Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.08.01. 00:09 mijemaja

Uborkakrémleves avokádóval

Címkék: leves uborka zöldségleves krémleves avokádó #összes

uborka krémleves avokádóval.JPGEz a „zöldleves” faksznim hozadéka. Több helyről is jött. Imádom a zöld krémleveseket. Extrák és egészségesek.

corba me zarzavate albán zöldségleves.JPG

 

Az egyik hely az bizonyosan az "albán zöldségleves zöldben". (Leírtam már nektek „Isteni albán zöldségleves azaz corba me zarzavate” címmel, ilyen, ha benne van minden darabosan, de összeturmixolva is ettük már, „albán zöldségkrémleves” néven igen finomnak mondtátok.)

A másik a sós erjesztésű zöldségeimnél a kaukázusi változat, ami Grúziából jött. Oda sok zellerzöld is kell – ami aztán megmaradt, s a maradék sós –és enyhén zöld- lével összefogva zöldséglevest készítettem belőlük – na, azok is szép zöldek lettek.

A spanyol utazás eredménye a zöld gazpacho (füstösen, grillen megsütött zöld paprikával – úúúú nagyon jó!), és végül a színek szerinti szortírozás is benne lehet, elvégre fehér-zöld, piros-zöld, tarka, stb. csoportosítású levesek, „fehér vagy piros” főzelékek mellett könnyen eljut az ember a zöld levesekhez…

Aztán a brokkoli, a cukkini leves is zöld, szóval sok helyről jönnek hozzánk ezek a zöld leveskék.

Uborka-krémlevesekről már írtam nektek. Ott talán túl sok félét zúdítottam össze, ezért ezt inkább kiemelem – mert az avokádó miatt nagyon egészséges, tehát akkor mondom avokádósnak az uborkakrémlevest, ha uborka az alapja, és van legalább egy avokádó benne, na meg akkor készítem, ha Katinkát vagy Dávidot várom, ők nyitottak minden ilyenre.

Avokádós uborkaleves készítése 

Kezdem azzal, amit az uborkaleveseknél már mondtam: az ízük gyenge – akkor lesz jó a levesük, ha egy jó levesből készítem. Ennél pl. húsleves az alapja. (Zöldségleves vagy csak lé is lehet, pl. ha franciasalátát készítek, a zöldségek párolása után visszamaradó lé, vagy most pl. krumplit főztem a fasírthoz, és a főzőleve is a levesbe került.)

Ezen a képen egy vegyes „hulladék-zöldséglevest” főztem a zöldségleves alapjául. Paprikacsuma, hagyma, fokhagyma, egy-két kellevél, ilyesmi került bele. Krumplit is szívesen belefőzök, mert természetes sűrítőként jó az uborka krémlevesbe!! Borsóhéj, fonnyadt zellerszár (vagy szárzeller), fás karalábé, mind mehet bele.

Az avokádós uborkakrémleves előkészítése: Hát persze a húsleves megfőzése mondjuk előző nap, és a maradékát most felhasználom. A zöldségleves-alaphoz elég félóra-óra.

uborkakrémleves avokádóval.JPGAztán egy egészséges kemény uborkát meghámozok, az avokádót kikaparom a héjából, ezeket összevágva, ½ citrom levével meglocsolva  teszem a turmixba.

(Ha időben eszembe jut, akkor levesenként 1-1 tk aprólékot félreteszek tálaláshoz!)

Kész húslevest öntök a zöldekre = és összeturmixolom az egészet.

Felteszem egy fazékba az így kapott levest, sózom picit, borsozom, és összeforralom. FONTOS! Nem nagyon! Épp csak, nem kell sok idő – így a nyers ízt veszem csak el – s van, aki éppen azt szereti…

Kis tejszín, darabka vaj, esetleg ereszték (lisztben elkevert tej – vagy étkezési keményítő) kerül még bele.

  • Ha tejszín, akkor csak azon forrón elkeverem,
  • a lisztes, keményítős változatnál össze is forralom a levest (tudjátok, lisztíz miatt, az rossz, ha a liszt íze kilóg a levesből!).

Így rögvest félre is húzom. Kész is.

Lehűtve, a félretett zöldekkel tálalom. Nagyobb sajt ráreszelve, pirított kocka, stb.

Persze lehet fordítva is készíteni: előbb összefőzöm, utána turmixolom, ezzel csak az a gond, hogy tovább tart- meg kell várnom, hogy langyos legyen, csak úgy turmixolom.

A végeredmény? Keresztapátok, aki saját állítása szerint nem szereti az uborkalevest, szépen kanalazgatta. Mondom neki: Te Laci, ez uborkaleves! - Igen?  - Hát te azt nem szereted. – Hát, AZT nem is, de EZT igen – summázta a tényeket…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr285357859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása