Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.17. 21:22 mijemaja

Tökfőzelék kockára vágott tökből édesanyám szerint

Címkék: köret főzelék főétel tök #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

tökfőzelék kockákra vágott tökből habarva.JPGÉdesanyám valamikor már ifjúkoromban hagyta abba a rántások nagyját (babnál, paradicsommártásnál sosem!), mert megszerette a kefíres habarást. Az ikladi Műszergyár nagy konyhai kohója sok ismeret gyors átadását tette lehetővé a cserfes asszonyok között, a kefír is onnan jött a konyhánkba. Ott bongyorodott a fehér puha kefírgomba tenyészet a konyhák polcain, oltottuk vele a tejet, enni kellett, mert szaporodott, és osztogatta mindenki szanaszét a Galga völgyében. Én a joghurtosan szeretek habarni, de hébe-hóba nosztalgiázom a kefírrel, s amikor esszük, mindig Édesre gondolok, ott van az ízekben az emlék...

Hozzávalók: egy tök, egy kis fej hagyma, sok kapor, só, bors, egy kefír, egy pohár tej, egy púpos ek liszt

Elkészítése:

  1. Feldarabolom, meghámozom, megtisztítom és felkockázom a tököt. Pici sóval megszórom, állni hagyom. 
  2. Egy lábasba teszek diónyi libazsírt (finom zsírt). 
  3. Amíg a zsír megolvad s felforrósodik, egy kisebb fej vereshagymát nagyon-nagyon apróra vágok. 
  4. Rádobom a zsírra a hagymát, s ahogy üvegesedik, jönnek a tökdarabkák is. Ilyenkor szeretem egy borssal megszórni, ha előtte besóztam, akkor a sóval óvatos vagyok, a végén még mindig lehet után sózni, de ha elsóztam, maximum  töklevest készíthetek belőle. (pl. zöld brokkolival!). 
  5. Pár percig pirítom, kis tűzön lefedve pár percig párolom is saját gőzében. 
  6. Amíg párolódik, előkészítem a kefíres eresztéket: egy doboz kefírt tálkába öntök, egy ek lisztet elkeverek benne, s egy pohárka tejjel felhigítom. 
  7. Ezzel öntöm fel a tökkockákat. Annyi vizet öntök még rá, amennyi ahhoz kell, hogy kellemesen belepje a tököt. Elkeverem, hagyom összeforrni, tudjátok  jól, a lisztíz elkerülése végett 1-2 perc forralás kell. 
  8. Jön a kapor bele és húzom is le a tűzről. Tralaaaaa – tálalhatom. 

Gyors nagyon. Egyszerű, ahogyan Judithka is emlékezett a minap: „Lukra teszed s berántod” – ez volt az alap tökfőzelék, (megreszeled/legyalulod és ha megpárolódott, berántod, felöntöd, kész is.) – nos ez a felkockázod, behabarod változat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr45366134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása