóhoz, humuszhoz, azóta nálam ez az arab stílusú aprítás).
  4. Beleadtam olajbogyókat, kapribogyókat, uborkadarabkákat, cukkini darabkákat, mert az belefér…Reszelhettem volna bele répát, karalábét is, de nem volt itthon.
  5. Felöntöttem annyi vízzel (de lehetett volna húslevessel, maradék zöldséglevessel is), hogy beállítsam az általam elképzelt sűrűséget.
  6. Összeforraltam – és így is jó lett volna, de 1-2 ek tejföllel elkeverve még jobb lett!

enchiladas mártás burritohoz.JPGA sült burrito egy jóféle mártással nekem nagyon bejön! Nektek is.

Apátok viszont nem szereti sem ezt, sem a hortobágyi húsos palacsintát, a húsos tészták neki gyakran nem jönnek be..

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr825350307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása