Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.10. 20:14 mijemaja

Köményes sült vadmalac

Címkék: sült fokhagyma édeskömény főétel szalonna kömény vadhús vadmalac #összes vadmalac gerinc vadmalac comb

köményes sült vadmalac.JPGNemes húshoz nemes egyszerűség dukál: csak kömény, kis fokhagyma, szalonna és maga a hús a maga tökéletességében…Vadmalachoz persze nehéz hozzájutni, én se sűrűn eszem, ezért ha elébem jut, nem vacakolok különleges ízekkel, hanem elkészítem imigyen:

Bedörzsölöm őrölt köménnyel, sóval és borssal a húst, aztán megspékelem szalonna és fokhagyma csíkokkal – és megsütöm. Ez a recept vaddisznóhoz is tökéletes!

A fokhagymát megpucolom, gerezdekre szedem, és hosszant felvágom, a végét picinyt hegyesre.

A szalonnát felvágom csíkocskákra, kicsit megfagyasztom, és így könnyebb beledugdosni.

Aztán a hegyes kés lapjával előszúrok, benntartom a pengét, mellette csúsztatom be a szalonnacsíkot, (vagy a sóba belemártott fokhagyma-„dárdahegyet”), ráfogok a tetejére egy ujjammal (ki ne jöjjék nekem, miközben húzom ki a kést), s kihúzom a kést.

Tovább tart leírni, mint csinálni.

Arra törekszem, legyen kiegyensúlyozott a tűzdelés, fedje be a húst, valahogy egy négyzethálóval,                        

                            s fokhagyma    - szalonna      -fokhagyma –szalonna

                             Szalonna -        fokhagyma –  szalonna    - fokhagyma legyen benne szép elosztással.

Egy nagy jénai üvegtálba teszem  (vagy tepsi, de sütőzacskó), adok reá 2-3 ek zsírt és egy pici kis vizet is aláöntök. Lefedve, zártan hagyom párolódni.

A közepe felé teszem mellé a krumplit, had süljön vele, savanyú káposztát, cikkekre vágott kelkáposztát, s azzal együtt sütöm.

A kömény nagyon passzol hozzá – ha van édeskömény odahaza, azt is belekarikázom!

Amikor már vajpuha a hús (vagyis úgy szalad bele a kés, mint a vajba), akkor leveszek róla minden fóliát, fedőt és megpirítom.

A köret is megvan vele, s a savanyú káposztában az a jó, hogy a savanyúság is egyből kompletten kerülhet a tepsiből, tálból a tányérunkra.

Ha sok van belőle (vagy kevesen vagyunk rá) és marad, érdemes kelt gombócot vagy knédlit készíteni a szaftos párolt savanyú képoszta s köményes sült malac mellé –együtt valami frenetikus! Svejk becsönget, ha megérzi az illatát!

S még egy fontos infó: ez a hús hidegen, melegen egyformán jó!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr635354279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása