Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.10. 23:02 mijemaja

gránátalmalé készítése odahaza frissiben és a és a gránátalma gyógyhatása

Címkék: ital gránátalma gyümölcslé szósz parfé gyümölcsital ivólé #összes

gránátalma kibontva.JPGA gránátalma alma formájú, bőrszerűen kemény héjú, a tetején kis „koronaforma” van, a világszép nádszálkisasszony bizonyára ilyen almákban lakott. Sok minden köti a Paradicsomhoz –  nekem azt mondták a grúzok, hogy ez lehetett Éva almája, mert ez a Paradicsomból való, azért terem az Ararát oldalában. 

A gánátalma az aranyalma a Heszperidák (Heszperiszek) kertjéből, Héra gyümölcsöséből, aki Gaiától kapta nászajándékba.Hérának szentelték a görögök a gyümölcsöt, és sok magja a termékenységet jelképezte. Perszephonénak, Déméter leányának egy szem gránátalma elfogadása miatt kellett ott maradnia Hádész mellett.

Szemirámisz függőkertjében is virágzott, termett a gránátalma, az egyiptomi kertekben is becsülték. Nem véletlenül sóhajtott a negyvenévi vándorlás során Mózes népe az egyiptomi füge, a szőlő, a gránátalma után…Latin neve, a punica = pun almára utal, mert a Karthágó területén is termett, ahová Föníciából érkezett.

gránátalmafa.JPGA bal oldali képen látható, sziklában növő gránátalmabokrot Albániában fotóztam, a pirosak a Kotori Öböl mellett nőttek vadon, burjánozva az út mentén. Cipruson is ott érik mindenütt, oda állítólag maga Aphrodite hozta el a magjait…

A „pomme d'amour”, vagyis a özépkori festők (pl. Botticelli) képein szereplő „szeretet-almája” is a gránátalma. A magyar úrihimzés, a reneszánsz díszítései, a ballusztrádok, a szecesszió mind elválaszthatatlanok a gránátalmától.

A következő képeken balra az érett almákat láthatjátok: ha túlérettek, szétnyílnak, kiperegnek a magok. Az arab és a zsidó hagyományok szerint szerencsét hoz, ha a fiatal pár előtt a földre dobott gránátalma meghasad és a magok szétszóródnak. Annyi gyerek születhet a frigyből...

gránátalma érett.JPGÖregedéselleni - na jó, ifjító hatású gyümölcsnek tartják, féregűző hatást tulajdonítanak neki, a külső bőrszerű héjától az ókorban magzatelhajtó hatást reméltek. Tele van értékes anyaggal: a rostokon és vitaminokon (bőséges C-vitaminon) túl van benne kálium, foszfor, szabadgyök-megkötő flavonoidok, bőrtápláló, antioxidáns polifenol.

Így bontjuk ki ehetőre a gránátalmát:

gránátalma koronája.JPGIgazándiból neki ülünk, (megadjuk a módját, mert leterítjük újságpapírral az asztalt, kell egy lemosható vagy legalábbis hipózható cucc a pucolóra, mert fröcsköl és fog a gránátalmalé.

Tálcára tesszük a gránátalmát, negyedeljük, és a képen is látható  belső hártyákat kifordítva kipörgetjük belőle a magokat. Mondtam apátoknak, a legendák szerint, ha úgy szedem ki, hogy nem gurul el egy szem sem, akkor a Paradicsomba kerülök. Egyenlőre a magok még ellenem dolgoztak idáig.

A fehér belső hártyák között bújó magok lehetnek bíborpirosak, sárgászöldek, lilásfeketék és fehér-rózsaszínűek. A finom gyümölcshús alatt az ehetetlen magocska simán átmegy az emésztésünkön.

Állítólag egy tál vízbe téve, a mag lesüllyed, a fehér hártya meg feljön a tetjéra, de nekem ez nem jött be. Éles kés, bontani, pergetni…

Gránátalma a konyhámban

Egy gránátalmából, ha a magokat szétosztom, mindannyian eszünk, hát még, ha díszítésül használom. Hogy hol használom a magját?

  • Pörköltekbe – amikor már kész, csak a végén keverem bele, akárcsak a ribiszkét ("reneszánsz pörköltnek" hívom ilyenkor, Shakespeare idején is rendszeresen használták így) 
  • Salátákba
  • Kuszkuszba, bulgurba
  • magamnak natúr joghurtba (eélápesztően finom!)
  • Édesen: sorbetbe, krémekbe (pl.  ricotta, édes túró vagy mascarpone) krémekbe keverve, a tetejükre vagy épp tejberizs,  tejbegríz, puding tetejére szórva, sajttorták vagy túrótorták egy rétegeként, stb.

Gránátalmalé házilag

gránátalmalé.JPGA hazai árak mellett ennek siralmas a gazdaságossága, mert ha összeturmixolom, egy szép gyümölcs frissességétől lédússágától függően kb. 1,5 – 2 dl gránátalmalé lesz a végeredmény. A módszerem:

-          kibontom a magokat

-          összeturmixolom őket

-          leszűröm belőle a magdarabkákat

-          a levét pohárba öntve tálalom – sutty! secpec megisszuk

Gránátalmalé nagyon-nagyon finom – de hébe-hóba készítem, mert nem igazán kiadós. Akciós gránátalmából se olcsó! Bezzeg arab földön, Törökországban az utcai árusok simán kifacsarják és árulják frissen. Ott megéri inni! akár a dobozost itt magyarhonban. Szoktam is dobozos gránátalmalevet is venni, de elég ritka – ám inni is, főzéshez is jó.

Gránátalma parfé 

Ha egy 2 dl tejszínből egy adag habfixálóval és egy vaníliás cukorral kemény habot verek, és elkeverem benne ezt a pohárnyi gránátalmalével, és néhány félretett szemet is belerakok – akkor mehet a fagyasztóba a gránátalma PARFÉ: - Nagyon finom!!!

Egy híres szósz a „nar eksisi” azaz a gránátalma szirup.

gránátalma szirup.JPGA Nagykörúton bukkantam egy török delikatesz boltra, ott vetem először gránátalma szirupot.

A törököknél gránátalma levéből főzik nagy kondérokban a szirupot, kevés cukorral, és van, aki szerint citromlével, másutt balzsamecettel keverve sűrítik egy lassan folyó szirupfélévé.

Meglehetősen savanyú – egy kést mártott a kis üvegcsébe, s ami az élén maradt, arra mondta az árus: Ennyi elég egy tál ételbe.

Húst is pácoltam már benne, de úgy tudom, az arab konyhákon is használják így.

A frissen sült, grillezett húsra kenve pikáns ízt ad neki! finom így!

 

A salátákra a gránátalma öntet:

gránátalma szósz.JPGEgy kanálka a szószból, 1-2 ek olaj, 4-5 gerezd szétnyomott fokhagyma, apróra vágott petrezselyemzöld összekeverve – és ez a török saláta, ha van ruccola, uborka, paradicsom – összevágva, ráöntve kész is.

Ugyanez a fenti öntet jó sült halak mellé is.

Összegezve: 

Nagyon finom, és a gránátalma nagyon egészséges, még nem agyongénkezelt kultúrnövény. Ajándék a természettől nekünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr55344336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása