Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.08.01. 19:38 mijemaja

Édesanyám féle sült tyúkmell a levesből kiugrasztva

Címkék: csirke tyúk sült főétel húsok #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc ételek tyúkmell

sült tyúkmell és villányi öreg tyúkok kakassal.JPGÉdes úgy főzött, ahogy a macska táncol a forró bádogtetőn: folyton próbálta a legjobb ételeket kihozni szegényes keretünkből.

Így aztán a tyúk sem maradhatott a levesben, több élete is volt:

-          az egészből tyúkleves jó sok tésztával (ezért is lehetett a kedvencetek a „tésztikás” leves)

-          combjaiból pörkölt vagy rizseshús

-          aprólékjából raguleves  vagy abból is pipikása (tyúkból rizseshús)

-          melléből lehetett pörkölt is, fokhagymás sült hús vagy töltött melle

-          mind a combokból, mind a melléből lehetett főtt hús tormamártással vagy paradicsomszósszal

 

Édes tyúklevesénél már meséltem erről az ételről. A tyúklevesnél a legfontosabb a tyúk maga, mert a boltokban kapható csirkék általában azok a jószágok, melyek a telepeken egy szűk év alatt „kitojták” magukat. Tyúk az, amit pl. a sógornőm, Ibi levág nekem villányban, a kertben a kakas mögötti öregebb, derék aprójószágok, izmosak, ízesek.

A következő lényeges lépés a levágást követően a pucolás (ezt átugrom), s jön a bontás. (Ezt is leírtam! Remélem, elég részletesen korábban).

Az ember felteszi a nagy fazékban a húsdarabokat, és tudnia kell, hogy nem szabad túllihegni a zöldséget, kell bele minden, de minden módjával. Nem lehet sok, mert az zöldségleves, a  tyúkhúsleves akkor jó, ha tyúkhúsleves íze van. Répa 1-2, fehér répa is ugyanannyi, egy gerezd fokhagyma, egy paprikacsuma, egy kisebb kemény vereshagyma (szét ne főjjék), esetleg egy kellevél.

A húsleves persze gazdagítható gombával, zöldborsóval, ezek ugyancsak illenek bele, ám mi most kivesszük belőle a feszes, még kemény tyúkmellet és feldolgozom sült húsnak.

kiugrasztott sült tyúkmell készítése a leves után 

A levesből kivett (- még feszes és nem túl puha!) húst Édes jól bekente paprikás-sós-borsos fokhagymával. Deszkán összenyomott egy fej fokhagyma gerezdet, paprikázta, sózta és a fűszerekkel egybetörte. (Lacipecsenyésen!) Ezzel a péppel kente be a tyúkmellet. Ne gondoljátok soknak, a leves sok ízt kivett belőle, kell neki a só-bors-paprika-fokhagyma.

Kevés zsiradékkal (gyakran pont a testhájjal) feltette, egy kis levest aláöntött, s kis vízzel pótolgatva, lefedve puhára párolta, aztán kivette a tepsiből rácson jól megpirította. 

A rácson pirítás előtt néha megkente tejföllel, attól csak úgy ragyogott a bőre. A sütőben mellé pirított krumpli volt általában a körete.

 

Ha jósorsom úgy hozza, hogy hozzájutok igazi szemétdombon kapirgálós, kukoricát felcsipkedő öreg tyúkhoz, akkor bizony Újházy Edét követem, és hagyom az öreg húst varázsolni: fantasztikus tyúkhúslevest készítek inkább nektek belőle, s ti pont a mellét szeretitek beleaprítva...

A comb, a szárny pedig nálunk általában pörköltnek készül, nagyon gyakran kis húslevessel és rizzsel pipikásának.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr215438770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása