Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.08.01. 22:44 mijemaja

Hagymás tokány erdélyi módon vagyis levesben főtt hús hasznosítása

Címkék: főétel húsok főtt hús #összes Erdélyországból maradék hasznosítása maradék hús felhasználása

hagymás tokány erdélyi.JPGIbi sógornője szereti a hagymás tokányt, amit savanyú tokányként főzték a Galgamentén, , sváb mismásként ették Ikladon, vetrecének Domonyban – ezek gyakorta ugyanazt az ételt jelölték a falvakban.

Maradék húst dolgoztak fel jóízű mártogatós, „kiadós” (vagy „szapora”) módon. Íme, Ibi jegyzete a „Hagymás tokány” erdélyi változatáról, Backamadarasról, Rózsikától.

Az elkészítése csak 20 perc.

hagymás tokány recept.JPG4-5 fej hagymát apróra vágok. Kb. 2 evőkanálnyi olajon megpárolom megsózva és megborsozva.

Ha már üveges,  apránként 4 dl meleg (!) vízzel apránként tovább párolom. Közben 3-4 cikk fokhagymát is teszek bele.

Végül az eresztéket (teszem hozzá) = 1 púpos evőkanál liszt, 1 mokkáskanál paprika vízzel simára keverve.

Kb. fél evőkanál delikáttal még ízesítve.

Általában levesben főtt nagyobb húsdarabok kerülnek bele.

FONTOS! A hagyma nem pirulhat meg, (csak párolódhat!), mert más lesz az étel jellege.  

A képeken készült hús fiatal tyúkocska, leves lett belőle, és a leves tésztával került az asztalra, a húsdarabok átmentek a tokányba.

De lehet készíteni főtt marhahúsból is!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr835438835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2013.08.02. 09:16:24

Most épp hagymatokányt reggeliztem de hús hiányában tojást ütöttem rá ,nagyon finom volt . Én nagyon kedvelem a hagymatokányt még úgy is ha nincs hozzá semmilyen adalék , csak úgy hagymát hagymával , esetleg többféle hagymából , de nagyon finom a frissen levágott csirke vérével és májával sütve is !

mijemaja 2013.08.02. 10:37:28

Igen, szokás is volt pl. a szomszéd sváb faluban,Ikladon tojást ütni akár ebbe, akár egy hagymás-paradicsomos alapba - egyben hagyták, csak rázogatva sütötték meg (buggyantották bele).
Mi tótok ezt a hagymás alapot jellemzően savanyítottuk egy kis ecettel és babérlevél is mehetett bele! Érdemes belerakni akár almaecetet, akár citromlevet, savanyán nagyon jó, és szerintem még az emésztésnek is jót tesz.
süti beállítások módosítása