Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.06.22. 22:36 mijemaja

Kelkáposzta rózsa darált hússal töltve brokkolival együtt sütve

Címkék: kelbimbó zöldséges egytálétel rakott főétel húsos töltött brokkoli darálthús kelkáposzta #összes

kelkáposztarózsa darált hússal töltve.JPGItt a kelkáposzta töltésre készen… itt már meg is sütöttem, …. s tálalom nektek!

Szeretjük a töltött kelkáposztát, egyben töltve, ezt nevezték mifelénk kelkáposzta rózsának.

"Káposztarózsa" meg az egyben megfőzött, s úgy megtöltött káposztafej neve volt, és volt "savanyú képosztarózsa"is, mert a savanyúkáposztafej is tölthető volt, (már ha nem vágták ki a torzsát savanyításkor). 

Akkor jó készíteni, ha van maradék pörkölt, esetleg maradék rizs – mert vagy rizses darált húsos (netán rizses-darált húsos pörköltes) vagy gazdagon sima darált húsos – fasírt masszás. Ezért jó maradék-elhasználásra. Persze, ha nincs, akkor el kell készíteni, de a darált húsos pörköltből  nagyon megéri egyszerre többet készíteni. Jó tésztával, főzelékkel, gombóchoz, töltött zöldségekhez, és még le is fagyasztható. A brokkoli becsempészéséről már meséltem nektek, nos, az egyik módja, hogy a töltött kel közé is dugdosok brokkolidarabkákat, - s jelentem, lassan simán, zölden, magában is esszük, apátok az elmúlt évek során lassan hozzászokott az ízéhez.

Elkészítése:

1. A zöldeket előfőzöm, pár percig forralom sós vízben a kelfejet a brokkoli rózsácskákkal együtt. Leszűröm őket, a brokkolit félre rakom, és egy jénaiba teszem tölteni a kelt.

2.

3. A levelek széthajtom, és belülről kifelé az egyes levelek közé rakom a főtt rizzsel elkevert darált húsos pörköltet.  Minden levelet felhajtok, összenyomogatom s jöhet a következő, végül az utolsó külső leveleket felhajtom töltés nélkül, hogy tartása legyen majd a kelrózsának.

4. A jénaiban a kelt körberakom brokkolival és bármi zöldséggel (kelbimbóval, cukkini kockákkal... stb., ami van).

5. A pörköltszaftot tejföllel és némi főzőlével elkeverek, s ezzel leöntöm az egészet.

Szoktam besamellel is készíteni, tej helyett a főzőlével hígítva, s abba keverem a pörköltszaftot, illetve reszelt sajtot is belekeverek ebbe az öntetbe, különösen a füstölt karaván vált be erre a célra.

A füstölt sajt arra is jó, hogy a tejfölt elvarázsolja apátok számára, aki nem szereti a tejfölt sütve sem, de így csak egy kis szaftos olvadt sajtnak is lehet ízlelni az öntetet.

6. Berakom a sütőbe, és egy órácskát közepes tűznél sütöm. A lényeg, hogy 35-40 perc legalább legyen, de ne égjen meg a teteje.

Tálaláskor felszeletelem, mint a tortát:

EGYBEN VAN A HÚS ÉS A KÖRET. A brokkoli kis zöldje csak üde színfolt az egészben, de finom!

Hozzávalók:

  • Egy nagyobb szép fej, friss (harsogó) zöldes kelkáposzta
  • Egy pohárnyi rizs (de lehet zsemle, beáztatva, kifacsarva vagy zsemlemorzsa is),
  • 30-35 dkg darált hús (vagy pörköltféle maradék)
  • Egy tojás összefogni az egészet
  • Fűszerek. só, bors, kis őrölt kömény, piros paprika
  • Lehet brokkoli, kelbimbó is köré köretnek
  • Tejföl (vagy vaj, tej, liszt = besamel) és reszelt sajt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr885372677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása