Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.10.27. 22:23 mijemaja

Citromfű azaz Melissa officinalis a konyhámban salátába teába édességekbe stb.

Címkék: saláta ital tea fűszernövény gyógynövény citromfű gyógytea #összes

citromfű levele virága.JPGCitromfüvet igyekszem mindig tartani cserépben az otthonomban és a kertemben is – s több okom is van rá.

  1. Egyrészt a legszebb és legfinomabb ehető dísz gyümölcslevesekhez, fagyikhoz, sütikhez. De pl. a limonádéim legízletesebb dísze a mentákkal együtt.
  2. Másrészt az egyik legfinomabb tea alapja. Alkalmas teakeverékbe is – például a zöldtea és a citromfű valami haloványzöld csoda! Finom jázminbimbókkal, ízlik mentával is együtt főzve…
  3. Harmadrészt gyógyhatása van. Ez a gyógynövény gyógyhatású, s a teája is gyógytea.
  4. Negyedrészt: fűszernövény, használom magában is, fűszerkeverékekbe is teszem – arabos, indiai, ararátbéli fűszerekhez igen jó. Salátákba keverem, főzelékbe, levesekbe belefőzöm vagy ráaprítom tálalás előtt.

A latin nevében a „melissa (melitta)” méhet jelent, mert a kicsinyke fehér virágának igen finom illata van, kicsit a mézfűre hajaz, emiatt méhlegelő, csak úgy döngenek körülötte a méhek, ha nyílik. A citromfűnek ezért „méhfű” a másik neve. 

A legendák szerint anno a mórok hozták be, tehát a spanyolok ittak először citromfű teát, mert megtudták a móroktól, hogy nyugtat, lazít, tisztítja a fejet. De olvastam kolostorkertekről is, hogy szerzetesek hozták be, de ők vélhetően a keresztes háborúkból – tehát csak a mórok, arabok felől érkezett Európába. A szimbólumok misztikája alapján szív-alakú levelei miatt már a kolostori gyógyítók próbálták szívpanaszoknál, és pont nyugtató hatása miatt a heves szívdobogást csillapította is. 

CITROMFŰ A KERTEMBEN

citromfű zsenge.JPGHogyan termesztem? Évelő növény, és szeret alulról is szaporodni, ha hagyom elnyílni, még a magját is elviszi a szél. Idén pl. a kert füve volt teli vele. A meleg és félárnyékos helyeket szereti, ehhez képest az Édes féle „törperózsa” (nagy bokor lett, félgömbösen szétborul, és néha még a korai hóban is virágzik), szóval a rózsa tövében évek óta hajt, zöldell, pedig oda nap akkor megy, ha széthajtom a szúrós ágakat, hogy kivadásszam onnan a citromfüvet.

A citromfű az egyik „jelzőnövényem”, ha elkezd kókadni, akkor száradnak a teraszon a virágok. A többi még nem mutatja, amikor a citromfű már kókad. Olyan, mint a kanári, az meg a szénmonoxidot jelezte anno egy munkahelyemen a kemence mellett.

Egész nyáron szépen, finoman szedem a citromfüvet, (Hagyja magát!), mindig csak annyira, hogy a virágba menőket vagy a zsengéket szedem, és hagyom újra hajtani, így egy évad alatt (kora tavasztól késő őszig) többször megkopasztom, és mindíg a legértékesebb zsengét szedem.

citromfű télen.JPGAztán október végén már „legyilkolom” a citromfüvet- mert vagy én, vagy a fagy- szóval inkább én teszem. Maximum egy cserépkét viszek be télire, felnyurgul, nem érzi nálam a konyhában jól magát, de télen még az is hasznos. Ám azt vettem észre, ha földre rakva körberakom levélkékkel, beleágyazok neki, nemcsak szebben telel át, hanem tovább bírja a hideget s hamarébb is hajt tavasszal.

Ezen a sok barnás, száraz leveles képen februárban, hó után hajt már a citromfű a rózsa töve körül a szabadban.

Késő tavasszal, mondjuk áprilisban a piacról is lehet venni – kiültethető, cserépben is tartható.

CITROMFŰ TARTÓSÍTÁSA

citromfű szárítása.JPGTartósításként fagyasztok vagy szárítok. Egy részét lefagyasztom, de nem sokat, mert igen jól szárítható. A nyarat végigszárítom. Szedem, szárítom, szedem,… aztán vászonzsákocskában tárolom.

Szedem a levelét, morzsolni, teának, fűszernek. Szedem levelestül-ágastul, teának. Szedem a virágos hajtását teának, fűszernek.

Kicsi fehér virága van, mint a zsálya, végigfut az a sok kis virág a szárán, teaként a virágzó hajtását használom a legszívesebben, igen aromás. Kora délután szoktam szedni, mert akkor van teli a legtöbb illóolajjal.

citromfű virága.JPGCITROMFŰ TEA

Teában pl. szinte az egyetlen, ami valóban segít a fejfájásomon. Persze nem a nagy görcsös fejfájásban, hanem akkor, amikor azt érzem, hogy kerülget, settenkedik a migrén, amikor nehezebb a fejem : akkor szinte kitisztítja a homlokomat. Azt mondják, segít aludni – én nélküle is alszom, s akinél próbáltam, nem segített, de ez csak egy ember, s másnál más lehet a hatása!

A nyugtató hatása viszont kétségtelen, én csak érzem, de sok ókori orvos, még a Vezúv kitörését leíró Plinius is írt róla. Szívbarát, menszesz esetén is nyugtató, görcsoldó hatású, és kimondom, de szélhajtó hatású, s ha ezt csinálja (pufogtat gyengéden), akkor jó a kólikás fájdalmak esetére is, és biztos, hogy az emésztést is serkenti.

Citromfű tea készítése

citromfű tea készítése.JPGLehet frissen szedett növényből is, akkor egy csészébe egy szebb ágát szánom több darabba törve.

Szárítottnál is általában nem egy csészével, hanem egy teáskannával készítek. Miután szárral szárítok sokat, ezért megtömködöm az ágakkal a tába tehető lyukacsos kvázi csészét, és erős másfél liter vizet felforralok, lehúzom a tűzről, bele a csészényi 2-3 dl közötti teafűcsomag, lefedem és adok neki 10 percet.

Csészébe úgy készítem, hogy beleteszem a szárított ágat, (1-2 ágacskát levelekkel, virággal is), vagy egy evőkanálnyi szárított, morzsolt  citromfüvet, és leforrázom, lefedem, 10 percig pihentetem s iható.

A citromfű tea hatásai:

Ahogy már mondtam, tisztítja a fejem, a gondolataimat. Nyugtat, pihentet, a szívet csillapítja, nagyobb pulzusnál szinte az egyetlen, amit megpróbálok. Az emésztésre jó hatású, beindítja a szeleket, serkenti az epét is. Immunrendszert segít, megfázásnál az egyik kedvencem. Vírusellenes hatása is lehet, mert tényleg jó!

Az íze fantasztikus, finom, megunhatatlan.

Ennek ellenére nem szabad vég nélkül inni, a gyógyteák zömére igaz, erre is, hogy érdemes kúraszerűen pl. koleszterinre, érrendszerre, immunrendszerre hatva 4-6 hétig naponta 2-3 alaklommal inni egy-egy csészét.

citromfű salátának.JPGFŰSZERKÉNT A CITROMFŰ

Miután végigzöldelli az évet, az egyik legkézreállóbb salátaízesítő a konyhámban a citromfű. Könnyű vele főzni, pl. az egyik kedvencem frissen szedett levélkéivel: pisztrángot töltök vele és megtömködöm a citromfű mellé füstölt szalonnakockával is, a halra is teszek a szalonnából, s úgy sütöm meg. Nagyon jó, érdemes utánam csinálni!  Halhoz a citromfű ízesítőnek, tölteni, mártásnak - mindenképp jó!

Egyéb alkalmazásaim csak felsorolás jelleggel:

  • Citromfű mártás is finom halhoz, csirkéhez, pulykához.
  • Húsokat pácolom vele szárazon bedörzsölve, olajban elkeverve akár frissen, akár szárított állapotban.
  • Levesekbe főzöm. Főzelékekbe, pl. brokkolihoz, karfiolhoz. Finomfőzelék édeskésségét fantasztikusan ellensúlyozza savanykásságával!
  • Gyümölcslevesekbe ehető dísz!
  • Salátákba vágom.
  • Ha száraz, akkor a saláta öntetbe keverhetem télen, úgy is aromás!
  • Kompótokhoz is ízesítő.
  • Extra a limonádékba, koktélokba is – és jégkockatartóba is be lehet tenni összevágva, vízzel felöntve megfagyasztani, - luxus jégkocka lesz!

 

GYÓGYHATÁSÚ KIVONATA

Szinte minden gyógynövényből lehet extraktumot ( kivonatot) készíteni szesszel.

Citromfüves pálinka

Vodka a legegyszerűbb hozzá, mert az nagyon tiszta, egyből 40 fokos, s elég semleges. Én törkölypálinkát szoktam (pl. a zölddió-kivonathoz is bevált!) használni, vagy patikából vett tisztaszeszt, s kb. 40 fokosra hígítom.

3-4 ágat összevágok, mozsárban kissé összetöröm és belerakom egy kisebb befőttesüvegbe. Felöntöm telibe a szesszel.

A konyhaszekrényen tartom és naponta-kétnaponta felrázom. Nem hagyom sokáig, egy hét  elegendő. Leszűröm, és karcsú üvegbe teszem. Mit gondoltok, mire használtam? Herpesz ellen. Csak C-vitamint szedtem rögvest, de abból sokat, (esetleg az ezres C-vitaminos Ca-sandózként), és ahol kijött volna a számnál, ott ezzel bekentem - ha kijött, akkor ezzel szárítani naponta többször mindaddig, amíg el nem múlt.

Gyomorerősítő citromfüves pálinka 

A másik és persze bonyolultabb kivonata a híres karmelitavíz (spiritus melissae compositus = alkoholos citromfű kompozíció, franciául „Eau de Melisse des Carmes”, németül pedig „Klosterfrau Melissengeist”ismerték) olyan alkoholos párlat volt, aminek egyik alapvető komponense a citromfű. A színtelen, fűszeres illatú, vízszerű folyadékot megfázásra, gyomorpanaszokra és magának a királynak a  karmelita apácák készítették már az 1300-as évektől, és ismert az „üzletszerű” készítésének dátuma is: 1611. (!) Innentől készítették Párizsban a szerzetesek és árulták parfümként, orvosságként, csodaszerként, (fejfájás, görcs, epilepszia, kólika…), drágán mérve cseppjeit is. Az összetétele titkos volt, és az eredeti recept el is veszett. Bármi recept van, az csak alternatív változat.

Citromfű, citrom, szerecsendió – az egyik. Olvastam a citromfű, koriander, fahéj, szegfűszeg és narancshéjas változatról is. Van 14-15 összetevős variáció is!

Egy saját változat hozzávalói:

  • A villányi 55-60 fokos törkölypálinkát veszem alapul a készítéséhez, és 2 dl legalább egy évig elég. (A törkölypálinka önmagában fertőtlenít, egészséges gyümölcspárlat!)
  • 3 evőkanálnyi  szárított, morzsolt citromfűlevél
  • 1-1 ek orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica), koriandermag, szegfűszeg mozsárban törve
  • Egy citrom leve
  • Egy kicsi szerecsendió fele belereszelve
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj vagy egy rudacska tördelve

Ha végignézitek: ezek nagyja gyógynövény, fűszernövény, gyomorerősítő, bélműködés serkentő, étvágyjavító, vérszegénység esetére is javasolt növény.

Az elkészítése igen egyszerű, a hibája, hogy ez egy extraktum: alkohollal, mint oldószerrel készített kivonat. S nem párlat. Ez így egy házi karmelitavíz, kicsi, sárga (ha belerakom a szárított reszelt citromhéjat, sárga) és a miénk. Nem az igazi, de tényleg egész jó. Kockacukorra cseppentve vagy simán kis vízben oldva, felhörpintve.

  • Üvegbe teszem a mozsárban picit áttört fűszereket.
  • Felöntöm a szesszel, lezárom az üveget, megrázom, és a konyhám ablakába teszem.
  • Ott tartom cirka három héten keresztül, és amikor eszembe jut, felrázom, (ezért tartom elől, hogy legalább néha eszembe jusson).
  • Három hét múlva először durvább, aztán sűrű szitán (a legfinomabbon!) átszűröm, barna üvegbe töltöm, és a kamrába teszem.

Lehet úgy használni, mint a Béres cseppet: 10 vagy 20 csepp, 2x, 3x naponta, attól függően, hogy egészségesek vagyunk-e vagy göthösek. Én úgy használom, mint a svédcseppet: sebre fertőtleníteni, herpeszre szárítani, szájba fertőtleníteni, torokra gargarizálni, gyomorba emésztést javítani, s ha még roborál is, az jó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr605602135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása