Szokás úgy háromszínű rizst készíteni, hogy az alap fehér rizst elkészíti az ember, harmadolja és szinezi. Pl. Fehér (marad a rizs üresen), sárga (kurkuma, sáfrány), zöld (spenót, zöldborsópüré, korianderpép, zeller, petrezselyemzöld-pép vagy más zöldségpép hozzákeverésével), piros (cékla, paradicsompüré), barna (erdei gombaporral főzve). Ám ez attól három színű, hogy három különböző rizst használok hozzá. Eleve bukom a vadrizsre, a fejér rizzsel együtt annyira elegánsan cirmos hatású – nagyon mutatós a tányérokon, s azt kiegészítettem a boltban kapható vörös rizzsel.
A hozzávalók tehát: egy-egy csésze (
Elkészítése egyszerű: beáztatom fél órácskát, aztán kétszeres mennyiségű, sós vízzel (0,6 literhez 1,3 dl-nyivel) felteszem forrni. Forralom 3-5 percet (gyengéd gyöngyözéssel), aztán elzárom a tüzet.
Lefedve saját gőzében puhára párolódik.
Amikor húst sütök, a visszamaradt zsírjára rádobom a rizst, és elkeverem.
Ha ez nincs, akkor simán belekeverem az olajat a rizsbe lefedés előtt/lefedést követően 20-25 perccel. Vagy egy ennyi rizshez 15-20 dkg vajat keverek el a rizsben elzárás előtt – hihetetlenül finommá teszi!