Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.08.01. 01:09 mijemaja

Sertéskaraj firenzei módra vagyis spenóttal burkolva vagy rakottan, ahogy tetszik

Címkék: spenót disznó sült rakott főétel karaj töltött szalonna bacon húsok #összes Olaszországból

sertéskaraj spenóttal firenzei módra.JPGValahol Olaszhonban, egy Jesolo melletti kemping környékén ettem ilyet, akkor kellett megtanulnom, hogy a „firenzei módra” az biza nem reneszánsz különlegességet, hanem spenótosat jelent.

A spenótnál már rég tudtam, hogy nemcsak vas van benne, jó is tud lenni, csak legyen benne szalonna és fokhagyma. A firenzei szeletet megpróbáltam rekonstruálni idehaza, szerintem még jobb is lett (ugye, a szalonna és a fokhagyma nagyon kellett bele…).

Kell hozzá:

kilónyi paraj, fél kilónyi-kilónyi karaj, 1-2 fej fokhagyma, szalonna (vagy bacon vagy paraszt füstöltszalonna egy tenéyrnyi legalább).

Fúszerből csak só és bors, nem szabad elrontani a paraj- szalonna- fokhagyma szuperhármasságát!

Először előkészítem  a karajt, ami lehet szeletekben, de lehet szép egyben hagyott karajdarab is:

  • a karajdarabot besózom, borsozom,
  • beforgatom a forró zsiradékba, hogy jól összesüljön körbe-körben. Ez az alap.

Elkészítem a spenótpépet, ami kvázi egy natúr szalonnás párolt paraj – nagyon finom köret pl. sült halhoz!!!!!!):

  • ha sok időm van, akkor előtte lobogó sós vízben átforralom pár percet a spenótleveleket, úgymond blansírozom, mert így enyhébb lesz az íze (ha kevés szódabikarbónát teszek, szebb marad a színe is), s ha jeges vízbe szedem ki, még zöldebb marad, de ritkán van jeges víz a konyhámban (azonban persze nem árt, ha tudjátok, hogy úgy szebb marad a spenót színe!)
  • szalonna kockákat olvasztok ki, aztán rádobom a kiolvasztott, piruló szalonnakockás szalonnazsírra a spenótleveleket (ez nagyon jót tesz neki, de ha valaki vajon forgatja át, az is jó), egy kevéske aprózott fokhagymával együtt.
  • Sózom, borsozom, és félre is húzom.

Nem akarlak megzavarni benneteket, de innentől kezdve tényleg többféleképpen készítem ezt az ételt.

1. Karaj spenótburokban:

karajszelet spenótba burkolva.JPGAz elősütött karajszeletet körberakom a spenóttal, beburkolom egy-két-három baconszalonna csíkkal. (szép kis csomagokat kapok.

Így teszem jénaiba, kis vizet öntök alá, lefedve a sütőben megsütöm.

Mire a szalonna megpirul a sütőben, a hús a spenót párájában megpuhul. Kész – tálalhatom nektek!

2. Karaj spenóttal rakottan

karaj spenóttal rakottan.JPGA jénai alját megszórom egy kis morzsával, teszek egs-két kocka szalonnát is, és beborítom a spenót felével.

Megrakom a karaj szeletekkel.

Beborítom a maradék spenóttal.

A spenót tetejére rakom rácsosan vagy teljesen a baconszalonna csíkokat.

Innentől az elkészítés ugyanaz: a jénaiban, lefedve berakom a sütőbe sülni. Aláöntök pici vizet és lefedve párolom. Mire a szalonna megpirul a sütőben, a hús a spenót párájában megpuhul. Ekkor leöntöm alóla a teljes folyadékot és a fedőt levéve (alufóliát kibontva) a húst megpirítom.

Kész – tálalhatom nektek!

3. Karaj spenótban és sertéshálóban

karaj firenzei módra spenóttal.JPGEhhez egész karaj dukál és egy igazi sertésháló (az ún.receháj, na de ezért még a henteseknek is udvarolni kell... vagy disznót vágni).

Előveszem a sertéshálót, (mert akinek van aszódi hentese, annak lehet sertéshálója is, szóval előveszem), leterítem, rá a húsdarab jön, és körbetekerem a spenóttal, a spenótot meg a hálóval.

Kevésbé szerencsés esetben, ha nincs háló, akkor az egybekarajnál is marad a szegény bacon szalonna, azt terítem le szépen a spenótruhás karaj tetejére.

A sütés: jó meleg sütőben, teljes pirulásig.  Tessenek csak elképzelni ezeket az ízeket…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr615436725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása