Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.17. 23:04 mijemaja

Kapor tartósítása szárítással fagyasztással szép részletesen

Címkék: tartósítás kapor fagyasztás szárítás #összes kovászolás kapormag

kapor szárítása.JPGAzt kértétek, legyek konkrétabb, mit is kezdek a kaporral,mert a „kapor a konyhámban” című kis elmélkedésemben nem voltam elég alapos, illetve részletes. Ok. Kezdő leánykák, figyelem!

Amikor simán veszek kaprot, befőttes üvegben, vízben tartva napokig friss – és mindig frissen vágom bele az aktuális levesbe, főzelékbe, salátába. Ráadásul most indul a KAPORIDŐ júniusban  – kezd akkora lenni, szökken virágba, vastag a szára, hogy már erőst ritkítják a konyhakertekben, - ilyenkor a piacon nap végén egész olcsón lehet sokat vásárolni belőle. S a szokásos főzelék, saláta ízesítés, a megunhatatlan kapormártás felhasználás mellett érdemes tartósítani. Mit érdemes?! Kell is, mert kaporból soha nincs elég, legalábbis nálunk. Ibit, a sógornőmet folyvást kérem, ha gyomlálja a kaprot a kertjükben, ne a komposztba vágja, hanem adja nekem, akármilyen állapotban is. Olyan sok kell, hogy folyvást szedek magam is, veszek is nagy csokrokkal a piacokon.

Nemcsak a tökfőzelék miatt használok sokat, hanem a kapormártás miatt is és a befőzések végett pláne, mert sokat kovászolok, sós erjesztésű zöldségeket rakok el, s azokba a kapor üde íze nagyon szükséges. Kovászos szilva, zöld paradicsom, cukkini, répa, fokhagyma, káposzta, zeller… isteniek!

Így aztán ha egy nagyobb adag kaporhoz jutok, akkor azt tartósítom. Ez általában úgy történik, hogy a hétköznapi piacokon – ahogy az előbb már írtam, általában a napi nyitva tartás vége felé, amikor a maradék tételt egyben könnyebben és olcsóbban odaadják-  veszek sok csokornyival.

Tartósítás szárítással

kaporvirág szárítása.JPGKaporból a zsenge zöld részeket és elég keveset szárítok. Azért nem sokat, mert szárított kapor kapható a legkönnyebben, és mert így a legrosszabb az íze az ételekben, így a legkevésbé „zsengekapros” a végeredmény a tányérunkban, és mert ebből nem lehet kovászolni sem télen, csak a virágos vastagszárú változatból.

A kaprot aprítom, újságpapíron szétteregetem, naponta átforgatom, és zörgősre szárítom. Vagy bent a konyhaszekrényen, vagy fedett, tűző naptól védett helyen a teraszon. Ott az a gond, ne fújja el a szél…átlag naponta átforgatom, morzsolgatom, nem hagyom befülledni.

A vastag szárú, ernyős virágú ágacskákat összekötöm spárgával, fejjel lefelé lógatva odakünn szárítom a terasz fedett részén. Néha átforgatom őket, de ha ritkán rakom, átfutja őket a szél is.

Ha nincs más, ez is jó kovászolni, mikor már nem kapható friss kapor.

Megvárom, had száradjon ki teljesen. Ha nem száradna ki zörgősre, akkor lezárva majd penészedik!

Nagy befőttes üvegekben tartom, úgy kevésbé porosodik és a molytól is védeni kell.

Kapormag begyűjtése és szárítása

kapormag_1.JPGHa beérik, lehet kapormagot kipergetni – magnak is, enni is. Ezt feltétlenül szárítani kell! amikor már zörög, még utána is forgatom 1-2 hétig egy szellős kosárkában, mert csak így bízom abban, hogy eláll nekem rendesen.

A kapormag nagyon egészséges, kisgyerekek szélhajtó teájának jogos alkotórésze!

Tartósításnál (befőzéseknél) is szívesen használom, pl. ha káposztát kovászolok vagy sósan erjesztek, pikáns ízt ad neki!!

Ha készítetek sós vagy sajtos rudakat, azok is megszórhatók kapormaggal.

Kapros ecet készítése

kapros ecet_1.JPGAmikor a kapor virága már beérik, kezd barnulni – akkor jó a kapros ecet készítéséhez.

Beleteszem az ernyős virágot és a kapormagból is egy evőkanállal, és pár napig (egy-két hétig) sötét helyen áztatom. Aztán leszűröm, és ez az ecet így már sokáig eláll.

Szoktam erősebb ecetet is venni, és a kapormagból sűrű oldatot főzök, azzal hígítom, s így teszem bele a virágokat.

Finom az ízesített ecet, salátákba nagyon illik.

Tartósítás fagyaszással

kapor fagyasztása.JPGA zsenge zöldeket fagyasztom. Apróra vágom, ágacskákat is hagyok, műanyagokba teszem és fagyasztom. Teljesen jó, 1-2 évig ízromlás nélkül eláll. A főzelékekben olyan, mintha akkor szedtem volna a kertben.

A kovászoláshoz már erősebb ágak és ernyős virág kell – azokat "csomagban" fagyasztom, azaz összeállítok egy-egy nagyobb uborkásüvegre való kaprot, összecsomagolom, és fóliába beletekerm, így teszem a mélyhűtőbe.

Amikor sós erjesztésű vagy kovászolt savanyút készítek a télen (muszáj, nagyon szeretjük apátokkal!!), akkor kiveszek egy-egy adagot egy-egy üveghez. Ilyenkor ezekhez a „szettekhez” borsikafüvet is rakok egyből, had legyen komplett a csomag. Ha van torma, akkor azt is mellécsomagolhatom. 

 

Amit már nem használok vagyis régi módszerek:

  • Régebben rétegesen raktam el kaprot: sórétegek közé, alulra is só, aprózott kapor, só… végül felül is só. De túl sós lett, ha meg nem volt elég só, akkor nem állt el.
  • Olajban is próbáltam eltenni – nem rossz, a hűtőben pár hétig OK, de nem áll el tartósan, felbuggyan. Minek vacakolni, ha a fagyasztás tökéletes és tartós minőséget ad, a szárítás is megfelelő?
  • Bevált a sólében eltett kapor is – de ott meg a tartósítószerrel volt bajom, ezért azt is hagytam.
  • Ha Judithka elmondja az ecetes tárkony eltevését, akkor azt kaporral is megpróbálom, és akkor majd arról is mesélek.

S ha még ez sem elég részletes, akkor szóljatok, és mesélek részletesebben is!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr105366430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása