Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.13. 22:02 mijemaja

pásztor pulykamell Icától avagy juhtúrós kolbászos töltött hús

Címkék: sült főétel csirkemell kolbász pulykamell juhtúró töltött hús húsok #összes Icától

pásztor pulykamell juhtúróval kolbásszal töltve.JPGIca takarítónő volt a cégnél, mosolygós, vékony, az a fajta nehézsorsú nő, aki tisztességesen felnevelte a gyermekeit, és meg kellett tanulnia beosztani, s a semmiből is jót főzni. Ezt az ételt is ő mesélte el nekem, (az ananászos tejszínes csirkemellet is), kipróbáltam és igazi finomságnak bizonyult, megkedveltük.

Mitől pásztor, A juhtúrótól és a kolbásztól. Ám ugyanerre mondják azt is, hogy „felvidéki” vagy hogy „betyár”, netán „zsivány” – ám akár így hívjuk, akár úgy, a lényeg a juhtúrós, kolbászos töltelék.

Az elkészítése Ica szerint nagyon egyszerű:

pásztor pulykamell készítése.JPG1. Elkészíti a húst a töltéshez:

Ica a nagyobb pulykamellet vásárol, és óvatosan szétvágja egy nagyobb „lappá”. Sózza, borsozza mindkét felét. Így egy nagyobb tekercset kap, de kipróbáltam csirkemellből is (a képeken ezt látjátok), úgy is jó.

A csirkemellet úgy fejtem le a mellcsontról, hogy a bőre egyben tartsa, és a melle húsát belülről kifelé kicsit bevágom, hogy kifordítva ezzel én is nagyobb szelet, töltésre alkalmas húst kapjak. Sózom és borsozom, mint Ica.

(Icának a pulykamellel azért szerencsésebb a dolga: szép nagy szeleteket vághat belőle, azt azért könnyebb összetekerni!)

2. Elkészíti a tölteléket:

  • apróra vág  egy kisebb darab lángolt kolbászt, (vagy még nem száraz, hanem szaftos, friss parasztkolbászt),
  • egy maréknyi juhtúrót áttör villával, és elkeveri az aprózott kolbásszal - - persze még szebb lenne, ha megdarálná együtt őket, de erre Ica is lusta, nemcsak én.
  • fűszerezi: tesz hozzá sót, ha igényli, valamint hagyma zöldjét (snidling, újhagyma, póré) összevágva.

Én az egészet borsozom is, és hozzáadok egy tojást is, had fogja össze a tölteléket majd a sütőben.

3. A mellfilét Ica megkeni a töltelékkel, aztán feltekeri, majd kívülről is besózza.

Lehet mustárral vékonyan átkenni! A jó mustárból sosem elég…

4. Végül Ica a mellet összekötözi, tepsibe teszi, aláönt vizet/levest/fehér bort, és lefedve párolja, a végén lepirítja.

Én félidőben zöldfélékkel rakom körbe: brokkolival, kelkáposztával például. Amikor a hús már puha, a fedőt leveszem, és a zöldségekkel együtt a sütőben megpirítom.

pásztro pulykamell vele sült zöldséggel.JPGA göngyölt mellet a vele sült zöldségkörettel tálalom - így megvan egy füst alatt a köret is!

(Ezen a képen a vele sült kelkáposztával, brokkolival tálalom.)

Egy másik módszerem, hogy a visszamaradt sütőléből és a megmaradó zöldségből finom főzeléket készítek: átöntöm egy lábaskába és csak behabarom. Szuper!

Hozzávalók:

  • Egy darab pulykamell vagy kettő csontos csirkemell (a csontból lehet alaplevet vagy bármilyen levest főzni)
  • Egy darabka, 10 dkg szaftos lángolt kolbász
  • Egy nagyobb maréknyi, mondjuk ott is 10 dkg juhtúró
  • Só, bors, tojás, zöldhagyma, póréhagyma
  • Esetleg kanálka mustár, 1-2 dl fehér bor

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr895360421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása