Ezt a finom szilvakrémlevest szilvakompótból és karamellizált rumos barackból készítem. Igazi magyaros finomság.
1. Elkészítem a szilvakompótot
- Összevágom, kimagozom a közel kilónyi szilvát, lábasba teszem.
- Megszórom 1-2 ek barnacukorral, 1-1 lapos kk fahéjjal és szegfűszeggel (vagy szerecsendióval. kardamommal is meghintem picit).
- Meglocsolom egy citrom levével, és ha előtte eszembe jut, belereszelem a héját is.
- Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi – és összeforralom. (Nem kell hosszan főzni, ha a szilva érett, pár perc elég.)
1 ek cukrot egy lábasban karamellizálok, rászórom a sárgabarackot, összekeverem.
1 ek rummal leöntöm, összeforgatom, kicsit összetöppesztem. Nem adok hozzá több cukrot, mert a kajszi elég édes!
3. A barack egy részét a szilvához adom, és összeturmixolom – ez így a szilva krémleves kajszival.
Tálalás: csészében a lehűtött sárgabarackos szilvakrémleves, és díszítem a félretett sárgabarack darabkákkal, esetleg egy kis mandulaszálkával, csokiöntet pöttyökkel.
Adhatok mellé sütit, piskótát, jégkrémet, fagylaltot…
Akár ezzel, akár azzal esszük - nagyon finom…