Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.07.31. 23:28 mijemaja

Malaccomb fokhagymával tűzdelve sütve

Címkék: sült főétel disznóhús húsok #összes malaccomb

malaccomb fokhagymával tűzdelve.JPGA képen balra a hentestől a malaccomb,        jobbra resztelt krumplival tálalom a fokhagymás malacsültet.

Van ember, aki a száraz húsokat szereti (A), és a mócsingtól hányingere lesz, aztán van, aki mérsékelten eszi a zsírosabb húsokat is (B),  és persze van, aki kifejezetten a szaftos, zsíros húsokat szereti (C).

Na, ez utóbbiaknak (C típusú, avagy harmadik típusú találkozásként) javaslom a malac húst, pl. a combját. Ha olyan vendég jön, aki szereti, akkor szoktam készíteni. Nem munkás étel, könnyű előkészíteni, a sütő dolgozik helyettem. S ha a hentest megkérem, be is vagdossa a bőrt szép rácsosra…na ja, Zoli hentes Pécelen olyan kést használ, amivel már a nagyapja is hentesként dolgozott, azzal a késsel könnyű. (S abba belegondolni, hogy Zoli a harmadik generációs hentes – ugye, milyen szép? Jó tudni, hogy néhol a dolgok rendben mennek, a tisztességes munkát becsülik és meg is lehet belőle élni, nemigaz?

malaccomb besózva.JPGÍme a malaccomb. Mondjuk 2-3 főre elég, (vagy két férfira), többre nem. Legelőször nagyon alaposan lesikálom a bőrét, ne legyen rajta semmi sem, ha szőrszál van, azt leperzselem. Aztán fagyasztóba teszem egy kicsit, hogy „tartása” legyen a fokhagymás tűzdeléshez. Ha be van rácsozva, az nagy segítség és szebb is tálaláskor!

Kívül-belül besózom, a fokhagymákat is sóba hempergetés után szúrom egy kés támogatásával a húsba.

A combot tepsibe teszem, forró zsírral leöntöm, átforgatom, aztán kevés vizet / sört /fehér bort öntök alá és puhára sütöm. Az első fél órában még lefedve, aztán pirítgatva, locsolgatva. A vége felé, ha a bőrével felfelé fordítom, mézes szójával kenegethetem is, de ez már abszolút csak szorgalmi feladat. Zsírjára sütve megpirítom.

Ha nagyobb (tenyérnyi) darabokra vágom a húst, lehet lábasban is sütni! Persze először párolni, aztán lepirítani. A megpirult, szaftos húst tányérra szedem, tűzhely mellett melegen tartom.

A zsírján pirítom meg a krumplit akár reszelve, akár karikázva. Ez pár perc, hamar megvan!

fokhagymás malaccomb sütve.JPGA reszelt krumplit úgy készítem mellé, hogy a malac sütésekor már felteszem a krumplit héjában főzni sós vízben (elég, ha "lábszárközépig" ér a víz, had puhuljon a gőzben),  s ha puha, leszűröm. A héját még melegen lehúzom, aztán a langyos főtt krumplit a nagylyukú reszelőn megreszelem, ott vár a tányéron a tűzhely mellett, s a malaccomb sütése után maradt zsíron átforgatom, megdinsztelem kicsit, és mehet is a sült hús mellé.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr325360581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása