A képen balra a hentestől a malaccomb, jobbra resztelt krumplival tálalom a fokhagymás malacsültet.
Van ember, aki a száraz húsokat szereti (A), és a mócsingtól hányingere lesz, aztán van, aki mérsékelten eszi a zsírosabb húsokat is (B), és persze van, aki kifejezetten a szaftos, zsíros húsokat szereti (C).
Na, ez utóbbiaknak (C típusú, avagy harmadik típusú találkozásként) javaslom a malac húst, pl. a combját. Ha olyan vendég jön, aki szereti, akkor szoktam készíteni. Nem munkás étel, könnyű előkészíteni, a sütő dolgozik helyettem. S ha a hentest megkérem, be is vagdossa a bőrt szép rácsosra…na ja, Zoli hentes Pécelen olyan kést használ, amivel már a nagyapja is hentesként dolgozott, azzal a késsel könnyű. (S abba belegondolni, hogy Zoli a harmadik generációs hentes – ugye, milyen szép? Jó tudni, hogy néhol a dolgok rendben mennek, a tisztességes munkát becsülik és meg is lehet belőle élni, nemigaz?
Íme a malaccomb. Mondjuk 2-3 főre elég, (vagy két férfira), többre nem. Legelőször nagyon alaposan lesikálom a bőrét, ne legyen rajta semmi sem, ha szőrszál van, azt leperzselem. Aztán fagyasztóba teszem egy kicsit, hogy „tartása” legyen a fokhagymás tűzdeléshez. Ha be van rácsozva, az nagy segítség és szebb is tálaláskor!
Kívül-belül besózom, a fokhagymákat is sóba hempergetés után szúrom egy kés támogatásával a húsba.
A combot tepsibe teszem, forró zsírral leöntöm, átforgatom, aztán kevés vizet / sört /fehér bort öntök alá és puhára sütöm. Az első fél órában még lefedve, aztán pirítgatva, locsolgatva. A vége felé, ha a bőrével felfelé fordítom, mézes szójával kenegethetem is, de ez már abszolút csak szorgalmi feladat. Zsírjára sütve megpirítom.
Ha nagyobb (tenyérnyi) darabokra vágom a húst, lehet lábasban is sütni! Persze először párolni, aztán lepirítani. A megpirult, szaftos húst tányérra szedem, tűzhely mellett melegen tartom.
A zsírján pirítom meg a krumplit akár reszelve, akár karikázva. Ez pár perc, hamar megvan!
A reszelt krumplit úgy készítem mellé, hogy a malac sütésekor már felteszem a krumplit héjában főzni sós vízben (elég, ha "lábszárközépig" ér a víz, had puhuljon a gőzben), s ha puha, leszűröm. A héját még melegen lehúzom, aztán a langyos főtt krumplit a nagylyukú reszelőn megreszelem, ott vár a tányéron a tűzhely mellett, s a malaccomb sütése után maradt zsíron átforgatom, megdinsztelem kicsit, és mehet is a sült hús mellé.