Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.07.31. 22:53 mijemaja

Sztrapacska lecsókolbásszal és savanyú káposztával sógorom kedvére

Címkék: krumpli köret tészta krumplis savanyú káposzta egytálétel főétel kolbász #összes Aszódról tót konyha Jóska Jóskasógortól palóc étel sógortól

sztapacska lecsókolbásszal és savanyú káposztával.JPGMár meséltem erről az ételről, Judithka is leírta, most csak képpel illusztrálom, s részletesebben le is írom,

Jóska tálalta párolt savanyú káposztával a sztapacskát, vagy üres pörköltalapon párolva, vagy lecsókolbásszal – vagy szuperfüstölttel, értek ez alatt pl. főtt füstölt tarját, sonkát, vagy akár csülköt is:

Első lépésként készítek szalonnazsíron egy hagymás pörköltalapot a lecsókolbász segítségével: zsiradékra dobom a hagymát és üvegesre párolom. (1/2 kg savanyú káposztához egy fej hagymát számítok, egy ek olajat vagy egy lapos ek zsírt, lapos kk őrölt piros paprikát, ízlés szerint sót, borsot. Mindehhez ½ kg lisztből készítem a sztrapacskát, 4-5 nagy krumplival, pohárnyi vízzel, sóval és borssal.)

Hozzáadom a kisütni való kolbászkarikákat. Ahogy kisült belőlük a zsír, megszórom piros paprikával.

Elkeverem, kis paradicsomlé, ek paprikakrém jöhet, ha van.

A sógorom ekkor dobta rá a kinyomkodott, összevágott savanyú káposztát, így teszem én is, sózom,  borsozom, és saját levével (ha nem volt túl savanyú vagy agyonsózva, ám ha az volt, simán kevéske vizet aláöntve ) puhára párolom.

A káposztát a végén teljesen lepirítom a zsírjára – így keverem bele a sztrapacskát, s már hozom is az asztalhoz. Persze másnap, melegítve is jó, vagy még jobb, ha tepsibe simítom és jól megpirítom!

A nokedli szép fehér, ha kifőzöm, a sztrapacska viszont kicsit szürkés a krumplitól (keményítőtől-e, nem tudom, de sose szép fehér, ha juhtúrót keverek bele, fehér foltos szürke alapon, ha pirított káposztát, feketefoltos, szóval meg lehet különböztetni). Ez itt a képen látható sztrapacska elég nagy szemű, mert a nagy haluskás-lyukacsos, s nem a nokedliszaggatóval készült. (Ha késsel vágom deszkáról, még nagyobb darabok jönnek össze, de úgy is finom!)

Ha nokedlit főzök – ugyanezzel a káposztával éppúgy finom! Csak épp sváb étel…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr75436447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása